Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Огромните търговски излишъци на Германия са бреме за партньорите ѝ в ЕС

Отнемайки стотици милиарди евро от покупателната сила на паричния съюз, Германия прави на практика невъзможно за другите икономики в еврозоната да растат

Огромните търговски излишъци на Германия са бреме за партньорите ѝ в ЕС

Снимка: Ройтерс

Макар че някои европейски страни може и привидно да са съгласни с твърдението на Германия, че е „страна на поети и мислители”, никой не би оспорил способността ѝ да извлича толкова много богатства от останалата част от Европейския съюз.

Миналата година Германия отчете 159,3 млрд. евро излишък на търговията си със стоки с други държави от ЕС – един от най-големите зони за свободна търговия в света и регион с привилегирован достъп до германските стоки и услуги.

Така стоят нещата от 1958 г., когато заработва европейският отворен пазар.

Огромният европейски дар за Германия представлява две трети от нейната печалба от чуждестранна търговия в една пазарна структура където Берлин остава неоспорим лидер и принципен регулатор, посочва в свой анализ за CNBC д-р Михаел Иванович.

Още по темата

Тази година изглежда ще бъде отбелязана още една рекордно висока печалба от ЕС за Германия. Излишъкът в периода между януари и април възлиза на годишна стойност от 175 млрд. евро - 10-процентно увеличение от европейската търговия на страната през 2017 г., по данни на Бундесбанк.

Държава, която представлява 28% от икономиката на паричния съюз, и живее така величествено върху своите партньори е структурно дестабилизиращ фактор.

Правилните политики не са безплатни

До ден-днешен икономистите, които посочват този фундаментален проблем, са подигравани като безнадеждно наивни, тъй като – както гласи схващането, Европейският проект винаги е бил и винаги ще бъде политически конструкт, чиято цел е да разтървава европейците помежду им.

Това твърдение не само е невярно, но и носи в себе си зрънцето на собственото си унищожение.

Отнемайки стотици милиарди евро от покупателната сила на паричния съюз, Германия прави на практика невъзможно за другите икономики в еврозоната да растат и да създават работни места, тъй като те не могат да свият дълга и дефицита си. Германия трябва да стимулира вътрешните си разходи за потребление на повече стоки и услуги от европейските си партньори. В същото време страната може да облекчи нарастващия си недостиг на работна ръка като предложи свободни позиции на над 17-те милиона европейски граждани, които в момента търсят работа и бъдеще.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
1
 
3
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
ЕС добре обслужва Германия. Китайците са също работливи, но на тях им пречат да развиват т.нар "свободна търговия", когато засягат интереси на "нашите". Какво стана, когато Китай произведе в пъти по-евтини слънчеви панели... Напоследък германците са все повече стиснати, отколкото работливи...
3
 
7
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Но май е време за откачане на вагоните . Да отиват да просперират .
4
 
9
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
За пореден път някакви и****** се изказват против човешките ценности . Пречело им трудолюбието на немците . Но не и собствения мързел и липсата на дисциплина , корупцията и недъгавите им държавни решения . Не им пречи да вземат кредити и да живеят на по висок стандарт от немците .

Още от Анализи
Дилемата на Полша, Унгария и Чехия: Против ЕС, докато не стане въпрос за пари