IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фокусът на седмицата: Икономиката в новия епицентър на коронавируса

Очакваме да бъдат оповестени данните за индекса на мениджърите по поръчките PMI през март, които да покажат, колко значителен е спадът в активността от заразата

11:19 | 23.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Започва още една седмица под карантина. Докато в България е забранено влизането и излизането от областните градове освен при спешни случаи или по работа, някой от най-големите икономики на континента, а и не само, са поставени под пълна национална блокада. През следващите няколко дни Европа е на път да научи колко голямо всъщност е икономическото влияние на коронавирусната пандемия.

Още във вторник ще бъдат оповестени данните за нивата на индекса на мениджърите по поръчките PMI през март във Великобритания, Франция, Германия и общо за еврозоната. Данните могат да покажат огромни спадове, отразявайки безпрецедентната парализа на икономиката, която засегна не само малкия бизнес, а и големи производители като Volkswagen AG. Икономистите очакват понижение в активността до нива, последно регистрирани по време на Голямата финансова криза отпреди повече от десетилетие. еу еу

В сряда ще бъдат оповестени данни за бизнес настроенията в Германия и нивата на инфлацията във Великобритания. Обединеното кралство ще продължи да бъде във фокуса на анализаторите и в четвъртък, когато ще излезе информация за търговията а дребно там и ще бъдат публикувани протоколите от последното заседание на ръководството на Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия.

През уикенда беше наблюдавано ново увеличение на случаите на Covid-19, а правителствата обмислят още по-големи ограничения в опит да овладеят болестта. Германският канцлер Ангела Меркел се постави под карантина, след като влезе в контакт с лекар, дал положителна проба за вируса.

Прогнозите за 2020 г. вече предполагат, че икономиката на региона ще изпита много сериозни трудности заради заразата. Bloomberg Economics прогнозира свиване от над 3% през това тримесечие и 2,4% през второто. Ако очакванията се окажат верни това би бил най-големият икономически спад в два последователни периода в историята на еврозоната.

Правителствата отговориха на заплахата от спираловидна безработица и корпоративни фалити с милиарди евро разходи. Европейската централна банка също въведе допълнителни стимули.

Наред със съществуващите рекордно ниски лихви ЕЦБ обяви програма за изкупуване на облигации на стойност 750 милиарда евро (803 милиарда долара) и щедри предложения за заеми за банките. Ако това не се окаже достатъчно, управителят Кристин Лагард обеща да направи всичко, което е необходимо. "Няма ограничения", каза тя през миналата седмица.

Три централни банки ще проведат заседанията си през тази седмица. На 24-и март очакваме среща на борда на Унгарската централна банка, докато на 26-и март заседанията си ще проведат Централната банка на Чешката република и Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия.

„Рецесията от  коронавируса няма да е като последния спад в еврозоната [...] Възстановяването няма да се забави от необходимостта за преструктуриране на икономиката - просто ще бъде достатъчно хората да се върнат на работа. Дали има работни места, към които да се върнем, зависи от това какво правят сега правителствата. Ако те повишат усилията си, рецесията ще бъде дълбока, но краткотрайна. Ако ли не, има вероятност еврото да не оцелее", казаха икономисти от Bloomberg Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още