Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Огромните търговски излишъци на Германия са бреме за партньорите ѝ в ЕС

Отнемайки стотици милиарди евро от покупателната сила на паричния съюз, Германия прави на практика невъзможно за другите икономики в еврозоната да растат

Огромните търговски излишъци на Германия са бреме за партньорите ѝ в ЕС

Снимка: Ройтерс

Макар че някои европейски страни може и привидно да са съгласни с твърдението на Германия, че е „страна на поети и мислители”, никой не би оспорил способността ѝ да извлича толкова много богатства от останалата част от Европейския съюз.

Миналата година Германия отчете 159,3 млрд. евро излишък на търговията си със стоки с други държави от ЕС – един от най-големите зони за свободна търговия в света и регион с привилегирован достъп до германските стоки и услуги.

Така стоят нещата от 1958 г., когато заработва европейският отворен пазар.

Огромният европейски дар за Германия представлява две трети от нейната печалба от чуждестранна търговия в една пазарна структура където Берлин остава неоспорим лидер и принципен регулатор, посочва в свой анализ за CNBC д-р Михаел Иванович.

Още по темата

Тази година изглежда ще бъде отбелязана още една рекордно висока печалба от ЕС за Германия. Излишъкът в периода между януари и април възлиза на годишна стойност от 175 млрд. евро - 10-процентно увеличение от европейската търговия на страната през 2017 г., по данни на Бундесбанк.

Държава, която представлява 28% от икономиката на паричния съюз, и живее така величествено върху своите партньори е структурно дестабилизиращ фактор.

Правилните политики не са безплатни

До ден-днешен икономистите, които посочват този фундаментален проблем, са подигравани като безнадеждно наивни, тъй като – както гласи схващането, Европейският проект винаги е бил и винаги ще бъде политически конструкт, чиято цел е да разтървава европейците помежду им.

Това твърдение не само е невярно, но и носи в себе си зрънцето на собственото си унищожение.

Отнемайки стотици милиарди евро от покупателната сила на паричния съюз, Германия прави на практика невъзможно за другите икономики в еврозоната да растат и да създават работни места, тъй като те не могат да свият дълга и дефицита си. Германия трябва да стимулира вътрешните си разходи за потребление на повече стоки и услуги от европейските си партньори. В същото време страната може да облекчи нарастващия си недостиг на работна ръка като предложи свободни позиции на над 17-те милиона европейски граждани, които в момента търсят работа и бъдеще.


Последни новини

Още по темата

Коментари (2)

3
 
5
 
2
преди 2 дни
Няма профилна снимка
Но май е време за откачане на вагоните . Да отиват да просперират .
4
 
8
 
1
преди 2 дни
Няма профилна снимка
За пореден път някакви и****** се изказват против човешките ценности . Пречело им трудолюбието на немците . Но не и собствения мързел и липсата на дисциплина , корупцията и недъгавите им държавни решения . Не им пречи да вземат кредити и да живеят на по висок стандарт от немците .

Още от Анализи
Има ли Китай "скрит коз" за постигане на победа в търговската война?