IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко болезнени са последиците от финансовата криза?

Свръхголемите дългове са причината световната икономиката да се възстановява много по-бавно, отколкото икономистите очакваха

10:00 | 06.10.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Колко болезнени са последиците от финансовата криза?

Натрупаните дългове имат изключително мощен депресиращ ефект, защото свръхзадлъжнелите предприятия и потребители съкращават инвестициите и потреблението в опит да изплатят дълговете си. Япония изгуби десетилетия след 1990 г., когато се проявиха директните и неизбежни последици от свръхголемите нива на дълга, натрупан през 80-те години на ХХ век.

Изправени пред свити частни инвестиции и потребление, растящите бюджетни дефицити могат да изиграят ключова роля като компенсират дефлационните ефекти. Но това просто прехвърля дълга към публичния сектор, като всеки опит за намаляване на съотношението между частния дълг и БВП се отразява в увеличаване на съотношението между публичния дълг и БВП – погледнете растящите дългове на правителствата на Ирландия и Испания.

В такъв случай съотношенията на ливъридж в частния сектор, както и тези за дълговете в публичния сектор, трябва да се приемат като важни икономически променливи. Преди кризата не им се обръщаше такова внимание и това бе съществената грешка за икономическата наука и политика. Грешка, заради която много невинни граждани пострадаха.

Изникнаха и два въпроса. Първият е как да излезем от примката и на частния, и на публичния дълг. Няма лесни решения обаче. Изплащането на частния и публичния дълг едновременно подтискат растежа. Ето защо бързата фискална консолидация може да бъде обречена на провал. Но компенсирайки финансовите мерки за строги икономии със свръхразхлабена парична политика създава риск от натрупване на дълг в частния сектор на развитите икономики, а вече нарастващият дълг създава опасност и за развиващите се икономики.

В този случай са ни необходими както реализъм, така и политики с въображение. Очевидно е, че Гърция не може да изплати всичките си дългове. Но трябва да стане ясно, че Япония никога няма да може да постигне съществен бюджетен излишък, който да е достатъчен, за да може да изплати държавния си дълг. Комбинацията от преструктуриране на дълга и временното печатане на пари (формите на количествени улеснения, които никога не се възобновяват) за някои страни ще бъде неизбежно и неподходящо.

Вторият въпрос е как да ограничим растежа на дълга в бъдеще. Постигането на тази цел изисква реформи с различен фокус от тези, осъществени до момента. Много важно е да бъде разрешен проблемът „твърде голям, за да фалира“. Разходите на данъкоплатците за спасяването на банките са малка промяна в тази насока, в сравнение с щетите, предизвикани от финансовата криза като цяло. А банкова система, която никога не е получавала помощ от данъкоплатците, все още ще може да поддържа свръхогромните дългове на публичния сектор.

Това, което е необходимо, е политика с широк обхват, която съчетава по-мощни антициклични капиталови инструменти, като тези, които в момента Базел III планира да въведе, с връщането на изискванията за поддържане на резерви към политическия инструментариум на банките и ограничения за получаващите кредит за жилищни или търговски имоти, като например максимални стойности на съотношенията размер на кредита / размер на приходите или размер на кредита / стойност на реалния актив.

Тези политики биха отхвърлили ортодоксалното схващане, че свободните пазари са толкова ценени в областта на финансите, както са и в другите области на икономиката. Това схващане вече не важи. Ако не осъзнаем основополагащия факт, че финансовите пазари могат да създадат опасни нива на дълга в публичния сектор, то ние никога няма да научим най-важния урок от кризата през 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
georgi.benevolenet
преди 10 години
имплантите са свърани с нервите на човека и по този начин мозъкът се научава да интерпретира сигнал, които в БГ се предава по мрежата на Телеком Австрия. Целта е да се контролира политиката и финансовата ситема, банките. Зад всичко стои ЕК и ЕЦБ където повечето са с импланти. Наричат го подобряване на човешките възможности. Ето доклад на ЕП *link* в който се казва, че ще изнудват политици. Прикриват се зад Сорос, който ги учи в ЦЕУ на картели, кризи и манипулации и праща в БНБ, ЕК, ЕБВР, ЕЦБ и аз учих с тях там и бях в БНБ като направиха умишлено кризата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
зависи към кой е отправен въпроса...Ако е към тези за които е създадена - тя е смъртоносна, освен ако нямат достатъчно акъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
georgi.benevolenet
преди 10 години
При Сорос в ЦЕУ ни преподаваха преди кризата как се правят финансови кризи и картели. Участваха евродепутати (Бокрош), финансови министри на Полша, Унгария (Ростовски). После открих, че всички имаме неволни импланти за контрол на съзнанието на мрежата на Телеком Австрия и така е с много политици и основни бизнесмени в България от няколко години. Истината е, че зад всичко е ЕК и ЕЦБ с търговските им банки. После рабитих в БНБ когато училите при Сорос и останалите организираха умишлено балон на фондов пазар, жилищен пазар за около 30 млрд лв което съсипа икономиката за това десетилетие. Проблемът е че хора като говерньорите на БНБ, Орещарски, Чобанов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Калин Христов, Стати Статев са организирана престъпност от търговските банки, телекомите и енергетиката с контрол на съзнанието, работил съм с тях, опитаха се да ме накиснат за кризата, даже ме отровиха когато разкрих тези факти. До къде очаквате да ви доведът морално деградирали, корумпирани, контроли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още