IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Така умират демокрациите

Култ към личността, страх и изборни тактики - това е токсична смесица за истината

08:28 | 11.11.20 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/Chris Kleponis</em></p>

Снимка: EPA/Chris Kleponis

Доналд Тръмп продължава да е убеден, че президентските избори са фалшифицирани. Доказателството за това е много просто: той ги загуби. Разбира се, според него такъв резултат не може да се получи законно. Ето защо всички многобройни бюлетини с отметката върху „Джоузеф Р. Байдън“ трябва да са „незаконни“.

И как изобщо може да се окаже, че Тръмп изведнъж изостава от Байдън в някои щати, когато бяха преброени 97 или 99 процента от гласовете? А при преброени само 30 или 31 процента той беше много напред. Измама, конспирация, кражба!

Всичко това би могло да ни се струва комично. Или нелепо. Тръмп очевидно няма представа как работят изборите в САЩ и как се броят бюлетините. Той се държи като бясно четиригодишно дете, чийто баща не му е купил искания шоколад в супермаркета. Но тъй като Тръмп е президент на САЩ и (поне по документи) е пълнолетен, той може да се обърне към съда срещу тази бездънна подлост.

Досега обаче съдиите, на които хората на Тръмп представиха предполагаемите си доказателства за предполагаемата изборна измама, не бяха много впечатлени. Това, което им беше представено, бяха груби неща, слухове, гневни туитове, маскирани като правни справки. Възможно е отделни бюлетини да са невалидни. Когато гласуват 160 милиона души, се случват грешки. Но няма нито една индикация за някаква голяма измама, с която прокурорите и съдилищата биха се занимавали, и която би оспорила легитимността на изборния резултат. 

Всичко това не отказва президента. Скоро, съвсем скоро, ще разкрием шокиращата истина, звучи през час от лагера на Тръмп - в поток от изявления и имейли, които се изпращат до всички последователи. Наистина ли? 

Безпомощността се доказва с всеки час. Уж републиканците имали доказателства за мащабната измама, а сега продължават да упорстват в привидно все по-отчаяните си опити да докажат предполагаемата масова изборна измама. Например заместник-губернаторът на Тексас Дан Патрик се опитва да постигне това с награда до 1 млн. долара. Той обещава толкова пари от собствения бюджет на кампанията за улики, които ще доведат до арест и окончателно съдебно решение за изборна измама.

Наистина щеше да е твърде смешно, ако не беше донякъде и опасно. 

Тръмп може да си мисли каквото иска, което в крайна сметка няма да му попречи да загуби президентския пост и да се наложи да напусне Белия дом. Но вече не само президентът разпространява лъжата за откраднатите избори. Участват значителен брой републиканци. Ако се върнем към вече споменатия пример, аналогията вече би била следната: Не е само четиригодишно дете, което мрънка на касата, защото не получава шоколад. Вместо това половината клиенти в магазина се мятат на пода с него и вият от ярост за неполучената награда - шоколада (или втория мандат). 

Защо? Някои републиканци всъщност вярват на това, което Тръмп казва за открадната победа, защото вярват на всичко, което казва Тръмп. 

Например може би държавният секретар Майк Помпео. На въпрос на пресконференция във вторник какви мерки взема Държавният департамент, който е сред ключово важните за националната сигурност министерства, за улесняване на прехода с екипите на Байдън, той отвърна: “Ще има плавен преход към втора администрация на Тръмп”.

“Ще преброим всички гласове”, добави Помпео и увери, че лидерите по света осъзнават, че това е "законен процес, който отнема време".

“Светът трябва да има пълно доверие, че необходимият преход, за да може Държавният департамент да е ефикасно работещ днес и ефикасно работещ с президента, който ще встъпи в длъжност на 20 януари следобед, ще бъде успешен преход", каза Помпео.

“Това министерство е напълно ангажирано изборите по света да са сигурни и свободни и честни и моите служители рискуват живота си това да е така", заяви Помпео и три - четири пъти добави, че е смехотворно да бъде питан какъв е рискът позицията на Доналд Тръмп да подкопае тези усилия.

Други републиканци знаят, че президентът лъже, разбира се, но не смеят да противоречат на тези лъжи. Или просто следят изборите за Сенат в Джорджия през януари и искат да превърнат гнева на привържениците на Тръмп в гласове там. Но нека сме наясно: култ към личността, страх и изборни тактики - за истината това винаги е много токсична смес.

Тази отрова, ако не бъде спряна, ще прониква все по-дълбоко в американското общество през следващите седмици.

Това допълнително ще влоши и без това крехката тъкан, която задържа това общество заедно. За Тръмп гласуваха 70 милиона души, а президентът сега ги убеждава, че Джо Байдън е измамил не само него, но и тях. Всеки републиканец, който популяризира или толерира тази лъжа, подкопава доверието в изборите в Америка.

Така всъщност умират демокрациите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 3 години
изобщо не е чудно...образованието е супер зле, на исторически минимум нормално е повечето хора да са тъъъпи като императора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 4
deaf
преди 3 години
Помните ли предишните избори? Тогава демократите избързаха и обявиха,че Хилари печели,но после когато преброиха всички бюлетини,се оказа че губи. Сега отново твърдят,че Байдън е спечелил,когато още не са преброени всички бюлетини...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 1
cherney
преди 3 години
Твърдението за тези 138 339 бюлетини е фейк. И е направо удивително колко много хора, коментиращи в този сайт, са толкова лековерни, вярващи в световни конспирации, респективно неспособни да намират обективна информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Дотам ли стигна бе, човеченце, да се оплакваш на автора на статията от други коментиращи? Жалка картинка. Явно си свикнало от малко да тичкаш в стаята на учителите и "моля, другарко, пък те..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
"в един кратък период 138 339 бюлетини и" ... кое ти се вижда ненормално импе ? не можеш да приемеш , че е възможно да има цели квартали и предградия да гласуват за байдън , а не за рижият китеник ?! ... не можеш да си го представиш ли ?! струва ти се невъзможно ли ?! такъв мъдър и велик човек да успее да активизира толкова големи групи хора за наказателен вот ... :))) ... разликата е над 5 милиона гласа и продължава да расте ... по големите български градове го има същият феномен , цели квартали в София си гласуват в синьо , нема герб нема бсп ... също има цели квартали в София си гласуват за бсп , нема герб нема сдс ... същото го има по света , не е български патент ...освен това , ти в почти всеки твой пост го обръщаш на политика , рядко коментираш под чисто икономически новини и обикновенно доста едностранчиво . ей сега хвърлих едно око , икономическите са 16 в топът , и под нито една не си се разписал . докато на някоя политическа си на първа линия все едно си посредствен агитатор , опитващ се да го назначат на по-вискока позиция ... преживей го този клоун , купи си там няколко негови книги да си ги препрочиташ , все едно са помагала за популярна психология . може и значки да си наредиш по реверите . животът продължава без него ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 4
julian12
преди 3 години
злоупотреби*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 7
julian12
преди 3 години
Съдът ше реши, а доказателства за слоупотреби очевидно има много. https://***.youtube.com/watch?v=uaVEppGkTQw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 6
фиг.1
преди 3 години
Продължавайте да се самозаблуждавате, докато след месец и нещо охраната на Белия дом не изведе умърлушения Тръмп на улицата, за да разчисти за новия президент на САЩ. Аз нищо няма да доказвам, само ще наблюдавам шоуто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 9
Императорът
преди 3 години
Бойчо, значи според теб е нормално да се появят в един кратък период 138 339 бюлетини и ВСИЧКИ ТЕ да са за байдън?Нищо лично, но страшно свалихте нивото на тоя сайт с политически клакьорщини !!! Също с толерирането и търпенето на индивиди като Кухаов и Ватенката, които нямат нито един адекватен пост във връзка с тематическата насоченост на тоя сайт - финанси, инвестиции. Камо ли за първият който виси тука от сума време - то досега маймyняк да беше, все нещо щеше да прихване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 8
Императорът
преди 3 години
Кои точно "измислици" са опровергани? А ти как ще докажеш, че великият човек е дошъл на власт с измама? Така наречените "демократи" що не се разсмърдяха тогава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още