IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протест в основния завод на Apple в Китай прерасна в насилие

Фабриката на Foxconn от месеци е под блокада заради огнище на Covid-19

11:22 | 23.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Стотици работници в основния завод, произвеждащ iPhone за Apple в Китай, влязоха в сблъсъци с охраната, а напрежението се покачи значително след близо месец под тежки ограничения, целящи да овладеят огнище на Covid-19, пише Bloomberg.

Служителите в завода на Foxconn Technology Group излязоха от общежитията си в ранните часове на днешния ден, блъскайки и избутвайки облечените в бяло пазачи, които значително превъзхождаха числено, показват видеа, изпратени от свидетели на части от протеста. В друг клип няколко души в бели костюми бият с палки лежащ на земята човек. Зрителите крещят: „Бой, бой!“, докато тълпи от хора си проправят път покрай барикадите. В един момент няколко души наобикалят полицейска кола и започват да клатят превозното средство, докато крещят несвързано.

Протестът е започнал през нощта заради неизплатени заплати и опасения от разпространение на коронавируса, твърди свидетел, който е поискал да остане анонимен, защото се страхува от последствията.

В едно от видеата разгневени работници заобикалят мълчалив, унил мениджър в конферентна зала, за да споделят оплакванията си и да поставят под съмнение резултатите от тестовете си за Covid. Не е ясно кога се е провела срещата.

„Наистина се страхувам от това място. Сега всички може да сме положителни за Covid”, коментира един от работниците. „Вие ни изпращате на смърт“, казва друг човек.

Представител на Foxconn е отказал да коментира случилото се.

Редките случаи на насилие в завода в централния град Джънджоу отразяват натрупването на напрежение от началото на блокадата през октомври. Голяма част от огромната работна сила от над 200 хил. души в т.нар. „iPhone град“ се оказа в изолация, принуденa да се изхранва с лоша храна и да търси лекарства.

Мнозина са избягали от централата пеша миналия месец. През последните седмици Foxconn и местните власти сякаш бяха овладяли ситуацията под контрол, обещавайки необичайно високи заплати за привличането на нови служители, както и по-добри работни условия.

Протестите от сряда сутринта предполагат, че случаят вече не е такъв. Те подчертават как политиката за нулев Covid на Си Дзинпин, която разчита на бързи блокади, за да изкорени болестта там, където тя се появи, тежи все повече на икономиката и носи безпорядък в части от световната верига на доставките.

Наскоро Пекин издаде нови директиви, нареждащи на служителите да сведат до минимум прекъсванията и да използват по-целенасочен контрол на Covid, но разрастващите се огнища в големите градове принудиха местните власти отново да посегнат към строгите ограничения.

Насилие избухва спорадично в различни части на Китай заради рестрикциите. През май стотици работници влязоха в сблъсък със служители по сигурността в завода на Quanta Computer в Шанхай, след като месеци наред бяха блокирани и нямаха контакт с външния свят. Същевременно до протести се стигна и в блокирани области в южния производствен център Гуандун.

Ситуацията с Foxconn служи като пореден пример за опасностите от това Apple да разчита на огромна производствена машина, разположена в Китай, в момент на непредвидима политика и несигурни търговски отношения.

Джънджоу е мястото, където се случва най-ключовата част от производството на Apple, като мястото отговаря за четири от всеки пет от новите телефони на компанията, както и за по-голямата част от бройките от най-високия клас устойства iPhone 14.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 1 година
Поредната излагация на другаря Си и ККП. Няма лошо да стоят изолирани и да работят, НО ... осигури им някакви "нормални" условия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още