IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленият път на Китай

Планът "Китай 2025" очертава една дългосрочна стратегия за постигане на всички цели, установени от Парижкото споразумение от 2015 г.

09:14 | 02.03.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За последните 30 години силният икономически растеж на Китай е бил съпътстван от подобен мощен ръст при потреблението на енергия. Достъпът до електричество и въглища е необходимо условие за растеж, базиран на производството на стоки и развитието на местната инфраструктура. 

Икономическото развитие е успяло да спаси повече от 800 млн. души от крайна бедност, но също така е допринесло за отделянето на огромно количество вредни субстанции, които са замърсили въздуха, водата и почвата.

Китайската енергийна система може да бъде характеризирана като силно замърсяваща и отделяща огромни количества емисии въглероден диоксид, тъй като остава зависима от въглищата и петрола, пише за Energy Post Коър Сандхолт, старши експерт в China National Renewable Energy Centre.

Зеленият петгодишен план на Китай

През 2015 г. китайското правителство реши да промени този силно замърсяващ път на икономически растеж.

Тринадесетият по ред 5-годишен план постави за цел „да се изгради чиста, нисковъглеродна, безопасна и ефективна енергийна система“.

Като част от изпълнението на плана бяха намалени благоприятните условия за въглищните централи, а проектите за нови подобни съоръжения бяха прекратени или умишлено забавени. В същото време се даде начало на създаване на условия за развитие и интегриране на възобновяемите енергийни източници и изграждане на разнообразен и изключително широк електрически автопарк, за да се намали зависимостта към петрола.

001 001

Реорганизацията на енергийния сектор беше подновена, а системата за търговия с въглеродни емисии стартира като регионален и национал проект.. Китай даде начало на иновационен план, наречен „Китай 2025“, с фокус върху качеството вместо количеството и новите технологии, в това число възобновяемата енергия и електрическите превозни средства като стратегически нововъзникващи отрасли, които трябва да формират гръбнака на бъдещата китайска икономика.

През есента на 2017 г. президентът Си Дзинпин потвърди дългосрочните цели на енергийната система на 19-тия конгрес на комунистическата партия и ангажимента на Пекин относно развитието на „екологичната цивилизация“ като основен приоритет на Китай и като предпоставка за бъдещо икономическо развитие.

002 002

Няма съмнение, че тези цели се приемат сериозно от страна на най-голямата икономика в Азия и втората по големина в света. Преминаването от теоретични цели към практически действия остава неясно, а липсва и установен официален дългосрочен път за трансформация.

Едно скорошно проучване се насочва към детайлите на трансформацията на енергийната система на Китай и дава конкретен пример за това как могат да бъдат постигнати целите.

Докладът „Прогноза 2018 за възобновяемата енергия в Китай“ ( China Renewable Energy Outlook 2018, CREO-2018) на Китайският национален център за възобновяема енергия и Институтът за енергийни изследвания представя два сценария за енергийната система на страната до 2050 г.

Последна актуализация: 23:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto
преди 5 години
Живи и здрави ще поживеем и ще видим----------------------------------------------------Ах, и язе съм на туй мнение! Китайците спрели 20 въглищни централи в градовете и ги направили на газ да не цапат, но https://energypost.eu/china-restarts-coal-plant-construction-after-two-year-freeze/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork --------------------Да се знае, че разказите на Аспарух са малко по "пуберски" "пъпчиви" и едностранчиви, не че има нещо лошо, но живота се опознава в сравнение ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 5 години
ами ако се загледаш в кривата , ще видиш различните индустрии , генериращи въглероден отпечатък . ние тука често коментираме само производството на електричество , периодично и автомобилния транспорт ( в лицето на тесла :))) ) , а за останалите неща рядко се пише . батериите в този вид , който в момента се налагат на пазара , са решение за пиковите товари на мрежата и изравняване на подаваната мощност . те не са решение за онази базова мощност , която ни дават за момента модерните въглищни централи , ядрените централи , водните централи . батерийте и сега дават ниска цена за ток при поискване , на някои места работят на подаден ток - около $36 за MWh , на други места работят на твърда цена за 1 месец - около $6000 за MWh на разположение . пазара и фирмите за диспечетизиране ще решат кое е по-удобния вариант за в бъдеще . тези цени са доста по-ниски от цените които дава една газова централа за същите услуги - около $46-50 за MWh като на места минава и $150 ... освен това газовата централа има и въглероден отпечатък , който на някои места се таксува допълнително ... мдааа ...батерийте са решение , все още екзотично , но напълно работещо и намиращо все по-голямо приложение . въпрос на време е да придобие популярност . да речем , че сме решили проблема на първата стъпка - изравняване на подавания товар и съхранението му за 2 до 4 часа . дотук отлично . следващата стъпка е 24 часа , или както пишат често съфорумци туканка , кво праим като спре да д.у.ха вятър и да грее слънце . в момента се търсят такива технологии и се експериментира с работещи прототипи в промишлен мащаб ( от 50 до 200 MW мощности ) , но доказани и работещи без преки субсидии все още няма . има доста обещаващи , но факт - засега няма промишлено работещо решение без субсидии , много важен момент - без преки субсидии . следващата стъпка е 7 дена без вятър и слънце . а по следващата е 6 месеца . достигне ли се границата за ефективно съхранение на енергия от 6 месеца без субсидии , е дошъл окончателния край на въглищните и газовите централи . единственото работещо с много висок коефициент на полезно действие съхранение на енергия е ПАВЕЦ . но са необходими специфични условия , които не са налични навсякъде . хубавото е , че има обещаващи технологии с потенциал , но им трябва зрялост и оптимизация . живи и здрави ще поживеем и ще видим :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
Sokratus
преди 5 години
Като гледам кривата на намаляване на емсиите CO2, значително намаление го прогнозират след 2025 година. Според мен си правят планове до тогава да са поевтинели значително батериите до около $100 - $150 на kWh. Ако това постигнат, използването на слънце и вятър ще експлоадира!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 7
fon
преди 5 години
У нас пък е пълно с пенции, *** и зрители на ТВ Алфа, които още си мечтаят за нов АЕЦ и вече освен от нови мощности на ВЕИ и газ от други у нас няма нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 9
Hahoto
преди 5 години
Според последните прогнози на Goldman Sachs, ще видим срив в новоинсталираните слънчеви мощности на глобално ниво с 24%, а спадът в инвестициите ще бъде още по-голям. Само за сравнение инвестициите в нефт и газ тази година отново ще надхвърлят 800 милиарда долара, тоест ще бъдат поне 4 пъти повече от тези във ВЕИ. А делът на фосилните горива (нефт, газ, въглища) от глобалните енергийни инвестиции вероятно отново ще достигне отново около 70%, което ще върне ВЕИ революцията в изходна позиция.Това е началото на краят. И никакви приказки за намаляване на СО2 емисиите, спиране на глобалното затопляне и политически пазарни изкривявания не могат да го отложат твърде за дълго. Защото светът е гладен за изобилна, надеждна и евтина енергия, която ВЕИ не могат да осигурят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
Аспарух , имаш ( + ) от мен за този материал , мислех да го ползвам за тежка артилерия при полемиката за китай и въглищата в някоя бъдеща тема ...последния абзац е доста показателен за волята на партията : И тук не става вече въпрос дали това ще се случи, а колко време ще отнеме до приключването на тази трансформация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още