IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авторитарните режими и бизнесът: Колко им пука на инвеститорите?

Ако управлението гарантира, че политиките, от които фирмите могат да се възползват, ще действат дългосрочно, бизнес лидерите ще си затварят очите за много неща

18:00 | 24.10.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Първо, бизнесът търси съответствие и предвидимост какво ще се случи. Трябва да разгледаме по-общата картина: трябва да разгледаме как политиките от своя страна засягат социалния, екологичния сектор и т.н. По-важното е не конкретният вид управление, а дали това управление е прозрачно до известна степен и дали бизнесът смята, че пътят на управление е устойчив“, обяснява той.

Независимо от това е от първостепенно значение да се има предвид, че изглежда има момент, при който липсата на държавни проверки и баланси значително намалява националната привлекателност за чуждестранните инвеститори. Както казва Хундер: „В крайна сметка всичко се връща към върховенството на закона. Мога ли да осигуря бизнеса си, активите си? Или ще има почукване на вратата в даден момент, което дискреционно ще застраши всичко това?“

„Например в Украйна ние настояваме за повече прозрачност в правната система. Фактът, че 80% от бизнеса не се доверява на съдебната система, е много важен за преките чуждестранни инвестиции в страната“, констатира той.

Тогава има праг, пред който чисто икономическите предимства надвишават липсата на правителствена прозрачност, която поддържа политическата и икономическата система в равновесие. Този праг зависи и от политическите нюанси по отношение на техническите определения, обяснява професор Кристофър Хартуел от университета в Борнмът.

„PiS в Полша и Fidesz в Унгария манипулират институциите, но все още печелят честно на избори и ухажват чуждестранни инвеститори. Но докато PiS не е пълна катастрофа, фирмите са готови да пренебрегнат някои неща, защото Полша е голям пазар и евтино влизане в ЕС. В този случай все още има значение основите на ниво държава. Фирмите не гравитират към Полша заради PiS, те гравитират, защото инвестиционният климат все още е наред, работната сила все още е евтина и пазарът все още е голям“, казва Хартуел.

„От друга страна, парите изтичат от Русия, тъй като пазарът е доминиран от политически инсайдери, така че авторитаризмът не е голяма атракция там“, допълва той.

Нито пък в Беларус, където бизнесът, особено процъфтяващият ИТ сектор, е сред първите сектори на обществото, който бие тревога за опустошителните икономически ефекти от държавната репресия и фалшифицираните президентски избори на 9 август. Много фирми започнаха да изпращат таланти в чужбина, за да продължат дейността си, други се преместиха на 100% в други държави.

Истинската дилема за бизнеса е следователно да се изчисли дали политиките, от които могат да се възползват, ще продължат в дългосрочен план. По същество те залагат дали някой ден ще бъдат подчинени на произволен закон, който може да ги принуди да напуснат страната или да загубят бизнес. Ако един авторитарен режим може да осигури поне някаква мярка за гаранция и за предпочитане стабилен, проспериращ инвестиционен климат, бизнес лидерите ще продължат да си затварят очите за всички по-малко пикантни аспекти на управлението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
Унгария е цвете в сравнение с Турция. Но бизнесът не се маха от Турция. Бизнесът иска демография, образовани специалисти, инфластруктура, предвидима държавна политика без 10 000 регулации и добра данъчна политика. У нас един вединг автомат да сложиш трябва да е вързан към НАП, в Турция плащаш годишна такса, взимаш разрешението и печелиш. При нас всеки гледа де ти направи мръсно, при тях, всеки уважава бизнеса на другия - не зависимо дали бизнесът му е да наси чай на пазара или да произвежда електроника. Какво обощо има тук авторитарността в държавата. Условия, демография и бизнес манталитет - това влече бизнеса, не либерализацията,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Повечето анализатори описват Орбаномиката като антилиберална, антибизнес политика, обслужваща интересите на политическия елит и лоялни олигарси. "Хахахах - а каква е икономическата политика в т.нар. "либерален" свят? -Война срещу РЕАЛНИЯ бизнес и всевъзможни привилегии, съчетани с насилствено налагане на т.нар. "зелени политики" - електромобили, ВЕИ, скоро и водород - които са неконкурентни и разчитат само на трилиони субсидии, които ще излязат от все по-отъняващите джобове на потребители и данъкоплатци. Под оправданието за борба с някакви недоказани климатически промени, причинени от човека, едни тарикати ще задигнат не милиарди дори, но ТРИЛИОНИ валутни единици !!! Точно на Запад пазарната икономика вече е мит - а те се вторачили в Унгария, Полша и Русия !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
https://nypost.com/2020/10/21/hunter-biden-laptop-linked-to-fbi-money-laundering-probe-report/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
lyusien
преди 3 години
Ще си затворят очите за много неща но не и за печалбата си.... Нали ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още