IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиките могат да издържат на борсов срив

Ако пазарната корекция е заради по-високи лихви вследствие на по-силен растеж, тя би била проблем единствено за инвеститорите

18:50 | 19.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Има два начина, по които голяма корекция на фондовия пазар от вида, който Грантъм очаква, може да причини значителна икономическа криза.

Първият е, ако това е достатъчно голям шок сам по себе си, за да предизвика икономически срив. Това е много малко вероятно: спадащите фондови пазари пораждат неблагоприятен ефект на богатството върху разходите, който е реален, но скромен.

Вторият начин е, ако борсовият срив е част от инфлационен бум от вида, наблюдаван през 70-те години, или от финансова криза, предизвикана от вълни на корпоративни фалити и такива на финансови институции, както се е случило през 30-те години и каквато опасност имаше през 2008 г. Това не може да се изключи изцяло.

Икономическото възстановяване от Covid-19 може да се окаже далеч по-силно, с по-мощни от предполагаемото последици за инфлацията при цените и заплатите. Това е по-голям риск сега, отколкото след финансовата криза от 2008 г. И все пак той е скромен.

Стрес тестовете на основни финансови институции от централните банки и МВФ показват, че те са стабилни. Но има и други възможни канали за финансови сътресения. Единият са високите нива на задлъжнялост в нефинансовите сектори на държавите с високи доходи. Другият е излагането на кредитополучатели извън САЩ на шокове за доларовото финансиране. Комбинацията от огромно американско фискално разхлабване с по-рязко от очакваното монетарно затягане може да дестабилизира развиващите се икономики. Това се е случвало и преди, особено през дълговата криза през 80-те години.

Накратко, възможна е корекция на фондовия пазар с поставянето под контрол на Covid-19, нормализирането на икономиките и повишаването на лихвените проценти. Но само по себе си това не е нещо, за което да се тревожим много, особено след като ефектите на по-силната от очакваното икономика и по-високите от очакваното лихвени проценти би трябвало да се компенсират взаимно.

Далеч по-сериозна би била дългова криза, която уврежда основните институции, замразява пазарите и предизвиква масови фалити. За щастие това изглежда предотвратимо, като се имат предвид инструментите, с които разполагат институциите. И все пак, неочаквано високи инфлация и лихви могат значително да дестабилизират световната икономика за известно време.

В дългосрочен план световната икономика би била по-малко крехка, ако фискалните разходи бяха по-малко зависими от агресивната парична политика и огромните натрупвания на частен дълг. Има три очевидни начина за постигане на такова намаляване на крехкостта: подобрени стимули за частни инвестиции; високи и устойчиви нива на продуктивни публични инвестиции; и по-голямо преразпределение от спестителите с високи доходи към потребителите с ниски.

Това, което трябва да искаме, е световна икономика, за която Грантъм да е прав относно перспективите за срив на фондовия пазар - но това всъщност няма значение. Би трябвало да искаме и световна икономика, при която номиналните и реалните лихвени проценти могат да нараснат рязко с укрепването на икономиките и вдигането на инфлацията, като всичко това завърши добре. Може би живеем в точно такъв свят. Следващите няколко години ще ни покажат дали е така.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още