IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронакризата унищожи над 19 трлн. евро на борсите

Само за шест седмици курсовете на акциите се сринаха с до 24 на сто, но има и печеливши

10:48 | 03.04.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

С парите би могло да се погаси целия държавен дълг на Европа и все още ще останат пет трилиона евро: 50 805 публични компании по целия свят загубиха 19,4 трилиона евро само за шест седмици, показват изчисленията на германския всекидневник Handelsblatt. Подобен голям срив за толкова кратко време представлява исторически прецедент.

Курсовете по целия свят се свиха с 24 процента, в Германия 755-те листнати на борсата компании са засегнати още по-силно с понижение от почти 30 процента. Всички местни компании сега заедно струват 1,4 трилиона евро. В САЩ само Apple и Microsoft имат обща пазарна стойност от 1,95 трилиона евро.

От борсовия връх на 19 февруари в Dax всички 30 акции отчетоха спадове в двуцифрени проценти. Beiersdorf все още е в най-добрата позиция със загуба от „само“ 15 процента. Производителят на двигатели MTU е най-губещ, със спад от 50 процента. Експертите остават скептични към следващите седмици.

„Докато броят на инфекциите по света продължава да се увеличава и пикът все още не е достигнат, курсовете ще продължат да намаляват навсякъде", прогнозира главният стратег Ести Дуек от френския управител на активи Natixis.

Когато Dax се покачи до 13 789 пункта на 19 февруари, коронавирусъ се разпространяваше в Китай от два месеца и отдавна беше пристигнал в Европа. Но едва когато броят на заразените започна да се удвоява във все по-кратки и по-кратки интервали и се регистрираха първите жертви, на пазара надделя друга тема - пандемията няма да остави икономиката без последствия.

Оттогава курсовете падат, а икономическите анализатори ревизират прогнозите си почти ежедневно. Федералното министерство на икономиката на Германия обяви в сряда, че очаква икономиката да се срине дори с повече, отколкото през финансовата криза през 2009 г. По това време брутният вътрешен продукт спадна с 5,7 процента - повече от всякога в следвоенната история.

Тъй като производството в световен мащаб е ограничено и има блокада във все повече и повече страни, много от експортните компании страдат особено силно от пандемията. Ето защо това удари особено силно германския фондов пазар. Компаниите в Dax загубиха 31 процента от стойността си в рамките на шест седмици, тези в MDax – 32 на сто, а 35 процента бе спадът в SDax.

Това означава, че германските компании отново губят над средната стойност, както често се е случвало в миналото. Ефектът е, че теглото на германския фондов пазар, измерено спрямо останалия свят, ще продължи да намалява. В лицето на SAP федералната република има само една компания в момента сред ТОП 100 на най-ценните компании в света. Далече назад са дните, в които Bayer, Siemens, BASF, Daimler и Deutsche Telekom също можеха да почувстват, че принадлежат в този елит.

Причината за това е, от една страна, едностранното фокусиране върху традиционните сектори като автомобилната индустрия, химикалите, машиностроенето и търговията на дребно - наричани на финансовите пазари „старата икономика“. Технологичните компании са рядкост. Към това се добавя и силната зависимост от износа. Онова, което стимулираше печалбите в продължение на години, защото компаниите успешно обслужваха процъфтяващите пазари на Азия и Америка и където приходите им се увеличаваха с двуцифрени процентни ръстове година след година, сега, във времена на протекционизъм и свиване на световната икономика, мутира в истинско наказание.

Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 1
Otka4eni reformatori
преди 3 години
Още може...Всички деривати и кухи активи сега ще се изчистят. И тогава борсите могат да тръгнат на чисто като хората. Но.. няма да го направят. Ще си започне старата песен на нов глас. Просто корона вируса е удобното извинение да поизчистят нереалните активи, който същите тези натрупват с цел печалба...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
be_google
преди 3 години
Всички местни компании сега заедно струват 1,4 трилиона евро. В САЩ само Apple и Microsoft имат обща пазарна стойност от 1,95 трилиона евро.ЗА ТАКИВА БЕЗУМИЯ ВИ ГОВОРЯ от почти 15 г тук. НЕ НЕ АМИРИКАНСКИТЕ ШИТОВЕ!!! ЗАТВОР И КОНФИСКАЦИЯ ЗА НАБУТВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПАРИ ТАМ!!! не е препоръка за инвестиции
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
Bones
преди 3 години
Ахъм...само дето изчезнаха около 19 трлн. очаквания.... Същата причина и поради която се намираме в днешната ситуация. На феновете на т.нар. борси препоръчвам отсега да се научат да ядат цифри. Ще им е от полза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
be_google
преди 3 години
*** чакай колега, *** той ПАЗАРА така оценил ШИТА на 1000 милярда....ПАЗАРА туу, ПАЗАРА онуй....ЖИВЕЯТ И МУЛТИПЛИЦИРАТ ЛЪЖА И МАНИПУЛАЦИЯ!!!!АЙДЕ КАЖЕТЕ как може дистрибутор на електронни джажи от Китай да струва ТРИЛИОН!!!!!???!!!!! Нямам впредвид амазон....тия поне са мегашоп. Нямач фалшиви и и нереално оценени шитове от сащ и смятам , че е непростимч грях да се търгува с такива неща. не е препоръка. печалба и морал често е анатагонизъм...НЕ БИВА НА ОГРОМНИТЕ МАНИПУЛАЦИИ ДА СЕ КАЗВА че били ПАЗАР, тва ми е мисълта. КФН да ги хване такива и да ги пита в кой час и по кой предмет ги учиха, че един шит може да струва колкото България Г ръция и Турция накуп!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 0
be_google
преди 3 години
Като кажете загубили се тия пари все идно ги е имало.....загубил е продалият на загуба. И при предната криза и сега продоват на загуба с особена охота тия дето управляват чужди пари...няма да изброявам, че тоя форум гъмжи от такива "СПЕЦове".И нещо много важно! нека се надяваме, че наздроните органи на ЕС ще наложат също многомилардни глобин на всички американски шитове с капитализация над 100 млрд долареску за монополно положение на пазара! ОСвен това мириканските шитове пълнят офшорни сметки и плащат нерално ниски данъци......ПАРИ ИМА ПО СВЕТА....трабва да се съберат солидарно и честно. Стига вече 50 годсини офшорни измами и дававераджийство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 3 години
нормално, в едно казино винаги има печеливши.... но предимно печели то(банката)...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
ivanrog
преди 3 години
А за мен всичкото това показва само колко много липсва истинска оценка на компаниите през борсата. Всичкото е с поглед за няколко "дни" напред, без всякаква дълготрайна визия, което обезценява устойчивите модели и награждава "пирамиди".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
"Само за шест седмици курсовете на акциите се сринаха с до 24 на сто, но има и печеливши ", естествено, че има, тия пари не изчезват ей така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още