IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коя е най-важната цифра, описваща климатичните промени

Ако можем да определим социалната цена на въглеродния двуокис, това би очертало интелигентните политики в сектора

09:30 | 19.05.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Да разгледаме Новия зелен курс (НЗК) – мащабното предложение, публикувано по-рано през тази година от конгресмена Александрия Окасио-Кортес и други прогресивни политици, което третира всичко - от климатичните промени до неравенството. То изтъква опасността от повишение на температурата отвъд целта на ООН от 1,5 градуса и отправя дълъг списък с препоръки. Енергийните експерти незабавно започнаха да спорят относно детайлите: Постижимо ли е 100%-то използване на възобновяема енергия през следващите 12 години? (Вероятно не.) Трябва ли в това да се включва ядрената енергия, която според много екологични активисти е съществена за намаляването на вредните емисии?

В действителност НЗК казва малко за реалните политики и едва споменава как ще се справи с големите предизвикателства – от сигурното пенсиониране за всички до подпомагането на семейните ферми и осигуряването на достъп до природата. Но не това е главното. НЗК е остра реакция срещу „двойната криза на климатичните промени и задълбочаващото се неравенство”. Той е политически опит да се включат климатичните промени в по-широката дискусия за социалната справедливост. Разумно е да се каже, че не можем да се заемем с глобалното затопляне без да отчитаме по-широки социални и икономически въпроси.

Работата на учени като Рике, Хсианг и Грийнстоун подкрепя това виждане. Те не само показват, че глобалното затопляне задълбочава неравенството, но и дават доказателства, че агресивните действия си струват. Миналата година изследователи от Станфорд изчислиха, че ограничаването на затоплянето до 1,5 градуса ще спести 20 трлн. долара глобално до края на века. Резултатите отново са различни – БВП на някои страни ще бъде засегнат от агресивните мерки, но като цяло над 90% от световното население ще извлече ползи. Разходите за ограничаване на температурата ще бъдат засенчени от дългосрочните ползи.

Въпреки това ще отнеме десетилетия, за да се изплатят инвестициите. Възобновяемата енергия и новите чисти технологии може да доведат до бум в производството и до по-устойчива икономика, но НЗК не трябва да прикрива финансовите жертви, които трябва да направим в краткосрочен план.

Точно затова климатичните мерки се защитават трудно. Имаме нужда от глобална политика, но постоянно се уверяваме, че политиката е локална. Оскъпяването с 20% на пътуването от Сан Франсиско до Чикаго може да не изглежда толкова много, но се опитайте да убедите шофьор на камион от беден окръг във Флорида, че поскъпването на горивото е мъдра икономическа политика. Много по-малко повишение предизвика протестите на „жълтите жилетки” във Франция. Това е дилемата, политическа и етична, пред която всички сме изправени по отношение на климатичните промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Аз извадих поне около 4 довода в защита на моята теза... ти имаш ли друг довод, освен да наричаш хора, чието интелектуално ниво и чиито знания са недостижими за тебе: "*** неандерталци"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 4 години
Европейските етатисти искат данъци, с които да облагат горивата и да влизат в бюджета на ЕС директно!Гласувайте за народни представители, които са против това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 1
khao
преди 4 години
баце, ти си обида за вековете човешка цивилизация и прогрес .... вече летим в космоса, но по земята още се раздат малoyмни неадерталци като теб ... че и със самочувствие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
dzk
преди 4 години
Отговора на въпроса е: 42
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 16
Императорът
преди 4 години
Първо - няма никакви реални доказателства, че затоплянето не е част от естествен климатичен цикъл, напротив - доказателствата са по-скоро в обратна посока. Второ - ВЕИ могат да станат единствен енергиен изочник само в мечтателските сънища на някое 8-годишно хлапе - и не след 12 години, но когато и да било. Според мене няма шанс да станат и 38% даже. Трето - да се говори за потенциални "икономически щети" отстрана на хора, които се опитват да сринат индустрията, енергетиката, дори животновъдството, е малко нагло. Четвърто - не виждам никакви реални ЕСТЕСТВЕНИ мерки за борба с, дори не се говори за. Защо не се засаждат гори? Защо не се възстановяват съществували водни басейни - вътрешното море Чад, Аралско море и т.н. ? Това ще създаде по-влажен и хладен микроклимат в големи региони и ще разкара от океанът излишната вода, щото нали и това било проблем - океанското ниво щяло да се качи - с някакви сантиметри, ама и това било ного страшно !!! Е, само напълването на Каспийско море до океанско ниво, ще отнеме 3 см от Световния океан !!! Водата не се променя като общо количество - но само се сменя местоположението и. Аз мисля - като излязат на протест екоталибани - директно да ги мобилизират - с лопати и млади фиданки - да засадят една нова гора - така ще има някаква файда от тях... ако не - да си набият по една коркена тапа отзад, че и те отделят парникови газове през изходящите си отверстия като се наплюскат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Shadow1
преди 4 години
Броя на ЕКО-активистите може би ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 14
Императорът
преди 4 години
Най-важната цифра е IQ-коефициентът на новата лидерка на екоталибаните - шведската тийнейджърка с ментални увреждания: Грета Незнамсикоя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
хммм ... и на мен ми е било интересно , защо дават постоянно трибуна на разни икономисти от калифорнийския университет , чикагския университет ... па и нобел им дават за икономика ... а не се обръщат към корифеите по световна икономика например от свищовския и библиотекарския ... има някаква неправда и дискриминация ... тук не споменавам кратките и ясни мнения от по няколко реда на форумните икономически титани :))) , които могат да дадат насока с ясно формулирани тези на целият свят и да доведат до небивал всеобхватен просперитет и благоденствие в планетарен мащаб ... което пак е дискриминация ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 11
studioaa
преди 4 години
Не разбирам защо една фалшива цифра от един фалшив експериментален климатичен модел е по-важна от останалите също фалшиви цифри от същия модел. Няма такова нещо като най-истинна лъжа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още