IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американска фирма е доставяла мрежови технологии на санкциониран производител на руски ракети

От Ройтерс са прегледали документи, според които компанията Extreme Networks е продавала оборудване и на други санкционирани военни фирми от Русия

18:03 | 13.10.22 г. 3
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Откакто Русия анексира Крим през 2014 г., на американските компании е забранено да работят с „ММЗ Авангард“ – държавно предприятие, което произвежда ракети за едно от най-усъвършенстваните оръжия на Русия, системата за противовъздушна отбрана С-400.

Като мярка на безпокойството на Запада относно С-400 САЩ извадиха Турция, член на НАТО, от съвместната програма за изтребители през 2019 г., след като Анкара прие доставка на руската система, пише Ройтерс.

Дори след като САЩ предприеха действия за притъпяване на бизнеса на „ММЗ Авангард“, публично търгуваната американска технологична компания Extreme Networks е предоставяла на руското дружество компютърно мрежово оборудване за офис ИТ системи. Това се разбира от имейли и други бизнес документи, видени от Ройтерс, както и от разговори със запознати хора.

В изявление, изпратено до информационната агенция, от Extreme Networks посочват, че въз основа на информация, предоставена от агенцията, се смята, че оборудването „може да е било“ продадено на „ММЗ Авангард“, като е използван заместващ купувач. Компанията подчертава, че не е знаела за продажбата.

В изявлението на компанията се казва още, че посредник в Русия е бил „съучастник“ в доставката на нейните продукти чрез подставена компания, но не се предоставят доказателства за това. Extreme казва също така, че е докладвала констатациите си за тези потенциални продажби на властите в САЩ.

Украйна обвинява Русия в разполагане на ракети, произведени от „ММЗ Авангард“, срещу наземни цели. Според украинските власти такива ракети са убили най-малко тридесет цивилни при атака срещу конвой край южния украински град Запорожие миналия месец.

Нито представители на Кремъл, нито от „ММЗ Авангард“ са отговорили на въпроси за този случай, посочват от Ройтерс.

Между 2017 г. и 2021 г. „ММЗ Авангард“ се е сдобило с оборудване на Extreme Networks на стойност над половин милион долара за своите ИТ системи, според бизнес регистрите, прегледани от Ройтерс, и източниците на агенцията. Продуктите включват високоскоростни комутатори, основен градивен елемент на корпоративни ИТ мрежи и софтуер.

Документите показват също така, че сделките са преминали през привидно безобидна корпорация близо до Москва и въпреки че двама служители на Extreme са изразили опасения, продажбите са осъществени.

Това, че руска военна компания, идентифицирана като заплаха от Вашингтон, продължава да придобива компютърен хардуер на САЩ, е казус за това как западните страни може да са надценили способността си да задушат руската икономика със забрани за износ и търговски санкции, посочва агенцията. Това подчертава обаче и силната зависимост на военната машина на Русия от американското високотехнологично оборудване.

През април, шест седмици след инвазията на Русия в Украйна, служител на Extreme е подал вътрешна жалба, в която се твърди, че компанията продава на различни военни производители в Русия. „На руски военни кораби се използва оборудване на Extreme в комуникационните системи“, посочва се в жалбата, с която Ройтерс разполага.

Extreme каза в изявлението си, че обвиненията са отправени от недоволен служител. Разследване на фирмата не е открило нищо, което да потвърди твърденията. Компанията казва и че е прекратила дейността си в Русия през март и впоследствие е уволнила недоволния служител заради лошо представяне.

Фирмата посочва още, че няма данни за продажби на оборудване за руски военни кораби.

Extreme, със седалище в Морисвил, Северна Каролина, чиито акции се търгуват на борсата NASDAQ, си спечели солидна репутация в САЩ. Компанията е официален партньор на Националната футболна лига. NFL отказва да коментира случая.

Разследване на Ройтерс през август установи, че докато САЩ и съюзниците им забраняват износа на високотехнологични продукти за Русия, за да се опитат да парализират отбранителната индустрия на страната, а много технологични компании обявиха, че са спрели износа за Русия, потокът от компютърни части със западни марки за руски клиенти не е спрял.

Данните за това, вкл. за доставките на Extreme за „ММЗ Авангард“ и най-малко две други руски военни компании, се основават на разговори с трима души, запознати с пратките, както и преглед на документи за период от пет години до 2021 г.

Министерството на търговията на САЩ, което администрира експортните ограничения, отказа да коментира.

Руските компании, включително тези от военния сектор, на практика нямат друг избор, освен да купуват чуждестранно оборудване за изграждане на компютърните мрежи, необходими за съвременния бизнес. Русия има много ограничено вътрешно производство на мрежово оборудване.

Основана през 1996 г., Extreme е сравнително млад и малък играч в индустрията за компютърни мрежи. Миналата година компанията отчете приходи в размер на 1,1 млрд. долара в сравнение с 50 млрд. долара за Cisco Systems например.

Все пак, макар и по-малка, компанията е „значителен конкурент“, според Алекс Хендерсън, анализатор мрежи и сигурност в Needham and Company в Ню Йорк. Армията на САЩ, както и НАСА, използва хардуер и обслужване на компанията, която е изградила солиден маркетингов профил с годините.

В Русия Extreme има престижни клиенти, например Министерството на здравеопазването, федералният пенсионен фонд и Московския държавен университет "Ломоносов".

Според документите, разгледани от Ройтерс, други купувачи на оборудване на Extreme включват не само „ММЗ Авангард“, но и голяма руска военна корабостроителна компания и производител на високотехнологична отбранителна електроника. Един от документите показва, че през четирите години до 2020 г. руски клиенти са закупили оборудване на стойност 41,5 млн. долара.

Агенцията посочва, че не е успяла да определи общите продажби на Extreme на санкционирани или военни фирми, тъй като не е ясно дали трансакции не са вписани под прикрити имена. В изявлението си до Ройтерс от компанията казват, че не отчитат приходите по държави.

В Русия Extreme поддържа контакти със своите клиенти, за да помогне за проектирането на сложни мрежи, които се разширяват с времето, според двама от хората, запознати с въпроса. Всеки клиент или потенциален купувач има свой собствен акаунт мениджър в компанията и се вписва във вътрешните регистри за продажби. Реалните продажби обаче се извършват чрез оторизирани посредници.

Extreme казва в изявлението си, че рядко предоставя услуги за директно инсталиране и че няма такива договори с „ММЗ Авангард“. Компанията подчертава, че има „твърда политика“ да не работи със санкционирани субекти, но добавя, че не винаги е уведомявана за крайния клиент, особено когато продуктите ѝ се продават чрез дистрибутори със складови наличности.

Един от тези дистрибутори, посочен от компанията, е RRC. Според Extreme този дистрибутор е „съучастник“ в схемата за доставка на оборудване на „ММЗ Авангард“. RRC и неговата кипърска компания-майка BD Enterprise Networking не са отговорили на искане на информационната агенция за коментар.

За разлика от по-големите конкуренти, Extreme не изисква абонаменти за услуги и чести актуализации на софтуера, който е автономен, според един от източниците на Ройтерс. Софтуерът „работи без лиценз и дори не е необходимо да сте свързани с интернет“, допълва източникът. Според друг човек това означава, че „не е нужно да се страхувате, че системата ви ще остарее или ще спре да работи, защото някой в ​​САЩ е решил да дръпне шалтера“.

Extreme казва, че „автономният модел“ не е уникален за компанията, но признава, че е станал относително рядък.

В Русия не е тайна, че „ММЗ Авангард“ използва оборудване Extreme. В края на 2019 г. производителят на ракети публикува търг чрез руската онлайн платформа за обществени поръчки, в който се посочва, че той се нуждае от резервни части за компютърните мрежи Extreme, които притежава. Extreme не оспорва това, но казва, че не може да знае за всички такива търгове.

Няколко месеца преди това, през лятото на 2019 г., посредник се е свързал с представителството на Extreme в Русия с молба за съвет относно надстройка на мрежата на ракетната компания, показват документите. „Работим върху решение за клиента, „ММЗ Авангард“, и ми казаха, че мога да потърся Вашата помощ“, пише служител на посредника в имейл от 28 юни 2019 г. до системен инженер на Extreme.

Веднага след като оборудването е пристигнало в Москва, от Extreme са изпратили щатен инженер в офисите на „ММЗ Авангард“, за да осигури безпроблемна инсталация, казва един от източниците на Ройтерс. В изявлението си до агенцията обаче Extreme казва, че няма данни да е изпращан неин служител да инсталира оборудване в предприятието.

При обработката на поръчките на „ММЗ Авангард“ името на производителя на ракети не се появява в документите на американската компания. Вместо това московските служители на Extreme са записали поръчките като направени от компанията „ООО ДЕМЗ“, вижда се от документите.

Според източник на Ройтерс това е прикритие заради санкциите на САЩ.

„ММЗ Авангард“ купува продукти на Extreme от декември 2017 г., докато санкциите са въведени през 2014 г. Последната трансакция с прикритието на „ООО ДЕМЗ“ е през септември 2021 г. Данните показват, че Extreme е изпратила оборудване на стойност около 645 хил. долара по този начин през този период.

Extreme потвърждава данните и казва, че сега вярва, че оборудването им може да е придобито чрез "фалшива компания".

„ДЕМЗ“ е малка компания, базирана в Дмитров, град на над 120 км северно от Москва.Според руския търговски регистър генерален директор на фирмата е Владимир Марков. От Ройтерс са потърсили Марков по телефона и той е казал, че „ДЕМЗ“ е произвеждала инструменти за поддръжка на мотриси, но е прекратила всякаква дейност през 2016 г. Той казва още, че никога не е чувал за Extreme, както и че „ДЕМЗ“ никога не е купувала оборудване на Extreme за себе си или от името на други фирми.

Измамата всъщност е очевидна. Предполагаемите ръководители на „ДЕМЗ“, изброени в клиентските записи на Extreme, видени от Ройтерс, всъщност са били служители на производителя на ракети, които са предоставили своите имейл адреси в „ММЗ Авангард“. Те дори включват имейл адресите при кандидатстването за достъп до портала за обслужване на клиенти на Extreme. Един от тези хора отказва коментар, а с друг агенцията не е успяла да се свърже. Някои от документите също така посочват mmza.ru - името на домейна на „ММЗ Авангард“, като предполагаем уеб адрес на „ДЕМЗ“.

В последния ден на 2019 г., докато поръчка за „ДЕМЗ“ е преминавала през системата за одобрение на Extreme, мениджър продажби на Extreme от щата Северна Каролина е изпратил имейл до RRC, руския дистрибутор, с въпрос относно името на домейна. Служител на дистрибутора отговори е отговорил, че това е домейнът на клиента. Последващо съобщение показва, че продажбата е осъществена.

В изявлението си от Extreme не дават отговори на въпросите на Ройтерс относно персонала на производителя на ракети, който се е регистрирал за достъп до онлайн поддръжка, и мениджъра продажби, който е повдигнал въпроса за домейна.

Близо година по-късно, докато се е занимавал с друг набор от поръчки за „ДЕМЗ“, служител от вътрешното бюро за съответствие на Extreme в Ирландия забелязва домейна в документите и го проучва, като установява, че това е „отбранителен изпълнител, изглежда специализиран в ракетни системи земя-въздух“. Този служител отбелязва, че „трябва да направим допълнителен преглед, преди да можем да вземем решение“.

Extreme не дава отговор на въпросите и за тези констатации.

Служителят на Extreme по съответствие е инструктирал руския офис да накара „ДЕМЗ“, предполагаемия клиент, да попълни формуляр, за да удостовери, че няма военен краен потребител, че оборудването няма да бъде препродавано за никакви военни цели и че няма да бъде прехвърлено на санкционирана фирма.  

По-малко от седмица след съобщението от служителя на Extreme за съответствие, писмо от две страници, видяно от Ройтерс, удостоверява, че крайният потребител не е санкциониран и няма да използва оборудването на Extreme по начин, забранен от законодателството на САЩ. С нечетлив подпис и син печат „ДЕМЗ“ документът е изпратен до бюрото за съответствие на Extreme, според един от хората, запознати с въпроса.

Според декларацията бизнесът на „ДЕМЗ“ няма нищо общо с ракети, а с "компоненти за металообработка на селски къщи". „ДЕМЗ“ обаче никога не е произвеждало такива компоненти и към момента на изпращане на писмото предприятието не е работило, според бившия му генерален директор Марков.

Американски специалисти по експортен контрол коментират пред агенцията, че самодекларациите могат да бъдат полезни при определяне дали даден клиент е законен. Въпреки това, когато се появи червен флаг, трансакцията трябва да спре, казва Джеймс Фулър, бивш специален агент в Министерството на търговията на САЩ.

В Русия Extreme е доставяла ИТ оборудване и на други военни компании, според бизнес документите, с които са се запознали от Ройтерс. Една от тях беше United Shipbuilding Corp. Компанията има седалище в Санкт Петербург и управлява множество руски корабостроителници, като произвежда всичко - от фрегати, през подводници, до машини за почистване на мини. Това предприятие също е сред санкционираните от САЩ.

Друго предприятие е Concern Morinformsystem-Agat, производител на радарни и други военни електронни системи. Според документите, включително обществен търг от юли 2020 г., и един от хората, запознати с въпроса, Agat разчита на оборудване от Extreme за някои от своите системи, които след това са монтирани на военни кораби на United Shipbuilding.

Extreme казва в изявлението си до Ройтерс, че няма данни за продажба на продукти на United Shipbuilding или Agat. Руските компании не са отговорили на искания за коментар.

United Shipbuilding обаче фигурира като клиент на американската компания в документацията. През април 2020 г. посредник се е свързал с офиса на Extreme в Москва, за да представи план, който посредникът е начертал за модернизиране на центъра за данни на United Shipbuilding. Базиран в Русия инженер от Extreme е отговорил на следващия ден и е посочил няколко елемента, които могат да бъдат премахнати от предложения дизайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 13.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
"И трите ракети се самоунищожиха по време на изстрелването, а едната се вряза в жилищна сграда в Белгород. Оператор на С-300, много ви благодаря от ВСУ", се казва в публикацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
baybay11
преди 1 година
но по някаква причина се е объркала и е "кацнала" в Белгород на родна земя...Украинските власти все още не са коментирали обвиненията, но в канала на отдела за стратегически комуникации (Stratcom) на ВСУ в Телеграм се появи съобщение, което приличаше по-скоро на подигравка. Според тяхната версия многоетажната сграда в Белгород е била повредена в резултат на опита за обстрел на Харков от страна на руските военни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
baybay11
преди 1 година
Ако руснаците бяха добри в мрежовите технологии, нямаше да се случи това като последица от ''свръхквалификациите'' им;0 Руска ракета обърка маршрута - вместо в Харков удари блок в Белгород 24часа Жилищен блок в руския град Белгород е бил ударен от ракета и част от него е разрушена, съобщиха руски и украински източнициПо повод на инцидента Русия и Украйна си размениха обвинения, но по всичко изглежда, че ракетата е била изстреляна от РУСКАТА армия и трябвало да порази цели в Харков,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още