IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо западната военна намеса все пак е необходима?

Да се отхвърля намесата не е проблем само от етична гледна точка, а показва липса на дългосрочно мислене за европейския интерес

16:35 | 02.09.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: EPA/SHAHZAIB AKBER</em></p>

Снимка: EPA/SHAHZAIB AKBER

Фактът, че днес, след седем години, най-накрая отново има правителство на националното единство в Триполи и предстоят избори, се дължи на инициатива на Германия, която събра всички страни на масата на преговорите от името на Европейския съюз и ООН.

Ако Европа е обединена и има политическа воля да направи нещо, тя може да върне дори дерайлирана държава като Либия в релси.

Цената да не правиш нищо

Дали да не се направи нищо е по-добрият избор?

Вярно е, че последиците от бездействието са по-трудни за оценка, но в някои случаи се виждат ясно.

Когато френски и белгийски войници решиха да напуснат Руанда през април 1994 г., вместо да поискат подкрепления, това доведе до геноцид, пр и който бяха убити повече от 1 млн. души. Огромна човешка цена да не правиш нищо, от която мнозина с право се срамуват и до днес.

Цената да не се прави нищо в Сирия също е ясна до известна степен. Когато режимът на президента Башар Асад използва химическо оръжие срещу цивилни през лятото на 2013 г., пресичайки така наречената червена линия на президента на САЩ Барак Обама, всички очакваха военна намеса. По това време режимът на Асад беше на ръба на провала, а „Ислямска държава“ в Сирия на практика не съществуваше.

Фактът, че Обама реши в последния момент да не се намесва, има огромни последици. Подкрепената от Запада бунтовническа армия, единствената група, която се съпротивлява на джихадистките милиции, се разпадна. Асад се почувства недосегаем и продължи да убива с още по-малко скрупули от преди. Броят на жертвите отдавна надхвърли половин милион души.

Изведнъж Сирия се превърна в проблем на Европа. Хаосът подкрепи развитието на терористичната организация „Ислямска държава“, която цели да създаде ислямски халифат от нулата.

Ситуацията накара милиони хора да избягат през 2014 и 2015 г. в съседни страни и в Европа, което доведе до мащабна бежанска криза.

„Ислямска държава“ извършва терористични нападения в Брюксел, Париж и много други градове на ЕС.

Въпреки че интервенция в Сирия през 2013 г. не изглеждаше в интерес на Запада, последствията от това да не се прави нищо са като удар на бумеранг. Някой продължава ли да твърди днес, че не е трябвало да се борим с „Ислямска държава“ в Сирия и Ирак?

Малцина все още защитават военната намеса на САЩ в Ирак. Грешни намерения и шокираща липса на познания за страната и региона превърнаха войната там в драма, която ще отеква с години. Афганистан върви по същия път.

Да се отхвърля обаче всякаква хуманитарна, военна намеса по тази причина не е проблематично само от етична гледна точка. Това показва липса на дългосрочно мислене за европейския интерес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
"Самите либийци, особено бъдещият премиер Махмуд Джибрил, първо убедиха Европейския парламент, след това президента на Франция Никола Саркози и накрая държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън да се опитат да спрат клането."хаха ... с голям зор са "убедили" ... да ви е.а мамата продажна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
Up sofix up2000
преди 2 години
гърчиш се от яд , но нямаш аргументи за да обориш никой. толкова време ти срещач глупостите под статиите досадни ***!НАТО не си струва милиардите взети от нас дето плащаме като пчели. Държат се като на сафари с местните хора, а ние ще платим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
Up sofix up2000
преди 2 години
Масово клане беше избегнато благодарение на либийската опозиция и НАТО......АБЕ АЛОУУУУУУУУУУ КЛАНЕ НЕ Е ИМАЛО.......АМА СМЕ ГО ПРЕДОТВРАТИЛИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! АБСУРДНИ ДОЛНИ ЛЪЖИ ГИГИГАНТСКИ МАНИПУЛАЦИИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 9
zelka007
преди 2 години
колкото и да ревеш и да се влачиш по корем , ще купуваме още Ф16-ки , строим нови бойни кораби и ще купуваме нови радари , подводници и бойни машини за пехотата ... от пасольството ще ви викат ли по азбучен ред да пробвате неизползваните препарати спутникV ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 9
bgMan
преди 2 години
Турция, Русия, Армения, Азербайджан, Иран (в Сирия и Йемен), Китай (по всичките си граници, морски и сухоземни), Пакистан... дали спазват световното галактическо законодателство или са си най-гадни агресори? Едната от изброените претендира за по-голямата част от Арктика и Северният полюс, другата за цяла Азия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Е, ти па ся. Марк Твен е рекъл: Нашите вестници не са продажни, те са отдавна купени. Та и тука същото. Що да си дават сметка, надуват вувузелата и толкоззз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
dr.5rov
преди 2 години
Доколкото познавам международното право чужди войски могат да влязат в друга държава само със санкция на ООН, молба или покана на законно правителство или по силата на съществуващи договори на тази страна. Всичко друго е агресия. Много често false flag events се използват като претекст за агресии. Така започна агресивта на Хитлерова Германия срещу Полша. Така започна агресията на САЩ срещу Северен Виетнам, нахлуването на СССР в Чехия и още много, много други. За пръв път виждам статия в Инвестор, която призовава за военни агресии срещу страни. Не знам дали авторите си дават сметка какво са написали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още