Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Спечелилите от пандемията в САЩ не бива да се наказват!

Те го направиха заслужено, а пък пострадалите вече бяха компенсирани, твърди Доналд Лъскин от TrendMacro

Спечелилите от пандемията в САЩ не бива да се наказват!

Снимка: Bloomberg

Сега, когато нейният дългово финансиран пандемичен фискален пакет вече е приет, администрацията на Байдън се стреми да разгърне още по-големи разходни програми - Американският закон за заетостта, обявен наскоро, призовава за по-високи данъци върху корпорациите, а скоро се очаква и друг законопроект, призоваващ за по-високи данъци върху богатите хора. Обичайният аргумент за вдигането на данъците е, че богатите трябва да плащат „справедливия си дял“. Но президентът Байдън добави нов елемент: че богатите са получили неочаквани печалби по време на пандемията, докато обикновените хора страдаха. 

Още по темата
Може да се дебатира за това какво представлява „справедлив дял“ от общата данъчна тежест. Но предполагаемите икономически различия в пандемията между средната класа, богатите и корпорациите са илюзорни, пише за Wall Street Journal Доналд Лъскин, главен инвестиционен директор на TrendMacro.

Според данните за доходите от Бюрото за икономически анализ към Министерството на търговията, заплатите, обезщетенията и доходите на собствениците на малък бизнес са били на ниво от 1,08 трилиона долара през февруари 2020 г., последният пълен месец преди пандемията да започне да затваря икономиката. Това беше връхът, след който нещата започнаха да вървят надолу. До края на годината кумулативните месечни загуби на доходи в сравнение с февруарските възлязоха на 417 милиарда долара.

На пръв поглед изглежда, че тези загуби са били понесени от милионите, загубили работата или бизнеса си в пандемията. Според Бюрото за трудова статистика (BLS) към Министерството на труда през април около 25,3 милиона човека са останали без работа, като 8,9 милиона от тях все още са били такива в края на годината. Загубите на работни места бяха концентрирани сред хората с по-ниски доходи. Нетно тези загуби попадат изцяло в групата на хората с доходи под 1000 долара на седмица, като половината са в диапазона под 600 долара.

В същото време, според проучване на клона на Федералния резерв в Сан Франсиско, тези, които запазиха работата си, са имали малка или никаква промяна в доходите. Единственото доказателство, че хората с по-високи доходи са се справили добре в пандемията, са данните на BLS, които показват, че доходите в горните 10% са нараснали с 1,7%.

Това едва ли е манна небесна за хората с по-високи доходи, но поне те запазиха работата си, докато американците от средната класа, останали без работа, загубиха. Но тази разлика вече е отстранена от политиката на помощи. Щатските обезщетения за безработица в размер на 522 млрд. долара и добавките на федералното правителство повече от компенсираха загубата на доходи, възлизаща на 417 млрд. долара. Като цяло безработните получиха буквално с 25% повече, за да не работят, отколкото ако бяха работили, докато на заетите не им се плащаше, за да продължават да работят.

Добавете към това стимулиращите плащания, които са отделно от обезщетенията за безработица. Тези и други помощи бяха на стойност 445 милиарда долара, кумулативно, до края на миналата година. Пълният размер на стимулите бе достъпен само за лица, които печелят под 75 000 долара годишно, като бързо намаляваше за тези, които печелят повече. Богатите не получиха нищо.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
4
 
3
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
"Спечелилите от пандемията в САЩ не бива да се наказват! ", "Байдън вдига корпоративния данък, докато немалко икономики го свалят"...или как да убием до крак конкуренцията на мултинационалните корпорации.
Тоя вдигнатия корпоративен данък ще го плащат пак дребните риби. Google, yahoo, nike, apple, инвестиционните банки и другите такива никога не са плащали данъци и няма да платят при каквато ще ставка. С game stop-a видяхме кой отнася пръчката....
И хайде да не си обясняваме как хора са цъфнали и вързали, щото били на помощи.
0
 
5
 
2
преди 1 седмица
Спечелилите от пандемията в САЩ не бива да се наказват!

Саааакън! Дур! Сус!
3
 
6
 
1
преди 1 седмица
т.е. големите концерни, картела от новинарките-лайнарки, big pharma и банкерите .... Ми що да се наказват ? Нали държавата треа се унищожи и те го праят у Сащово .... напрао да издигнат паметник на Пфайзер че изтрепа ората и Тубата на Гогала че цензурира Тромпета, а на Линкълн да се събори щот бил за нещастие бял а не цигaaньop, какъв ужаст само .....

Още от Анализи
Новата студена война е по-скоро реална, а не евентуална…