IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Масайоши Сон се готви да подпише споразумението за листването на Arm на Nasdaq

Реалистичната оценка на компанията, която SoftBank купи за 24,3 млрд. паунда, може да бъде в широкия диапазон между 30 и 70 млрд. долара

08:55 | 12.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/JIJI PRESS JAPAN
Снимка: EPA/JIJI PRESS JAPAN

Ръководителят на SoftBank Масайоши Сон ще подпише през тази седмица споразумение с Nasdaq за листване на дизайнера на чипове Arm, с което ще даде старт на грандиозно първично публично предлагане още тази есен, пише The Financial Times, като се позовава на двама души, запознати със ситуацията. Японската инвестиционна група и нюйоркската борса са постигнали предварително споразумение за предложеното листване на Arm в понеделник, като се очаква Сон да го подпише официално по-късно тази седмица.

Този ход представлява първата официална стъпка в процеса на първично публично предлагане, докато SoftBank продължава да работи за подаване на документите за борсовата поява на Arm. Това ще сложи край на спекулациите относно плановете на Сон за базираната в Кеймбридж компания, след като сделката за продажбата ѝ на конкурента Nvidia се провали в началото на 2022 г.

SoftBank и Arm отказват коментар.

Наскоро Сон се оттегли от ръководството на други инвестиционни дейности на SoftBank, за да се съсредоточи върху промяната и пускането на Arm на борсата.

Дългосрочните притежатели на акции на SoftBank в САЩ, Япония и Обединеното кралство твърдят, че продължават да се затрудняват с определянето на реалистичната оценка на Arm, която SoftBank купи за 24,3 млрд. паунда през 2016 г.

Инвеститорите заявиха, че предвид трудността да се направи пряко сравнение на Arm с която и да е друга компания и да се знае дали Сон вече е намерил формула, която да направи компанията по-печеливша, реалистичната оценка може да бъде в широкия диапазон межу 30 и 70 млрд. долара.

Близките до SoftBank източници вече бяха посочили Goldman Sachs, JPMorgan и Mizuho Securities като тези, които вероятно ще бъдат избрани да ръководят процеса на IPO, въпреки че се очаква окончателният списък да включва и други световни инвестиционни банки.

Запознати със споразумението с Nasdaq твърдят, че предложението в този му вид не предвижда двойно листване на Arm на друга борса.

Усилията на Лондон да осигури двойно или вторично листване на Arm включваха пряка намеса от страна на най-високите представители на правителството на Обединеното кралство, включително министър-председателя Риши Сунак.

Успехът на първичното публично предлагане ще бъде от решаващо значение за SoftBank, за да постигне обрат, тъй като анализаторите очакват групата да отбележи две поредни години на загуба, когато отчете резултатите си през следващия месец.

За да укрепи баланса си, конгломератът с висока степен на задлъжнялост продаде акции в китайската група за електронна търговия Alibaba, но оценката на технологичните му инвестиции продължи да страда на фона на глобалния технологичен спад и повишаващите се лихвени проценти.

Преди първичното публично предлагане Сон се бе съсредоточил върху преустройството на бизнес модела на Arm, за да повиши печалбата. През миналия месец Financial Times съобщи, че Arm се стреми да повиши цените на своите проекти за чипове в едно от най-големите раздвижвания на бизнес стратегията си от десетилетия насам. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още