Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Публичните предлагания на акции се завръщат по света

Най-бързо развиващата се част от този пазар през 2020 г. е на континенталните китайски борси

Публичните предлагания на акции се завръщат по света

Снимка: Bloomberg

Всеки път, когато тия дни се огледате, изглежда, че още една голяма компания се насочва към публичните пазари, пише Брук Мастърс за Financial Times.    

Още по темата
В САЩ половин дузина технологични групи - включително Snowflake, Unity и Asana - представиха проспекти наскоро. И Airbnb върви по този път: групата за настаняване през август заяви, че е подала документи за първично публично предлагане (IPO). Hut Group, която се занимава с търговия на дребно и технологии, разкри планове за най-голямото листване в Обединеното кралство от години, а китайският финтех Ant Group се готви за гигантско IPO, чрез което може да набере рекордните 30 млрд. долара.

Избликът на активност привлече вниманието, особено защото новите листвания пресъхнаха по време на блокирането заради Covid-19 и последвалите пазарни сътресения. От началото на годината само 16 IPO-та в световен мащаб бяха на стойност над 1 млрд. долара, според данните на Refinitiv, но с помощта на по-малките предлагания общата сума набъбва до 96,6 млрд. долара в края на август, което е с 10% повече на годишна база.

Все повече и повече компании се изкушени от глобалния подем да се върнат на пазара - това беше най-силният август за акциите от 1986 г. Индексът S&P 500 се представи особено успешно, след като заличи пандемичните си загуби и достигна исторически връх. Но Европа и Азия също претърпяха рязък възход.

Ръководителите и собствениците на непублични компании наблюдават поскъпването на акциите и скорошните успешни IPO-та на фирми като Lemonade, застрахователен стартъп, и онлайн групата за продажба на автомобили Vroom, и искат да се включат в действието.

„IPO-та са исторически най-рисковият клас активи и традиционно са последният тип сделки с акции, които се връщат след подобни пазарни сътресения“, коментира Дейвид Лудвиг, ръководител за американските фондови пазари в Goldman Sachs. „Когато първите трансакции преминаха добре, това даде увереност на други компании да възобновят или ускорят своите планове.“

Банкерите и инвеститорите също така откриха, че забраните за пътуване и работата от вкъщи не са толкова голяма бариера пред листванията, колкото някои се страхуваха. Видео интервютата и онлайн презентациите се оказаха приемлив заместител на личните срещи и IPO туровете.

Дори има някои предимства: виртуалните срещи улесниха достъпа до инвеститори извън Ню Йорк, Сан Франциско и други центрове, а бизнесът не спря толкова много през август, както обикновено. „Много клиенти считат, че оставането им по домовете си не ги прави по-малко продуктивни. Всички работят денонощно и всеки знае къде може да открие другия“, посочва един топ банкер.

След години, в които много значими американски компании избраха да останат непублични, плановете за регистриране на борсата на Palantir (основана през 2003 г.), Hut Group (2004 г.) и Airbnb (2008 г.) пораждат нови надежди за оживени публични пазари и повече възможности за избор на дребните инвеститори.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Анализи
Ултранационалистите подхранват напрежението в управляващата партия в Турция