Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Китай трудно ще измести САЩ като лидер на световния ред

Липсата на достатъчно доверие в азиатската страна и вината, която тя носи заради коронавируса, ще възпрепятстват усилията на Пекин да поеме лидерството от САЩ

Китай трудно ще измести САЩ като лидер на световния ред

Държавният глава на Китай Си Дзинпин (вляво) и президентът на САЩ Доналд Тръмп (вдясно). Снимка: Bloomberg

Докато пандемията от коронавирус продължава да се разпространява по света като пожар, няма никакво съмнение, че заразата ще се отрази на глобалния ред. Въпросът е как.

Учените в САЩ и Европа обсъждат ежедневно тази тема онлайн, по-специално влиянието на огнището върху стратегическото състезание между САЩ и Китай за световното лидерство.

Експертите посочват три сценария. Според първия предстои отстъпление на САЩ като фактически световен лидер и изместване на баланса на силите към Китай. Този сценарий предвижда Китай успешно да овладее заразата - поне на повърхността - и да я използва като възможност да предложи помощ на други страни, сериозно пострадали от пандемията, пише Хироюки Акита в коментар за Nikkei Asia Review.

Междувременно САЩ и Европа ще продължат да търсят ефективна стратегия за ограничаване на патогена, разкривайки вътрешнополитическата си слабост и предоставяйки на Китай възможност да заздрави позициите си на световната сцена. 

Още по темата

Вторият сценарий прогнозира, че глобалното влияние на Китай ще намалее в света след края на пандемията. Привържениците на това стечение на обстоятелствата изтъкват, че страната е претърпяла огромна загуба на доверие в световната общност за това, че позволи на коронавируса да се разпространи отвъд собствените й граници. Обществените настроения в Китай спрямо централното правителство бяха помрачени поради неспособността на Пекин да се справи бързо с кризата.

Третият сценарий разпределя лидерската позиция между двете страни. Според него и Китай, и САЩ ще претърпят много сериозни щети заради коронавируса, което ще принуди правителствата им да се съсредоточат върху вътрешните работи. При този сценарий лидерската позиция ще изчезне и светът ще продължи да съществува в глобален ред без ясно очертан водач.

Може би вторият сценарий изглежда най-вероятен, въпреки че е напълно възможно да се стигне и до положение от свят без икономически лидер, ако САЩ пострадат прекалено сериозно в кризата. И все пак, свят, в който Китай излиза като глобален лидер, изглежда най-малко вероятно да се случи, смята Акита.

Китай няма как да излезе големият победител от кризата заради неспособността си да овладее първоначалното огнище, което прерасна в пандемия. Въпреки че първите случаи на заразени бяха открити в град Ухан още през декември, Пекин не успя да реагира бързо. Вместо това местните власти се опитаха да прикрият епидемията. На всичкото отгоре Пекин заяви първоначално, че вирусът не показва признаци на предаване от човек на човек.

Въпреки че в момента страните по света са заети да се борят за спасяването на своите граждани от патогена, те искат от Китай да поеме отговорност за пандемията, след като бъде овладяна. На 6 април National Review публикува статия, озаглавена "Как да накараме Китай да си плати", в която се предлага САЩ да поискат Пекин да изплати обезщетение за финансови загуби, произтичащи от разпространението на коронавируса. Междувременно на 5 април британският мозъчен тръст Henry Jackson Society оцени разходите на страните от Г-7, свързани с коронавируса, на 3,2 трлн. паунда (3,99 трлн. долара).

Междувременно Пекин започна глобална PR кампания с аргумента, че международната общност трябва да благодари на Китай за бързото овладяване на вируса, като по този начин е дала време на други страни да се справят със заразата. В съответствие с тези усилия Пекин предлага медицинска помощ за засегнатите страни, предоставяйки маски и обдишватели на около 120 държави към края на март. Сърбия и Италия, които се радват на подобна помощ, изразиха благодарността си към Китай. Това обаче не означава, че гневът към азиатската страна ще изчезне, посочва дипломатически източник от Европа.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (40)

   1| 2| 3| 4    
1
 
2
 
40
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Типичния коментар на човек, който не може да приеме, че нещата, в които е вярвал толкова години са грешни (изключвам възможността, че си трол или пишеш глупости за пари). Защо когато някой ви каже нещо лошо за Русия/Китай се опитвате да го омаловажите с лошото от някоя западна страна? Не може ли да мислите и да гледате обективно?

Ще приема, че не си запознат и ще ти отговоря. Европейците извършват колонизация на американските континенти, не днешните американци. Голяма част от коренното население на двата континента умира заради заболявания носени от европейци, но после испанците носят първата ваксина на населението. Кортес с неговата шепа хора не унищожава сам ацтеките - местните племена му помагат с хиляди воини и носачи. Твърдението, че американците са виновни за геноцид срещу индианци е меко казано нелепо - първо индианци има в двата континента и второ те са страдали заради европейци - както робите в Африка, както индийците да умирали от глад заради англичаните и както китайците са били наркоманизирани от европейци.

Обясни ми как едно предложение се оправдава от друго и ще призная, че китайците са мирната и мъдра нация, за която ги представяш.
0
 
4
 
39
Dr. Vatnikov до: Pyramid
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Глупости, подкрепени с нула логикс и нула доводи!

Поне нещо за Ванга не успя ли да измислиш в подкрепа на глупостите ти??
5
 
0
 
38
Pyramid до: Oбичам България
преди 2 месеца
А ти, потърси материали за геноцида срещу индианците. Ще настръхнеш.
5
 
0
 
37
преди 2 месеца
Дали ще, или няма да е съгласен някой с моето мнение, не ме вълнува. Нещата са тръгнали и ще се случат приблизително по този начин: Уравновесяване, малко боричкане на върха и, постепенно, превес на Китай. Мъдростта ще победи.
1
 
6
 
36
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Всякакви бръщолевения за лидерство на Китай в световен мащаб могат да бъдат само и единствено в резултат на тежка алкохолна интоксикация или психично заболяване. В света съществува само един обществен модел на развитие, който стимулира технологии, иновации и растеж на компании, респективно създаващ богатство. Това е моделът, при който са създадени механизми за защита частната собственост и изпълнението на договорите. В Китай това не съществува, доколкото всеки един китайски милиардер утре може да престане да бъде такъв, ако се противопостави на волята на другаря Си и компания. Именно поради тази причина южноафриканеца Илон Мъск прави кариера в САЩ, руснака Сергей Брин пак там, а и много други. Докато на един продукт е написано designed in California и produced in China, червения дракон ще е просто едно розово фламинго. Което, предстои да бъде оскубано в съвсем скоро време

Още от Анализи
Едноличната власт в Русия е крехка