IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паундът може да изненада лошо инвеститорите

Ограничените му досега загуби вероятно се дължат на усещането у трейдърите за британски блъф спрямо ЕС

14:15 | 10.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

През последните дни британският паунд e в губеща серия, тъй като вероятността Великобритания да напусне Европейския съюз без търговско споразумение се увеличава. Като се имат предвид потенциалните катастрофални икономически последици от такова хаотично излизане, възниква въпросът защо трейдърите не наказаха лирата още повече, пише Марк Гилбърт за Bloomberg.

Отговорът вероятно се крие в недостатъците на другите основни валути. Но устойчивостта на паунда може да не трае дълго. 

Правителството на Обединеното кралство заяви тази седмица, че е готово да наруши международното право „по много специфичен и ограничен начин“, предлагайки в сряда законодателство, предназначено да избегне части от споразумението за оттегляне от ЕС, свързани с търговията със Северна Ирландия. Това е видът политически машинации, които могат да потопят валутата. Но макар лирата да заличи подобаващо част от печалбите си спрямо долара, след като достигна връх за годината в началото на този месец, тя остава по-скъпа от средната си стойност за 2019 г. и доста над нивото от март.

Има и други, по-малко политически причини, поради които инвеститорите да избягват паунда. Първо, икономическият фундамент на Обединеното кралство изглежда по-лош от този на другите водещи икономики. Рекордното свиване на брутния вътрешен продукт с 20,4% през второто тримесечие няма аналог сред тях, като е двойно по-дълбоко от това в САЩ и Германия.

Освен това британският финансов министър Риши Сунак се придържа към графика си за поетапно премахване на британската схема за защита на заплатите през следващия месец, за разлика от европейски съседи като Германия, Италия и Франция, които разшириха програмите си за поемане на по-голямата част от възнагражденията на работниците, които иначе биха могли да загубят работата си.

Валутните спекулации обаче са двупосочна търговия. И съществуват убедителни възпиращи фактори за всеки хедж фонд, който обмисля къса продажба на паунда и дълги позиции в долари или евро.

Американската валута е в низходяща спирала през по-голямата част от тази година, след като през март се възползва от търсещите убежище капитали, когато глобалните последици от пандемията станаха очевидни за първи път. Тъй като се счита, че Федералният резерв разполага с повече огнева мощ за облекчаване на монетарните условия, отколкото другите големи централни банки, а и след като светът е залят от долари, зелената валута бе най-подходяща за едностранен залог на валутния пазар в продължение на няколко месеца.

Перспективата за правно оспорване на легитимността на президентските избори в САЩ през ноември - при какъвто и да е резултат - също подхранва колебанието сред инвеститорите, които иначе биха заложили на възраждане на американската валута. Скромният й отскок през последните няколко дни може да се отдаде на коментари от миналата седмица на главния икономист на Европейската централна банка Филип Лейн, който предприе рядка словесна интервенция, след като еврото проби нивото от 1,20 долара за първи път от две години.

Сега поскъпването на общата валута заплашва да понижи допълнително шансовете еврозоната да постигне целта си за инфлацията, а ЕЦБ очевидно е изнервена от перспективата за по-нататъшно оскъпяване на еврото. Съществува непренебрежим риск нейният президент Кристин Лагард по-късно днес да продължи с вербалните опити да тласне валутата надолу, когато ще обяснява резултатите от срещата на банката за паричната политика.

Но има и друго потенциално обяснение за относителната устойчивост на паунда, което предвещава съвсем различен финал. Трейдърите и инвеститорите все още може да са убедени, че настоящата позиция на Обединеното кралство е изцяло блъф, предназначен да изтръгне възможно най-много отстъпки от ЕС. Според този аргумент никой отговорен политик не би помислил сериозно да напусне блока без търговска сделка, с която да защити икономиката от евентуално разрушителни последици.

Ако британското правителство вярва в собствената си реторика, че напускане без сделка е чудесен резултат за страната, то може да изненада лошо притежателите на лири, изпълнявайки заплахата си. В този случай паундът може да изпадне в неизгодна ситуация преди изтичането на годината, подготвяйки почвата за спад, надхвърлящ скорошните му загуби, след като икономическите и политическите последици от твърдия Brexit започнат да действат.

Паундът все още може да се окаже най-слабата валута на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още