IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на жилища в Европа показва признаци на живот

Активността се възстановява след отпадането на множество ограничения, а и секторът е по-добре позициониран в сравнение с предишната криза

17:47 | 23.07.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Когато държавите в Европа блокираха икономиките си, за да ограничат разпространението на коронавируса, това доведе до замразяване и на повечето жилищни пазари в региона заради невъзможността за физически огледи и за организиране на ипотека, пише FT в свой анализ.

Има индикации обаче, че резкият спад е приключил.

Ипотечното кредитиране в еврозоната се възстановява през май след свиването през март и април. Въпреки че банките от еврозоната отчитат рязък спад на търсенето на ипотеки през второто тримесечие, според последното проучване на Европейската централна банка (ЕЦБ) повечето банки прогнозират, че търсенето ще се възстанови през третото тримесечие.

Консултантската компания Oxford Economics изчислява, че цените на жилищата падат през второто тримесечие спрямо първото във всички големи европейски икономики. Агентите по недвижими имоти и централните банкери обаче твърдят, че обемите от сделки се възстановяват.

Анатоли Аненков, икономист в Société Générale, коментира, че голяма част от забавянето през второто тримесечие е било временно. Това предполага, че пазарът на жилища досега е избягал от най-лошото въздействие на пандемията - за разлика от финансовия крах през 2008 г. и последвалата дългова криза в еврозоната, когато това беше първопричината за много проблеми.

„Въпреки че природата на тази криза е напълно различна от тази от 2008 г., разбира се, жилищните трансакции и търсенето на ипотеки намаляха много, когато коронавирусът удари - особено по време на карантината, когато хората не можеха нито да гледат жилища, нито да организират получаването на ипотека“, казва Пабло Ернандес де Кос, управител на испанската централна банка.

Досега Испания беше един от най-тежко засегнатите пазари на жилища. През май общата стойност на продажбите на стари домове е спаднала до по-малко от половината от годината преди това, според националната нотариална колегия.

Рейтинговата агенция Fitch прогнозира, че цените на жилищата в Испания ще паднат с 8-12% тази година, докато в Германия се очаква ръст в рамките на 4 на сто. „Вече наблюдаваме възстановяване на икономическата активност в Испания, което трябва да достигне скоро и до пазара на жилища“, коментира Ернандес де Кос.

Софи Чик, ръководител глобални проучвания на консултантската компания Savills, също посочва, че вече се наблюдава по-засилена активност, отколкото се е очаквало.

Усилията на европейските правителства и централни банки за смекчаване на икономическите ефекти от пандемията помагат и са смекчаване на спада на пазара на жилища, казват някои икономисти. Свръхниските лихви и държавната подкрепа чрез различни схеми за грантове и заеми и допълнителни гаранции помогнат да се избегне повторение на скока на фалитите и загубата на работни места, които се случиха при предишната криза.

Нивата на дълг на домакинствата сега също са много по-ниски в много страни, отколкото бяха в навечерието на финансовата криза. Жилищните пазари като Испания, които понесоха основната тежест на кризата през 2008 г., са по-подготвени да устоят на опасностите на пандемията.

Въпреки че цените в Испания се възстановяват от 2014 г., като цяло те все още са с една четвърт под стойностите преди 2008 г. Испанските банки отпускат ипотеки за до 80 на сто от стойността на имота при над 100% при предишната криза и внимателно проверяват финансите на кандидатите, които работят в уязвими сектори, като туризма.

Испанските предприемачи също поемат по-малък дълг и са изградили по около 60 хил. жилищни единици годишно между 2013 и 2019 г. в сравнение с над 600 000 годишно от 2004 до 2008 г. Това намалява риска от пренасищане на пазара.

Ана Гарсия Вискано, ръководител на екипа на агенцията за недвижими имоти Keller Williams One в Мадрид, казва, че икономическата блокада в страната е изместила търсенето в посока къщи в предградията с външно пространство, а не апартаменти в центъра.

Някои експерти смятат, че истинското въздействие на пандемията върху жилищните пазари в Европа ще стане ясно по-късно тази година. „Като цяло домакинствата са по-добре подготвени за тази криза и разполагат с безпрецедентна подкрепа от страна на правителствата“, казва Тамара Базич Василиев, икономист от Oxford Economics. Въпреки това спадът на активността от блокадата може да създава проблеми и през следващата година, особено на пазарите, където оценките на имотите са пресилени, предупреждава тя.

Според Микел Ечеварен, ръководител за Испания в Colliers International, есенният сезон на продажбите ще бъде от решаващо значение. „След като приключи лятото и хората се върнат на работа, ако пандемията се завърне и данните за икономиката са лоши, това ще бъде проверката на реалността“, смята той.

Гарсия казва, че се опитва да завърши възможно най-много продажби сега преди потенциалната втора вълна на коронавируса през есента, която да доведе до такъв скок на безработицата, че пазарът да се върне към траен спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
Victor Gachurov
преди 3 години
При въпроси относно инвестиции в Испания и в частност в Барселона може да се обръщате към мен Виктор Гачуров агент по недвижими имоти в Century 21 Xarxa, Barcelona victor.dimitrov***century21.es или на телефон 0034 600360044 ползвам Вайбър и Уотсапп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още