IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа рискува нова фалшива икономическа зора след коронавируса

Регулаторите трябва да отменят фискалните правила, за да избегнат повтарянето на грешките отпреди десетилетие

16:20 | 21.08.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Трето, все още не сме видели пълните икономически щети от блокадите. Дори ако европейските икономики бързо възстановят дейността си отпреди коронавируса, загубите, понесени по време на срива, ще оставят своята следа. За разлика от 10 години назад, най-голямото безпокойство не трябва да бъде платежоспособността на правителствата, предвид пакета за възстановяване и готовността на Европейската централна банка да запази евтино финансирането. Вместо това сривът може да е увредил безвъзвратно балансите на много частни компании.

Рискът е възстановяването да дойде твърде късно, за да ги спаси от фалит и загуба на работни места. Подкрепата на правителството може и да им е дала отсрочка, но сметката още не е дошла. Това би могло да осуети възстановяването, дори ако самата пандемия е елиминирана като икономическа заплаха. Жертването на предложението за подкрепа на собствения капитал на по-малките компании, за да се постигане съгласие относно фонда за възстановяване, показва, че правителствата на ЕС не са подготвени за тази опасност.

Четвърто, пандемията може трайно да е намалила потенциалния БВП на много икономики. Това е особено вероятно там, където сривовете бяха по-дълбоки и по-продължителни, причинявайки по-големи финансови щети на компаниите и отделяйки работниците от техните работни места, така че предишната производителност да не може да бъде възстановена. То е по-вероятно и там, където вирусът не беше потиснат ефективно и социалното дистанциране продължава да възпрепятства заетостта, която зависи от физическата близост.

Подобно на самата физическа цена на Covid-19, дългосрочните омаломощаващи ефекти от икономическата криза може да са най-коварните от всички. След време правителствата ще бъдат принудени да вдигнат данъците или да намалят разходите, само за да не позволят на дълговете да растат безкрайно. Колкото по-рано настъпи този момент, толкова по-голям е рискът правителствата да загърбят възстановяването, както направиха преди 10 години.

Следователно отменянето на фискалните правила е от съществено значение, но не е достатъчно. Колебливите реформи се нуждаят от нов тласък, за да могат да бъдат заменени от рамка, подходяща за пост-пандемичен свят с ниски лихви, който не поставя остарелите представи за фискална отговорност на пътя на икономическия растеж.

Още по-добре би било да се минимизират трайните щети сега. Това означава три неща, независимо от ограниченията, изисквани от общественото здравеопазване. Първо, да се предложи повече капиталова подкрепа и по-плавни преструктуриращи схеми за справяне с дълговия проблем. Второ, поддържане на стабилно търсене, за да се разшири наемането при онези работни места, които могат да бъдат безопасно изпълнявани. Трето, премахване на пречките пред трудовата мобилност, особено чрез намаляване на данъците върху заплатите и даване на стимули на работниците в платен отпуск да започнат нова работа, ако намерят.

Засега европейските икономически регулатори изиграват добре лоша ръка. Залозите обаче се вдигат и точно както след последната криза, те са тези, които ще осъществят или осуетят възстановяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Най-голямата заплаха не е К19, а обезумелите ***, които управляват Европа. Огромната част от колосалните пари, които сега те ще напечатат или емитират като дълг - ще бъдат не похарчени за възстановяване на реалната икономика, но профукани за "зелени политики" - чиито резултати ги знаем - високи косвени данъци върху населението и бизнеса, скъпа електроенергия, очертаващ се енергиен недостиг, всичко това ще предизвика паническа миграция на реалната икономика от ЕС към страни с евтина и достъпна и сигурна енергия. Да напомням ли как февруари, докато нашият евродепутат Ангел Джамбазки настояваше да се затворят временно границите на ЕС за китайски хора - малоyмната урсула го пресече, че това сега не било от значение, защото се обсъждали "зелените политики", те били важни !!! Е, нейното "важно" причини най-тежката рецесия в историята на ЕС. Разбира се, нито тая мpъсница, нито дeбилният тимерманс, нито някой друг зелен олигoфрен подаде оставка, а европейците са вече с прекалено промити мозъци, за да вдигнат революция и да ги свалят със сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
mick
преди 3 години
Печатане до безкрай.. грешка, докато другите се усетят. Това са развитите икономики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още