IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon отваря нова глава в историята си

Великият стратег Безос трябва да направи още една домашна, за да стане наистина най-великия предприемач и сега ще има предостатъчно време за това

08:14 | 05.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джеф Безос. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Джеф Безос. Снимка: Bloomberg LP

Джеф Безос водеше две важни битки през последните си месеци като главен изпълнителен директор. Една по-известна и една по-скоро дребна. И двете показват какво прави основателя на Amazon толкова специален. За известната е ясно - Amazon купува легендарното холивудско филмово студио MGM, продуцент на филмите за Джеймс Бонд наред с други неща, за почти 8,5 милиарда евро.

По този начин Amazon си осигурява възможността да подправи услугата си за видео стрийминг с активите на MGM и по този начин да се изправи срещу конкуренцията от страна на Netflix и Disney. Типичен ход на Безос: атакувайте, преди да трябва да се защитите! 

По-дребната битка приключи в ранните часове на 9 април. В Бесемер, Алабама, бяха преброени последните бюлетини от служителите на местния склад на Amazon. В крайна сметка беше ясно: по-голямата част от служителите беше решила да не се довери за представляване на своите интереси в бъдеще на синдиката в търговците  на едро и дребно RWDSU. Amazon остава без профсъюз в САЩ.

Решението беше предшествано от едноседмична пропагандна кампания. Ръководството на Amazon дори бе закачило антипрофсъюзни брошури в тоалетните, казват служители – точно на височината на очите в седнало (на тоалетната чиния) положение. 

Но при заплата от най-малко 15 долара на час, която Amazon плаща на своите предимно неквалифицирани складови работници, концернът се нарежда над средното ниво. Помощите за здравно осигуряване също са по-щедри от повечето сравними работодатели в САЩ.

Amazon не е малко магазинче

Но Amazon не иска да позволи на синдикатите да го въвлекат в безкрайния контрол на изпълнението, с който е известна компанията. Подобна е ситуацията и в Германия: Amazon плаща най-малко дванадесет евро на час, както е характерно за индустрията, но отказва да се присъедини към колективния трудов договор за търговията на дребно, който според компанията е твърде остарял. 

Страхотен стратег и маниак на тема „контрол“, революционер  в управлението и фанатик на ефективността: именно това четириличие на Янус направи Джеф Безос най-големият предприемач на нашето време. Титлата, която си е спечелил, се основава на преценката на финансовите пазари.

Днес, на 5 юли, Безос ще предаде позицията си на главен изпълнителен директор на Amazon на своя лоялен сподвижник Анди Джаси. Точно 27 години след като Безос основава компанията в гараж в предградие на Сиатъл като онлайн книжарница, сега той иска да се оттегли от ежедневния бизнес и да се ограничи до ролята на председател. За тези 27 години Безос изгради империя с близо 1,3 милиона служители, която в момента струва 1,7 трилиона долара на фондовия пазар.

В света има точно три компании, които са по-високо оценявани: Apple, Microsoft и Saudi Aramco. Нито една от тези компании обаче не беше доведена до сегашния си размер от основателите, а от наети мениджъри.

Илон Мъск, от друга страна, който създаде две изключително иновативни компании в лицето на Tesla (която не основава) и SpaceX, може да е най-големият изобретател на нашето време. Но дали това също ще доведе пионера на електрическите автомобили Tesla до траен финансов успех? Отговорът на този въпрос предстои да разберем.

Безос също трябваше дълго време да търпи подобни съмнения относно търговските си умения. След избухването на дот-ком балона много анализатори прогнозираха банкрут на силно задлъжнелия онлайн търговец на дребно. Години по-късно те се съмняваха, че Amazon някога ще има печалба.

Днес знаем: Съзнателното решение на Безос незабавно да реинвестира всички приходи в по-ниски цени и по-добро предложение за клиентите се оказа тази комбинация от дългосрочно мислене и ориентация към клиентите, която направи Amazon голям концерн.

Когато Amazon най-накрая излезе на печалба, мнозина твъдяха, че онлайн търговецът на дребно скоро ще достигне границите на растеж и следователно никога няма да бъде в състояние да оправдае високата си оценка на фондовия пазар. Но тогава Безос започна да дава под наем изчислителния капацитет и капацитета за съхранение на своите сървърни ферми на външни клиенти - и направи Amazon Web Services (AWS) пионер в облачните изчисления.

За своите 27 години като изпълнителен директор на Amazon Безос не само обогати безброй акционери. Със своите нетрадиционни методи за управление той оформи и цяло поколение ръководители. И почти целият западен свят е свикнал с факта, че продуктите трябва да бъдат достъпни само с едно щракване и най-много няколко часа като време за доставка - било то книги, филми, обувки или компютърна мощ.

Последна актуализация: 19:32 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още