IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптовалутите са малка, но смъртоносна част от финансирането на „Хамас“

Дори и малките суми могат да са от значение във времена на евтини, нискотехнологични атаки

14:48 | 22.10.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Докато адвокати и прокурори гребат из пепелта на сриналата се криптоимперия на Сам Банкман-Фрийд FTX, едно друго явление се задава за дигиталните валути. Правителствата по света засилват натиска срещу източници на финансиране за терористични групи – включително криптовалути – след кървавата атака на „Хамас“ срещу Израел, при която загинаха над 1400 души, довела до ответни нападения, при които бяха убити хиляди.

Криптовалутите са малък но смъртоносен дял от общото финансиране на тероризма, пише колумнистът Лионел Лорен в материал за Bloomberg. Изследователи на аналитичната фирма Elliptic през 2021 г. изчисляват, че портфейли, свързани с военното крило на „Хамас“, са получили над 7,3 млн. долара в криптовалута, включително 40 хил. долара в доуджкойни.

Тези суми не са кой знае какво в сравнение със 100-те млн. долара, които Иран изпраща годишно на „Хамас“ и други палестински терористични групировки, или в сравнение с 360 млн. долара помощ от Катар за Газа, или с приблизително 300 млн. долара, които „Хамас“ получава чрез данъци върху бизнес активността и изнудвания, изчислени от Матю Левит от Washington Institute. Но дори и малките суми могат да са от значение във времена на евтини, нискотехнологични атаки. Според изчисления на New York Times атентатите от 11 септември 2001 г. са стрували на „Ал Кайда“ половин милион долара, но на САЩ – 3,3 трлн. долара.

Стойността на криптовалутите, получени от свързани с "Хамас" адреси, чиято активност бе замразена от Израел. Графика: Bloomberg LP Стойността на криптовалутите, получени от свързани с "Хамас" адреси, чиято активност бе замразена от Израел. Графика: Bloomberg LP

Правителствата с право приемат криптовалутите на сериозно – те позволяват големи суми да се придвижват по света с голяма степен на анонимност (въпреки че оставят следа на извършената трансакция) и са част от по-широката мрежа на терористично финансиране, често използвано съвместно с активност в социалните мрежи, парични преводи и предплатени карти. Финансирането обикновено се ускорява по време на конфликт и спирането на биткойн даренията, което „Хамас“ обяви през април, може да не е завинаги. Австралийската национална агенция за финансови престъпления по-рано тази седмица сигнализира за призиви в Telegram за криптодарения за „Хамас“, съобщи AFR.

Мрежата се разширява. След като миналата седмица Израел удари сметки, свързани с „Хамас“ и замрази банкова сметка в Barclays, за която се предполага, че е свързана с групировката, американското финансово министерство наложи санкции върху финансови структури, свързани с „Хамас“. Те включват и базираният в Газа бизнес за парични преводи и криптовалути Buy Cash, както и други актьори, които използват компании в Судан за пране на пари и генериране на печалба. Действията на финансовото министерство подчертават не само елемента финансирането в криптоуравнението, но също и използването на Buy Cash за преводи на средства.

Всичко това би трябвало да подсили пост-FTX желанието за затягане на правилата, управляващи криптоиндустрията. През последната седмица австралийските власти предложиха разширяване на вече съществуващите правила във финансовия сектор, за да обхванат и криптоборсите. В САЩ десетки членове на Конгреса от Демократическата и Републиканската партия изпратиха писмо до финансовото министерство за събраните чрез криптовалути пари за „Хамас“ и „Палестински ислямски джихад“. А конкурентът на FTX Binance съобщи, че ще спре да приема нови клиенти във Великобритания, за да спази правилата за криптомаркетинг на страната. За компании като Coinbase Global ще е все по-трудно да получат правната яснота, която искат, въпреки че трейдърите са все по-развълнувани от възможността за спот биткойн борсово търгуван фонд.

Известно смирение би било оправдано в тази важна битка: ограничаването на финансирането на тероризма не е панацея и е нещо изключително сложно. Ако бъде осъществено погрешно може да забави реална хуманитарна помощ по време на криза, в която смъртните случаи се увеличават с всеки изминал ден. Но дори и успешното прихващане на средства може да е само временна победа. Андрю Файърман от Chainalysis посочва, че макар блокчейн трансакциите да са проследими и силите на реда обикновено да наваксват, стратегиите за предотвратяване на залавяне стават все по-изтънчени. В даден момент „Хамас“ използва инструменти за генериране на нови адреси за всеки опит на криптодонор за прикрие самоличността си.

Има толкова много източници на финансиране на тероризма, колкото звезди в небето – от изкуство през злато до т. нар. данък закат (2,5% данък върху спестяванията, който да се дарява на бедни и нуждаещи се мюсюлмани, бел. ред.). Криптовалутите може и да не са толкова разпространени, колкото парите, но са на лице. Преследването на парите на тероризма задължително ще означава и засилено проследяване и на виртуалните такива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 22.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 2
cyclop
преди 6 месеца
"...Всичко това би трябвало да подсили пост-FTX желанието за затягане на правилата, управляващи криптоиндустрията..." ай не думай бре. И ценцурата, забравихте да напишете че и ценцурата трябва да се затегне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
RoyBatty
преди 6 месеца
За съжаление тезата отново до някъде е "криптовалутите са престъпно нещо"!Споменава се в статията че има много други начини да се вършат вредни неща, !НО! заглавието на статията сочи с пръст криптовалутите (защо ли).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още