IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple, Alphabet и Amazon са засегнати от икономическия спад, който свива търсенето

Всички основни стълбове на световната технологична икономика са засегнати от конюнктурното забавяне

13:18 | 03.02.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Apple Inc., Amazon.com Inc. и Alphabet Inc., „технологични звезди“ с обща пазарна капитализация от близо 5 трлн. долара, обявиха финансови резултати в четвъртък, които показват, че икономическото забавяне намалява търсенето на електроника, електронна търговия, изчисления в облака и цифрова реклама - основните стълбове на световната технологична икономика. 

Приходите на Apple са спаднали повече от прогнозите на анализаторите през празничното тримесечие, което бе повлияно от слабите покупки на iPhone и Mac. Приходите на Amazon са намалели от слабото потребителско търсене на продукти, продавани онлайн, и от забавянето на растежа на някога процъфтяващия бизнес, който предоставя на компаниите дистанционна изчислителна мощ. Резултатите на Alphabet се разминаха с оценките на Wall Street, след като клиентите са ограничили поръчките за реклами, които се появяват заедно с резултатите от онлайн търсенето.

„Войната в Украйна, инфлационният натиск, икономическата несигурност и макроикономическите пречки запазиха слаби потребителските нагласи през 2022 г., а потребителите на смартфони намалиха честотата на покупките си", пише Хармит Сингх Валия, старши анализатор в Counterpoint Research, в доклада си за Apple.

Икономическата слабост се отрази и на търсенето на реклами и изчисления в облака от страна на бизнеса, казва Мандип Сингх, технологичен ръководител в Bloomberg Intelligence. Слабата икономика се прояви най-ясно при Alphabet, „тъй като те призоваха рекламодателите да се върнат, повтаряйки това, което казаха други доставчици на реклами", каза той в интервю. „Потреблението на облачни услуги намалява, въпреки че темповете на растеж там все още са по-високи“.  Резултатите на технологичните концерни. Графика: Bloomberg Резултатите на технологичните концерни. Графика: Bloomberg

Акциите и на трите компании се сринаха в следборсовата търговия, като Amazon загуби 6,6%, а Alphabet - 6,4%. Книжата на Apple поевтиняха с 5,6%. Фючърсите върху Nasdaq 100 също се понижиха, което показва възможен обрат спрямо ралито от четвъртък, водено от Meta Platforms Inc, чиито резултати акцентираха върху намаляването на разходите и десетки милиарди долари за обратно изкупуване на акции.

Всяка от големите технологични компании, които отчетоха резултатите си в четвъртък, подчерта начините, по които работи, за да преодолее спада. Главният изпълнителен директор на Alphabet Сундар Пичай се спря силно на изкуствения интелект като начин за подобряване на резултатите от търсенето и други продукти. От тази година DeepMind, подразделение, фокусирано върху изследванията на изкуствения интелект, ще бъде включено в корпоративния отчет на Alphabet. Това ще покаже как технологията се включва в други бизнеси - а не само в подразделението „Други залози" на Alphabet, заявиха от компанията.

„Развълнуван съм от скоковете, задвижвани от изкуствения интелект, които предстои да разкрием в търсенето и извън него", каза Пичай в изявление.

Част от слабостта на Apple през последното тримесечие беше резултат от ограниченията по веригата за доставки, особено в Китай, където свързаните с Covid блокирания възпрепятстваха производството, а също така не допуснаха потребителите до магазините. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви, че разхлабването на правилата на Covid в Китай - един от най-големите пазари на Apple - помага за подобряване на перспективите.

„Когато погледнете отварянето, което започна да се случва през декември, виждаме значителна промяна в трафика в нашите магазини в сравнение с ноември - и това се отрази и на търсенето", каза Кук по време на конферентен разговор с анализатори. Производството „вече е там, където искаме да бъде", каза още той.

Главният изпълнителен директор на Amazon Анди Джаси обърна внимание на усилията на компанията за намаляване на разходите, като по този начин се обръща внимание на масовото увеличаване на наемането на служители и разходите, предизвикано от бума на онлайн търговията, който съпътстваше пандемията.

„Мисля, че вероятно приоритет номер 1, на който отделям време с екипа, е намаляването на разходите ни за обслужване в нашата оперативна мрежа", заяви Джаси пред анализаторите. 

Главният финансов директор на Alphabet Рут Порат също заяви пред инвеститорите, че компанията „значително" ще забави темпа на наемане на служители през тази година. И двете компании също така обявиха големи съкращения през последните седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 4
evlogi
преди 1 година
До: mvr0306 Растежът може би няма да е безкраен но икономиките са много далеч от този момент.Това, че не можеш да ядеш повече от три пъти или не искаш повече от три телевизора, нищо не означава.Освен ,че разбиранията ти за потребностите са доста ограничени...Икономиките са нещо много повече от ядене три пъти на ден, телевизор и телефон..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
Minka
преди 1 година
Режим на тока или спирането му, ще вкарат много инфлуенсъри в селското стопанство и редица индустрии, които и в момента страдат от липса на кадри. Лесните пари докараха балони, лалета, мемета, койни и NFT-та . Аpple тепърва ще се чуди как и на кого да продава, само още малко лихвите нагоре и промяна в ценностите на хората. 6,5% "terminal rate" ще вкара доста разум в главите на последните няколко поколения, живели в излишество и объркана ценностна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Ковид-а си заминава, ученето и работенето от вкъщи - също. Свързаното с това повишено търсене на стационарни, лаптопи, таблети, мобилни и подобни джаджи предполагам не знам дали ще се повтори повече. Във много семейства - но устройство на калпак, че понякога и по две :) Отделно на това част от тях вече и излязоха на пазара за употребявани...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Minka
преди 1 година
По едно време очакванията им бяха стигнали до това да вярват, че ще ни накарат да си сменяме телефоните на 3 месеца, колите на всяка година, апартаменти/къщи на 3-4 години. За дрехи и домашна техника дори няма да споменавам. Стигна се до тотален раврат в потреблението и харченето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
mvr0306
преди 1 година
То не е само до телефона, не може да има безкраен разтеж в икономиката. Нито мога да ям два пъти повече, нито мога да си сложа по три телевизора в стая, нито мога да прекарвам 24ч пред телефона / рекламите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
мрънмрън
преди 1 година
Или просто хората са осъзнали, че нямат нужда от нов телефон всяка година. Аз имам по-високия клас, на една китайска марка, от 2017, до сега, батерията му още държи прилично време, при положение, че го ползвам често.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още