Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Анализи

Завива ли България към държавен капитализъм?

Страната следва в известен смисъл политиката на Полша и Унгария, пише Bloomberg в свой анализ

Завива ли България към държавен капитализъм?

Снимка: Bloomberg

Най-бедната държава в Европейския съюз отстъпва от 25-годишната посткомунистическа трансформация, като засилва влиянието на правителството в икономиката, пише Слав Оков за Bloomberg.

След опустошителна финансова криза през 90-те години на миналия век България започна приватизация на държавни компании и насърчи конкуренцията, което бе ключова стъпка в интеграцията с по-богатата западна Европа. Но сега държаватa се впуска в бизнеси, вариращи от управление на водоснабдяването, през строителство, до хазарт и медийно разпространение, прекроявайки индустрии, контролирани от някои от най-богатите и влиятелни хора в страната.

Още по темата
Процесът, започнал преди две години, набира скорост, следвайки усилията на европейските държави, които засилват присъствието си в засегнатите от коронавируса икономики. Правителството на премиера Бойко Борисов е напът да спечели първоначално одобрение за създаване на петролна компания, която ще се конкурира с лидера на пазара Лукойл. Очаква се окончателно гласуване в парламента следващата седмица.
На либералния модел вероятно трябва да се гледа критично по време на криза. Вл. Горанов

"Държавата ще се намесва, където е необходимо, или там, където пазарът не работи", заяви финансовият министър Владислав Горанов миналия месец. „На либералния модел вероятно трябва да се гледа критично по време на криза".

Бившата комунистическа страна се присъедини към Европейския съюз през 2007 г., след като хиперинфлационна криза десетилетие по-рано я принуди да ускори приватизацията в сделка с Международния валутен фонд. 7-милионната държава остава най-бедната в ЕС, с жизнен стандарт около половината от средния за съюза, а Европейската комисия прогнозира, че икономиката й ще се свие със 7,2% през тази година.

Борисов, бивш телохранител на последния комунистически диктатор Тодор Живков, се качва и слиза от властта през последните 11 години. Третото му правителство стартира мащабни инфраструктурни и енергийни проекти, включително нов търг за строежа на атомна електроцентрала и прокарването на газопровод, пренасящ руски газ от Турция към Централна Европа.

След водна кризата през миналата година правителството създаде холдингова компания, която да контролира ВиК дружествата. Освен това то предостави на държавната компания за поддържане на пътищата договори за строителство на магистрали за 2,3 милиарда лева без търг.

През май правителството обяви, че ще създаде платформа за хотелски резервации за подкрепа на местния туризъм и възложи на пощите националното разпространение на печатни медии за 10 години.

„В днешния свят има аргумент за подобряване на съотношението разходи-качество чрез мащаба“, коментира Рафаела Тенкони, главен икономист в ADA Economics в Лондон. „Но качеството на резултата зависи от качеството на ръководството. В случая с България бих заложила на предпазлив скептицизъм."


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

2
 
6
 
8
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
изключително глуупава и повърхноста статия
0
 
7
 
7
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Да не питаме след 20 години къде са ни парите за пенсии :) ..... Ами отидоха за бензино колонки хахаха !
1
 
6
 
6
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Ще потрошат сега спестените пари....,че си нямаме БДЖ, НЕК и тука таме ощя някой мастодонт който да го помпим с милиони .... видяхме 45 години,че държавата НЕ е добър стопанин ! Не разбирам защо отново ще си трошим главата ?!?!?!
4
 
1
 
5
doba до: stefanstefanov
преди 10 месеца
Инш Аллах...
4
 
0
 
4
преди 10 месеца
Аллах акбар

Още от Анализи
Мъртъв ли е цикълът на корпоративни дефолти?