IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа – икономическият тигър с лоши политически навици

Икономическият бум в региона кара местните лидери да искат повече тежест в дебата за бъдещето на ЕС, пише в анализ Politico

10:53 | 24.01.18 г. 48
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Забравете за момент политиката и погледнете развитието на икономиката, пише в анализ европейското издание Politico, посветен на пътя на Източна Европа към ЕС. Държавите в този регион са лош пример за демокрацията и върховенството на закона, но пък развитието на икономиките им е за пример, отбелязва изданието.

В Румъния например ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2017 година се очаква да бъда 6,4%. С по-бърз икономически растеж спрямо другите държави в Западна Европа могат да се похвалят и Полша, Чехия и Унгария.

От 12 държави в ЕС с увеличение на БВП с повече от 3%, девет са от бившия социалистически блок или от региона, включително и България, където икономическият ръст е от 3,8% по данни на Европейската комисия.

Откриват се магистрали, модернизират се сгради и чуждите инвестиции валят. Безработицата е на едно от най-ниските нива в Европа, което подкрепя вътрешното потребление, пише още Politico.

Даже ниската безработица започва да се превръща в проблем в някои от държавите – в Унгария например има липса за кадри за някои сектори и „внасят“ работна сила от Украйна. (Това се случва и за някои икономически области в България – например в туризма – бел. ред.).

Този икономически бум дава право на местните лидери да искат по-голяма тежест в ЕС. Унгарският премиер Виктор Орбан например коментира, че Източна Европа е допринесла за укрепването на ЕС повече от очакванията през 2004, когато по-голямата част от Източния блок влезе в общността.

„Това е най-бързоразвиващият се регион на ЕС и без него едва ли ще можем да говорим за европейски растеж днес“, казва Орбан. Затова и настоява регионът да има глас при дискусиите за бъдещето на ЕС.

И въпреки че се се развива с бързи темпове, икономиката на Централна и Източна Европа все още има малък дял от икономиката на ЕС.

Реално икономическият подем в Източна Европа е пряко свързан с укрепването на Западна – основно Германия, което увеличи износа от региона, създаде нови работни места, а заради ниската цена на труда – привлече и инвеститори.

„Бумът в еврозоната и Германия доведе до бум в Централна и Източна Европа“, признават икономистите в PKO, най-голямата частна банка в Полша. Експертите обаче посочват, че ЦИЕ има по-голям потенциал за развитие, за увеличаване на продуктивността на труда.

Икономическата експанзия на Централна и Източна Европа обаче може да се окаже и проблем – БВП расте много бързо за кратък период и това повдига въпроса доколко устойчив е този ръст, коментират анализатори. Особено на фона на липсващите публични инвестиции. Правителствата в този регион харчат много, но за програми, които се харесват на избирателите, това води до натиск върху бюджета.

Например в Полша беше приет закон за допълнителни семейни добавки и намаляване на възрастта за пенсиониране, а в Унгария раздаваха ваучери за пенсионери, повишени са детските добавки и се отпускат грантове за семейства, които искат да закупят собствено жилище. През 2017 г. Румъния пък увеличи с двуцифрено число заплатите на работещите в държавния сектор.

В същото време инфраструктурните проекти се финансират основно с пари по Кохезионната политика. Проекти, които подпомагат модернизацията на икономиката – също.

Всъщност европейските фондове са значителна част от инвестициите в тези държави – в Полша от ЕС идват повече от половината инвестиции в периода между 2014 и 2017 г. В Румъния европейските фондове са 60% от публичните разходи.

В региона обаче не се притесняват от този факт. Виктор Орбан е категоричен: „Ако ЕС не отпуска финансиране, ще се обърнем към Китай“. Той е уверен и че към 2030 г. основните донори в европейския бюджет ще бъдат Германия и страните от Вишеградската четворка – Полша, Чехия, Унгария и Словакия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 1 rate down comment 1
thehappyroger
преди 6 години
Ти си знаеш ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 0
pinoccio
преди 6 години
Много поетично, друже. Но интересното е, че тази поезия също не може да се откъсне от мисловната композитност на триизмерния ум. Ако се вгледаш в изложеното, мултиизмерното свършва с вибрациите и честотните диапазони. Всички апологети на подобни схоластики се спъват именно там и наричат тези диапазони - реалности и измерения. А какво са вибрациите? Чисто и просто това е ефирът, споменаван и от Тесла, и от Айнщайн, пък и вероятно потънал в прах в древните ръкописи. Това е атрибут на триизмерното пространство, това е изворът на видимия свят - кондензирането на материя от енергийна субстанция. В случая и тази кондензирана материя е енергиен бульон - по-плътен. Не знам някой да си представя следващите измерения, защото сме заключени в нашите три. Няма пречка всичко да е преживяване. И тук понятията за добро и зло се вместват в тези честотно-енергийни формати. Не са ни нужни мултиизмерни умове, друже, за да спасим земята и НОИ да продължава да изплаща мизерни пенсии. Нужно ни е да разпознаваме доброто от злото. Нужно е най-обикновено триизмерно любящо сърце. Къде в твоята поезия е засегнат този въпрос? Всичко е много просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 2
thehappyroger
преди 6 години
Мн е трудно да се опитваш да обясниш нещо мултиизмерно с триизмерна логика. Единственото реално нещо в съществуването е преживяването, от гледната точка на по-високо измерение физическата матрица не е физическа, твърда и неизменчива, дори изглежда по различен начин, може да се манипулира лесно, а времето да се свива и удължава, за да имаш физическо преживяване във физическа реалност, трябва съзнанието на душата ти да е прикрепено към физически носител отговарящ на честотният диапазон на съответната реалност, в която то ще преживява себе си от безкраен на брой и винаги уникални гледни точки или различни нива на съзнание(преживявания, опит, знания, чувства, емоции, желания, начин на мислене, философия, идеология, вярвания, убеждения и т.н.), в нашият случай имаме биологично тяло пригодено за живот в такава реалност, която имаме на планета като Земята с всичките му плюсове и минуси, които може да предложи един дуален материален свят и заради ограничението на съзнанието, което ни осигурява физическото тяло или егото, ние оставаме неосъзнати за други измерения и реалности, както и за съществата, които оперират в тях, а те са мн, повечето искат да помогнат на хората да се пробудят от триизмерният си сън. Буквално различните измерения, плътности и нива на реалността са различни честотни диапазони на вибрация, пречупване и взаимодействие на светлината, където различни фрагменти на съзнанието на космоса може да преживява себе си потъвайки във всякакви илюзии и заблуди, които от своята гледна точка нарича реалност, но всичко е най-обикновен сън и илюзия на съзнанието. Повечето хора не разбират, че когато са будни в тази реалност, те никога не са били по-заспали, а когато спят и сънуват никога не са били по-будни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 8 rate down comment 0
pinoccio
преди 6 години
Друже, да те попитам - ако светът и сега не съществува, как така продължава да съществува извън триизмерния ум като обективна реалност? Хем го има, хем го няма - имаше една игра "Тука има, тука нема" и едно топче се въртеше като проекция на Вселената в цигганските ръце по спирките на градския транспорт. Та - съществува ли или не съществува? Добре започваш с филтъра на триизмерната проекция и после се губят следите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 4
thehappyroger
преди 6 години
Хаха, "присъствието или наличието" :) Отсъствието* или наличието на ел. сигнал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 4
thehappyroger
преди 6 години
Но преживяването е истинско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 4
thehappyroger
преди 6 години
Светът дори и сега не съществува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 4
thehappyroger
преди 6 години
Не, не продължава да съществува, извън филтъра на триизмерният ум и ограничената честота на его-съзнанието, обективната реалност на космоса е просто енергия с различна честота на вибрация, точно както в момента този текст не е нищо друго от присъствието или наличието на електрически сигнал, но операционната система е програмирана така, че този електрически сигнал да изглежда като изображение на монитора, същият принцип.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 0
pinoccio
преди 6 години
Ти казваш, че си си много добре, ама може ли да ти се вярва? Като се има предвид емпириокритицизмът, който развихме покрай всички тия фалшиви новини, та не знам и твоята версия доколко е достоверна. Не разбрах от едно мое прежно питане - ако ни няма нас, човеците, светът продължава ли да съществува?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 2
thehappyroger
преди 6 години
Така че *** да отече в Егейско море.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още