IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смесените финанси - възможен инвестиционен механизъм за САЩ

Идеята е да се насърчат традиционните частни инвеститори да финансират проекти, които иначе биха избягвали

08:14 | 18.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

„Ако развиващите се страни не получат значително по-голямо нетно финансиране през следващите няколко години, светът ще се изложи на голям риск“, посочва той. Но има малко налични държавни финанси за инвестиции, а инвеститорите от частния сектор не са склонни да участват без защита. Оттук и привлекателността на смесените финанси.

Този принцип обаче се прилага далеч извън развиващия се свят. През февруари Грасиела Чичилниски, професор по икономика в Американския университет в Ню Йорк и зелен предприемач, заяви пред икономическата среща Уоруик, че това, от което Америка наистина има нужда сега, са не толкова трилиони финансирани от данъкоплатците разходи, а зелена версия на Фани Мей.

Публичните пари, предполага тя, могат да бъдат използвани за придобиване на заеми, отпуснати за зелени проекти, след което тези кредити могат да бъдат препакетирани като стандартизирани облигации и продадени на традиционните инвеститори. Други версии на смесените финанси, основани на собствения капитал, както и на дълга, също могат да работят, може би чрез банки за развитие. 

Това е умна идея, въпреки че би подразнила някои прогресивни демократи, като по същество социализира рисковете от финансирането на инфраструктурата, докато приватизира печалбите. Тя също може да ужаси републиканците, изповядващи свободния пазар, които твърдят, че държавните субсидии изкривяват пазарите по опасни начини. Те биха посочили противоречивата история на Фани Мей, която се нуждаеше от спасяване по време на финансовата криза през 2008 г., и субсидиите на Барак Обама за слънчеви панели, някои от които отидоха към доставчици, които по-късно фалираха.

И двете групи критици имат основания: лошо проектираните проекти със смесени финанси наистина се провалят. Но екипът на Байдън няма лесни политически опции и смесените финанси, ако бъдат внимателно приложени, биха били разумна стъпка.

В крайна сметка капиталовите пазари са наводнени с толкова много пари, че инвеститорите се втурват към всякакви инвестиции. Част от тези пари вече се насочиха към зелени ценни книжа, но има относителен недостиг на активи, свързани с проекти, при които инвеститорите могат лесно да моделират рисковете. Това е една от причините цената на акциите на Tesla да скочи.

Това, което смесените финанси биха могли да направят сега, е да обединят по-големи пулове капитал, за да се подкрепят скъпи инициативи като подновяване на американската електрическа мрежа и въвеждане на 5G цифрова свързаност. Те няма да запълнят напълно инфраструктурната пропаст - ще са необходими и традиционни фискални разходи. Но трябва да спрем да подхождаме към проблема с двоични, партийни термини: финансиран от данъкоплатеца „Зелен курс“ или нищо.

Covid-19 вече предизвиква национален рестарт. Предизвикателствата, свързани с изменението на климата, са видими за всички (дори в Тексас), а инвеститорите търсят нови места за влагане на пари. Възприемането на една зелена Фани Мей вече не би било толкова голям скок. Време е екипът на Байдън да стане креативен и катализиращ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още