IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забравете за паролите и пропуските. Тялото ще бъде следващият ви ключ за сигурност

Биометричните данни биха помогнали за защита от редица атаки, но ползването им също така носи много рискове

10:03 | 17.02.24 г.
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Вместо да позира за снимка и да задава пароли, в бъдеще един нов служител може да отдели няколко минути за предоставяне на биометрична информация. Сканирано лице, анализ на походката, записана изречена фраза и готово: тялото ви се превръща във вашия ключ за сигурност, пише Дани Луис за The Wall Street Journal.

Експерти по биометрия предвиждат безпроблемно изживяване. „Ведната щом пристигнете на паркинга, вашата геолокация се въвежда в системата от телефона, който ви е даден. Веднага щом влезете през входната врата, лицевото разпознаване може да отвори врата, а освен това може да отключи и компютъра ви“, казва Мохамед Лазуни, главен технологичен директор на Aware – компания, която разработва системи за сигурност за удостоверяване на самоличността на хората.

Технологията може да премахне неприятностите от забравени пропуски и редовното нулиране на пароли и да подсили защитата на компаниите срещу кибератаки.

Освен това обаче поражда опасения за начините, по които данните могат да бъдат използвани извън сигурността, и дали работодателите изобщо трябва да имат такъв поглед върху телата и поведението на своите служители.

Днес някои лекарски кабинети използват скенери за длан, за да проверяват пациентите, докато с лице или с пръстов отпечатък могат да се отключват смартфони. Лицевото разпознаване стана по-често срещано на летища, стадиони и концертни зали. Лидерите в индустрията за сигурност твърдят, че през следващите години напредъкът на изкуствения интелект и сензорната технология може да помогне на организациите да използват множество части от биометрични данни наведнъж – като парчета от пъзел, които изграждат един служител.

Сканирането на очите присъства значително в научнофантастичния филм от 2002 „Специален доклад“, който Лазуни определя като един от любимите си. Във филма героят на Том Круз получава достъп до високо защитеното си работно място с технологията, която по-късно се връща, за да го преследва. Въпреки антиутопичния уклон на филма, Лазуни твърди, че го намира за вълнуващ. „Всичко, което трябва да направите, е просто да погледнете в устройството, а то може да прочете ириса ви и автоматично да ви даде целия достъп, от който се нуждаете за каквото и да се нуждаете от него“, допълва той.

Освен удобството, експертите по сигурността казват, че биометричните данни предлагат по-силна защита за сгради и данни, отколкото тази с карта с ключ или парола. „Лесно е да копирате паролата на служител, но е наистина трудно да копирате лицето на служител, което всъщност се движи“, посочва Рон Дагуро, главен изпълнителен директор на authID, която прави системи за проверка на самоличността и дигитална сигурност.

Бъдещите системи за сигурност на офиса биха могли просто да блокират хора, които не са разпознати или одобрени, казва Дагуро. „Имаме дневник на вашето лице, така че знаем точно кой влиза и кой излиза от сградата, което не можете да направите с парола“, посочва той.

Последна актуализация: 10:03 | 17.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още