Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Енергийните проблеми на Европа са предупреждение за САЩ

Европейските политики за борба с въглерода създадоха недостиг на изкопаеми горива

Енергийните проблеми на Европа са предупреждение за САЩ

Снимка: Bloomberg

Цените на енергията в Европа растат и ефектите се предават отвъд Атлантическия океан. Обвинявайте анти-въглеродните политики от вида, който администрацията на Байдън иска да наложи в САЩ, пише Wall Street Journal в редакционен коментар.

Цените на електроенергията във Великобритания тази седмица скочиха до рекордните 354 паунда (490 долара) за мегаватчас, което е увеличение от 700% спрямо средната цена в периода 2010-2020 г. Германският ценови индекс на електроенергията се удвои тази година. Увеличението от 12,3% през август беше най -голямото от 1974 г. насам и допринесе за най-високата инфлация от 1993 г. И други икономики изпитват подобни скокове.

Европейските политики за борба с въглерода създадоха недостиг на изкопаеми горива. Правителствата субсидират силно възобновяемите енергийни източници като вятър и слънце и затварят въглищни централи, за да изпълнят ангажиментите си по Парижкото споразумение за климата. Но вятърната енергия това лято спадна, така че страните се борят за внос на повече изкопаеми горива, за да захранват своите електрически мрежи.

Европейските спот цени на природния газ са се увеличили петорно през последната година. Някои доставчици на енергия горят по-евтини въглища, но цената им се е утроила. Нарастващото потребление на изкопаеми горива доведе до покачване на търсенето и цените на въглеродните разрешителни по схемата за ограничаване и търговия на континента, което тласна цените на електроенергията още по-високо.

Русия експлоатира хаоса, като забавя доставките на газ, очевидно за да увеличи натиска върху Германия да завърши сертифицирането на газопровода „Северен поток 2“. Владимир Путин наскоро нападна „всезнайковците“ в Европейската комисия заради „пазарното“ ценообразуване, което увеличи конкуренцията при газа, включително от внос на втечнен природен газ от САЩ.

Путин може да разширява влиянието си в Европа, защото и останалата част от света се нуждае от неговия газ. Сушата намали хидроенергията в Азия, a производителите използват повече енергия, за да снабдяват Запада с повече стоки. Поради недостига на газ и въглища Китай въведе квоти за своите алуминиеви заводи и цените на алуминия тази седмица достигнаха 13-годишен връх.

САЩ са най-големият производител на газ в света, но не са имунизирани срещу сътресения на енергийните пазари. Спот цените на природния газ в САЩ се удвоиха през последната година отчасти защото производителите увеличиха износа за Европа и Азия. Експортът се е увеличил с повече от 40% през първите шест месеца на тази година на годишна база.

Това подчертава как изкопаемите горива са икономически и стратегически актив на САЩ. Планът на администрацията на Байдън за ограничаване на производството на нефт, газ и въглища чрез регулация ще облагодетелства противниците им, особено Русия, Иран и Китай, които са трите най-големи производители на газ в света след САЩ

Американците вече изпитват болката от покачващите се цени на енергията. Цените на електроенергията и битовия газ са се повишили съответно с 5,2% и 21,1% през последните 12 месеца до август. По-високите разходи за енергия помпат инфлацията. Някои анализатори прогнозират, че цените на газа могат да се удвоят тази зима, ако производството в САЩ не се увеличи и глобалното търсене остане високо.

Европа показа глупостта на опита да се изчисти икономиката от въглерода. Без значение колко са субсидирани, възобновяемите енергийни източници не могат да заменят изкопаемите горива в съвременната икономика. Въпреки че домакинствата и предприятията се сблъскват с по-високи сметки за енергия, въглеродните емисиите се увеличават. Проблемите на Европа са предупреждение за САЩ, само ако демократите им обърнат внимание.

По статията работиха: Петър Нейков, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (31)

   1| 2| 3| 4    
1
 
3
 
31
Dr. Vatnikov до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Митьо, жалко природно творение (за това не си виновен ти), срещал съм в реалния живот много плyжеци, като теб. Всичките си приличате по някои неща. Мислиш си, че заслужаваш много повече от това, да се дребен продавач на застраховки и третокласен вечерен даскал, минимум шефче на отдел, но животът винаги поднася заслуженото. В службата си подмазвач и угодник на шефа си, а зад гърба изливаш гнyсотии и за него и за колегите ти. Мислиш си, че ти си нещо много специално и че щом си нелицеприятен, поне си умен, но си в голяма грешка. Социопат, живеещ в ФБ групите, непоглеждан от другия пол. Да пратя ли пак линка от ФБ профила ти, да те видят - плeшив(нищо лошо), но дългокос дребосък, замятащ и лепящ страничните кичури отгоре на плешивото (което е жалко), с раменца двойно по-тесни от таза, облякъл лъскаво панталонче и ризка от пясъчна коприна, преметнал чантичка диагоналка връз този невероятен аутфит и стиснал тънка цигарка с нефелната си ръчичка? На скъсания селски диван с черните найлони. Човече, обитаващо наследствена панелна гарсониерка, неспособно да шофира, както му казват - панелен гном. И да, физиономията те издава, че роднините ти не по бащина линия са от някоя деревня.
0
 
2
 
30
zelka007 до: Императорът
преди 1 месец
хаха ... добър си импе ... 19% ... преди 2-3 години беше по-скромен , само 2-3% ... ама викаш инфлацията и туканка удари ... значи малко да ти помогна да преглътнеш хапката , втечнен газ и терминал александропулис . в рамките на няколко години ще организираме 5-6 търга за фотоволтаични паркове , всичките ще включват задължително батерии с капацитет поне 30% от инсталираната мощност с поне 4 часа съхранение . това вече е стандарт из европата . айде и у нас ще потръгне ... тъй , че в един момент ще зависиш от плочките . започвай освен за газпромският СП2 да палиш свещичка за да тръгне , и за бате райчо да грее постоянно ... :))) ... и да купуваш от онези в църквата , а не пред църквата от братята ... :))) ...
2
 
0
 
29
преди 1 месец
Няма профилна снимка
По отношение на обема на продажбите за страни извън ОНД, Газпром сега се движи с рекордни темпове. За осем месеца "Газпром" е доставил 131,3 милиарда кубически метра в чужбина, а рекордът е 133,3 милиарда кубически метра. Вярваме, че в оставащото време Газпром има шанс да постигне рекорд, предвид пазарните условия , казва Кауфман. Това предполага, че не Газпром ограничава износа на газ, а че в ЕС има рязко увеличение на търсенето на газ тази година, което ще позволи на нашата компания да достави рекордно количество гориво.До септември Газпром изпомпваше в Европа не само обемите, посочени в договорите, но той изпомпва и допълнителни обеми
1
 
2
 
28
Achtung до: Императорът
преди 1 месец
Няма профилна снимка
"Въпреки това, наскоро Газпром заяви, че само 13% от договорите остават обвързани с петрола. Най -вероятно това са договори с Китай (доставки чрез Силата на Сибир), договори с Турция и отчасти с Германия, отбелязва Юшков.Останалите 87% от договорите на Газпром са обвързани с фючърси на газ с различна дължина и евентуално от различни хъбове, каза Сергей Кауфман, анализатор във FG FINAM. Фактът, че фючърсите са с различна дължина и от различни хъбове е важно уточнение, защото това означава, че 87% от договорите на Газпром са обвързани не само със спот, но и с цените на газа като цяло, казва Кауфман."Изцяло по желание на клиента воала....
3
 
4
 
27
Императорът до: Solar Power
преди 1 месец
Виждал съм. Зелков беше турил един сайт, където показваха в реално време. Е, когато през февруари видях, че добиват 19% от токът си от фотоволтаици - В ПЕТ ЧАСЪТ СУТРИНТА, спрях да го следя. И преди казах, че лъжите на зеленашите ще лъснат веднага, щом се появи дефицит на нормални горива - и в моментът точно това се случва !!!

Още от Анализи
Covid показа как да поправим ваксинационната система