IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа я чакат трудни икономически месеци

Истината е, че трябва да харчим по-малко за други неща, защото скокът в цените на петрола и газа направи всички на континента ни по-бедни

13:34 | 10.06.22 г. 36
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

За много опитни наблюдатели на паричната политика следните две твърдения си противоречат. Еврозоната е изправена пред значителна заплаха от рецесия по-късно тази година. Въпреки това Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да оттегли монетарната подкрепа и да повиши лихвените проценти (вижте първите стъпки в тази посока), пише Крис Джайлс за Financial Times.

От години правилният отговор на европейските централни банкери бе да подкрепят разходите в трудни времена чрез по-хлабава парична политика и да направят всичко възможно, за да избегнат рецесия. В крайна сметка ЕЦБ си спечели репутацията на мощна и уважавана институция едва когато централната банка, водена от тогавашния президент Марио Драги, обеща да направи „каквото и да е необходимо“, за да стимулира икономиката на Стария континент преди едно десетилетие. Обещанието за неограничена монетарна подкрепа бързо сложи край на кризата в еврозоната.

През 2022 г. обстоятелствата не са много подобни на 2012 г. и политиката трябва да се адаптира съответно. Преди десет години Европа беше вкарана в строги икономии за подобряване на публичните финанси. Безработицата във валутния съюз беше над 10 процента и се покачваше, докато инфлацията бе малко над 2 процента и спадаше. Това беше икономика, която се нуждаеше от стимули.

Днес безработицата в еврозоната спадна до 6,8% през март и април, най-ниското ниво от създаването на единната валута през 1999 г., докато инфлацията се повиши до 8,1% през май. Вместо строги икономии европейските държави планират своите разходи в рамките на фонда за възстановяване от 800 милиарда евро.

Въпреки че приликите с преди десетилетие са малко, това все още не е достатъчно, за да обоснове по-строга парична политика от ЕЦБ. За целта трябва да разгледаме по-отблизо силите, влияещи върху предлагането и търсенето в икономиката на еврозоната, и рисковете, свързани с различните монетарни действия.

Растежът се забави значително след силното възстановяване от коронавируса миналото лято. Брутният вътрешен продукт в еврозоната нарасна само с 0,3% през последното тримесечие на 2021 г. и с 0,2% през първото на 2022 г., което съвпадна с инвазията на Русия в Украйна.

През следващите тримесечия търсенето ще бъде засилено от премахването на повечето Covid ограничения това лято, особено за доставчиците на услуги, насочени към потребителите, но ще бъде възпрепятствано от натиска върху издръжката на живота заради по-високите цени на енергията.

Но независимо дали темповете на растеж остават анемични, или станат отрицателни, бруталната истина е, че Европа трябва да харчи по-малко за други неща, защото, тъй като тя е нетен вносител на енергия, скокът в цените на петрола и газа направи всички на континента по-бедни.

Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 0 rate down comment 0
OPASEN
преди 1 година
Потресен съм! Защо са ми изтрити коментарите? Явно цензурата е факт дори в този професионално насочен сайт...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 1
GiRo
преди 1 година
Импо, шамандуро, ти си нагледен пример какво прави руската пропаганда с не особено интелигентен човек. Мозъкът ти е тотално промит ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 2
GiRo
преди 1 година
Хахаха, Късият заговори за Петър I и тролейбусното депо подхвана темата с империите. Разбира се, че не само Путин е лош, но когато някой започне всячески да оправдава това, което се случва в момента в Украйна, само защото видиш ли и други го правили. Да ми говори за империи, че случващото едва ли не е е нормално. Този някой или има сериозен проблем или е просто руски трролл. Изборът какъв си оставям на теб. Светът би трябвало да върви към съюзи изповядващи еднакви ценности, а не към империи от Средновековието, където за съжаление се намира в момента Русия. В този ред на мисли, бих предпочел Македония да влезе в ЕС, а не България да нахлува в нея. Последно не очаквам да го разбере русофилската ти глава, която е опиянена от император Късий I.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Ам'че гледам , рассийските доставки са се свили бая - СП върви лекинко надолу , ямал е на нула , турецки паток на 50% надолу , украинският транзит е на 10% от възможностите си . В момента LNG и норвежки газ са почти изравнени по 400млн.кубика , а рассийският 225млн.кубика е с малко над алжирският 75млн.кубика... Викаш светло бъдеще я чака търговийката с рассийски газ ... :))) ... Импе *** орди , ако искат да се къпят в газ и петрол все ни е тая в Европа . Хамериканците , европейците , корейците , японците няма да купуват в несвяст рассийските суровини , бяло петно на картата . Гледам чайниците не са се затичали и те , имат си доктрина , нищо от никой повече от 20% ... :))) ... не знам що така го правят , да не би нещо да е свързано с последните събития ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Москалите воювали толерантно?? Ти явно или си тAп за трима или крайно нагъл! Постоянната стрелба по цивилни квартали, складове за храна и силози, изнасилванията, ползването на забранени термобарични снаряди, на фосфор и тн, каквото имат, не е просто толерантно, а отчаяно! Украинците ги разбиха дотам, че се наложи да вадят Т62 на по 60 години, че другите свършиха. Пиянската армийка я направиха за 2 стинки и сега само артилерията остана да бъде изравнена по мощ и пияниците приключват. А за това твърдение, че щели 16 годишни момчета да взимат, само показва колко тAпо същество си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Чувам, пaлякът се готвел вече да мобилизира и последният резерв - 16-годишните деца. Ей-ся те вече ще разкажат играта на лошите руснаци. Че досега мобилизираните (по някои данни - около 700 000) нещо само бой ядат и бягат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Гиров - не лъжи. Всички безпристрастни експерти признават, че руснаците воюват извънредно толерантно в украйна. Пазят не само цивилните, но и инфраструктурата, доколкото е възможно. Вече два месеца ще станат, откак чакаме доказателства за "руските зверства в Буча". Преди 2 месеца започнаха да есхумират трупчета за да ги докажат и оттогава ГРОБНО МЪЛЧАНИЕ !!! Всички доказани военни престъпления са дело на укpoпите и това го казват американските военни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 5
Императорът
преди 1 година
Зелев, събуди се. Катар каза: нъцки газ. Австралия също... щото изпаднаха в енергийна криза... АВСТРАЛИЯ !!! Това е все едно Русия да изпадне в енергийна криза. На САЩ им гръмна някакво заводче за газчица. Чучyлото смело обеща да покрие цели 8% от доставките на руски газ, ама май и толкова няма да може. Ако Саша Милър врътне крана или урсулата сама си го врътне, в ЕС ще има революция... щото евраци се печатат, ама газ и петрол - не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 5
OPASEN
преди 1 година
Брей, че експерт си имаме във Форума - ти знаеш как ще свърши войната ли?? :-D)) Никой не знае това и дори САЩ вече започват да при-пръцкват с малко кафяво ;-) До тук едно е сигурно - България вече се ***, а Русия има повече постъпления от всякога!!! Нека да говорим с факти ;-) Включително и Буча - фактите са меко казано неясни! Все едно не знаеш Холивуд какви качествени филми правят, та дори и на Луната стъпиха :-D)) Всъщност, Буча беше имитация на Холивуд, защото в американските продукции труповете поне не си дърпат ръцете, за да не ги сгази камиона :-D)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 4
OPASEN
преди 1 година
Не мисля, че е умно да споря с интернет троль, но поне едно нещо ще кажа - не на теб, а на другите четящи: (1) Русия е империя, а Путин е император - няма добър император!! (2) САЩ са империя и ... виж (1) по-горе!! (3) Има и други империи - защо не кажеш какво прави Турция в Сирия? Китай пък се навърта около Тайван! Никой нищо не смее да каже за Израел... И СЕГА - когато някой ми говори, че само Путин е лош, то определено той е интернет троль, защото той е само един от многото лоши!! Аз, за разлика от теб, казвам, че няма добра империя и няма добри императори!! Просто Путин си връща загубеното от Третата Световна Война, т.нар. Студена война!! Интересно ми е какво би казал за България, ако нахлуе в Македония, за да си възвърне изгубената българска земя, заедно с българите там ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още