IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер: Съжалявам, че не успяхме със схемата за гарантиране на депозитите

Председателят на ЕК отчете мандата си пред Европейския парламент

14:37 | 22.10.19 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки че в последните години бе постигнат сериозен напредък в укрепването на еврозоната и европейския икономически паричен съюз, има някои неща, за които съжалявам, че не бе постигнато съгласие. Това коментира председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент. Той даде отчет за свършената работа по време на своя мандат, който изтича на 31 октомври.



Юнкер поясни, че без схемата за гарантиране на депозитите няма как да има стабилен банков съюз. Този инструмент обаче има много противници, основно защото държавите със стабилни банкови системи и публични финанси не са съгласни да плащат на потърпевши, които са си вложили парите във фалирали банки в недисциплинирани държави.

По принцип Юнкер винаги е бил привърженик на развитието на по-строг контрол на банките посредством единен надзорен механизъм и единен механизъм за преструктуриране, които да бъдат изградени постепенно.

В отчета си той припомни, че от 2014 г. насам банките, които са пряко под надзора на Европейската централна банка, увеличиха своя капитал с 234 милиарда евро, а с увеличението на допълнителните ликвидни активи от 813 милиарда евро сега са и много по-устойчиви на сътресения по отношение на ликвидността.

В последното си изказване пред ЕП Жан-Клод Юнкер пожела много късмет на новия председател на ЕК. „Благодаря и на моите комисари, защото без тях нямаше да постигна нищо", добави той.

"Когато поех функциите на председател, Европа беше много уязвима. През 2014 г Европа не бе любимка на гражданите", посочи той и припомни, че целта му е била да изгради комисия, която да работи за бъдещето на Съюза.

В отчета на работата си като успех той изтъкна създаването на Плана "Юнкер". Председателят на ЕК изтъкна, че благодарение на него са създадени 1 млн. нови работни места. Сред успехите си той посочи и нарастването на инвестициите до 92 млрд. евро, както и високата заетост сред европейците - 73,9 % от гражданите на ЕС работят.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 7
Бидонойл
преди 4 години
Откога се опитват да повишат инфлацията. Да премахнат гаранциите на банковите депозити и това веднага ще се случи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
bonboniera29
преди 4 години
Да бе! вервам ти.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 19
s3
преди 4 години
Честит успешен мандат на Юнкер, добри неща свърши и добри резултати се отчетоха. С ЕНП и ГЕРБ можем само напред да вървим.А за гарантирането на депозитите, наистина няма нужда от него, но все пак то си беше добра временна мярка. Добър стимул беше докато лихвите още бяха положителни, сега при ниските и отрицателни лихви няма нужда от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 32
ert
преди 4 години
След като Юнкер сам отчита, че схемата за гарантиране на депозитите не е успешна, може би следва да бъде ликвидирана. Няма нужда да се крепи една неуспешна схема, а и няма нужда някой да гарантира депозитите изобщо. банките у нас са стабилитетни, БНБ ги надзирава, така че ние нямаме нужда от други гаранции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още