IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските държавни ценни книжа си остават най-малко опасният актив

Определението за сигурен актив ще се различава в зависимост от това кой геополитически лагер ще изберете

22:13 | 21.04.22 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Дефинициите на икономистите за така наречените безопасни активи – тези, които служат като ниши за нервни пари при кризи – често са лишени от политическо съдържание. Този недостатък е исторически недостатъчно осветлен. Сигурните активи, като резервни валути и финансови центрове, до голяма степен са загубили първостепенния си статут благодарение на войната, пише Джон Плендър за Financial Times.

Инвазията на Русия в Украйна служи като напомняне, че определението за сигурен актив ще се различава в зависимост от това кой геополитически лагер ще изберете в стратегическата конкуренция между САЩ и Китай. Китай, разбира се, зае позиция на „стратегически неутралитет“ спрямо инвазията.

За да се квалифицира като безопасен, активът трябва да бъде високоликвиден, подкрепен от платежоспособен суверенен заемател – или неспособен на дефолт като златото – и надеждно да може да запази стойността си по време на бедствие. И все пак геополитиката има значение, поради което Япония, зависима от гаранцията за сигурност на САЩ, държи по-висок процент резерви в американски облигации, отколкото Русия.

Геополитиката е още по-важна след замразяването на руските резерви и отстраняването на руските банки от международната платежна система Swift. Икономическите санкции обикновено не действат в такъв гигантски мащаб, така че инвеститорите неизбежно ще преосмислят решенията си за разпределението на активите.

В действителност няма такова нещо като сигурен актив. Най-близкото, до което светът е стигал са британските ДЦК в ерата на златния стандарт. През 19 век те се радват на военната дипломация на Палмерстън и фискалната ортодоксалност на Гладстон (бивши премиери на Великобритания – бел. ред.) Тези ДЦК изглежда са предлагали перфектен и съвършено ликвиден начин за съхранение на стойността. Но след това през 20 век Великобритания изоставя златния стандарт, демонстрирайки, че супер безопасността на държавните ù облигации е илюзорна.

Конкуренцията между резервните валути е относително нещо. Тя изцяло касае това кой е най-малко опасният актив. Въпреки че са описвани като типичния сигурен актив, американските държавни облигации бяха лошо средство за съхранение на стойност през двете петролни кризи от 70-те години, предлагайки отрицателен реален доход. Те ще покажат също толкова слаба възвръщаемост в днешния инфлационен свят.

Пол Волкър, докато беше председател на Федералния резерв през 80-те години, възстанови донякъде сигурността на държавните облигации чрез драконовска парична политика. Бичият пазар на щатски ДЦК в резултат на това беше допълнително подпомогнат от недостиг на сигурни активи. Това се случи, тъй като растежът на развитите икономики, които генерират безопасни активи, бе по-бавен от глобалния темп на растеж, който бе движен непропорционално от развиващи се икономики с високи спестявания като Китай.

Недостатъчно развитите финансови пазари на тези страни не са в състояние да усвоят всичките им спестявания, които намират своя път към държавните облигации на САЩ под формата на официални резерви.

Преди финансовата криза тези глобални кредитори също инвестираха в уж безопасни частни активи, а именно ипотечни ценни книжа с топ оценка ААА. Тяхната претенция за безопасност беше разбита по време на кредитната криза през 2007 г. След това наличието на сигурни активи се сви още повече през дълговата криза в еврозоната, когато пазарите се сблъскаха с липсата на сигурност в италианските и гръцките правителствени книжа. Централните банки допринесоха за свиването чрез своите програми за закупуване на активи.

В началото на пандемията ликвидността на държавните облигации на САЩ беше неравномерна, тъй като балансите на маркет мейкърите бяха раздути от големия обем емисии на американски ДЦК, наред с други неща. Недостигът на безопасни активи се превърна в пренасищане.

Междувременно неотдавнашната дисфункционалност на американската политика допринесе за отслабване качествата на убежище на тези ДЦК. И все пак доларът остава водещата световна резервна валута с дял от 59 процента, докато китайският юан има по-малко от 3 процента.

Китай се стреми към по-голяма роля на юана като резервната валута. Сега геополитиката ще помогне на този стремеж. Но валутата му не е конвертируема, пазарът му на държавни облигации е неликвиден, има слаба законова рамка в страната, а местните пазари са заложници на капризите на ръководството на комунистическата партия.

По-непостредствена заплаха за долара може да е това, че за да отговори на бъдещото подновено търсене на сигурни активи, правителството на САЩ ще трябва да поддържа нови бюджетни дефицити и да го направи от много високо ниво на задлъжнялост. Това може да доведе до притеснения относно кредитоспособността – подобно на фискалното обвързване от началото на 70-те години, което накара президентът Ричард Никсън да прекъсне връзката на долара със златото – де факто държавен дефолт.

Но бъдете спокойни. Скоро доларът няма да бъде изместен от юана. А американските държавни облигации ще запазят своя „най-малко опасен“ статут за още доста време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Прав си така е ! Лошото е ,че са *** и могат да правят десетки хиляди такива..... но както е показала историята злото винаги губи :) Може да е късно но губи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
Alex Silver
преди 2 години
Защото руснаците могат да правят само ракети и бомби. === Защото руснаците могат да правят само ръждиви ракети и бомби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
ММММ цели 2 минуса :) Бас държа ,че тези "инвеститори" които са ми цъкнали минус не са си купили руски книжа както в домовете им няма нищо руско :))) Защо ? Защото руснаците могат да правят само ракети и бомби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Никой не ти пречи да си купиш Руски или Турски облигации тавариш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
earth1225
преди 2 години
За ХИВ позитивните и аз съм чел, че едва ли не в момента има необявена епидемия. Това е много много тъжно :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
Alex Silver
преди 2 години
Верваме, как да не верваме? Най-сигурното е, че ако не клатиш феса (е, цилиндъра) на чичо Сам, можеш да се простиш с наивността си да даваш заеми на закоравели мошеннници. При това без никакво съдебно решение. Просто ей така, някой решава и ти повече не можеш да си вземеш парите, дадени за купчина хартийки без покритие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 9
GiRo
преди 2 години
Хм, я да видим твоите любимци. Нисък стандарт, ниска продължителност на живота, лошо здравеопазване, алкохолизъм в масови размери, наркомании и адски много ХИВ позитивни. На практика държавата няма никаква политика относно горните проблеми. Гарнираме това с откровена диктатура, липса на свобода на словото и липса на честни избори. Добавяме нулеви права на човека, спадаща икономика и нарастваща безработица. И тъй като си говорим за средната класа, можем да споменем, че на практика в Мордор същата липсва. За инфраструктурата извън Москва и Санкт Петербург и дума няма да обеля ;) Паралелът тук е с някогашната (велика) Монголска империя ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Кисимов
преди 2 години
Чрез лупингите с лихвите САЩ си приспадат дълга. При почти нулеви лихви има почти нулево обслужване и издаване на камари дългосрочни облигации. Следва повишение на лихвите и изкупуването на старите облигации на безценица от ФЕД. После отново нулират лихвите и колелото се завърта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 12
Solar Power
преди 2 години
САЩ цели 2 пъти спасиха света от глобална война. Дано сега не е третия път. Предпочитам да няма таква и путин да си избърше пяната от устата ... преди да се е превърнал в нов хитлер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
Solar Power
преди 2 години
Гущера си е гущер :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още