IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фирмите ще имат достъп до нови заеми заради загуби от COVID-19

ПИБ подписа споразумение с Фонд на фондовете за отпускане на гарантирани кредити с възможност за предоставяне на лихвена субсидия

13:32 | 26.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: ПИБ</em></p>

Снимка: ПИБ

Българските компании ще имат по-лесен достъп до финансиране с новия инструмент на Фонд мениджър на финансови инструменти в България (Фонд на фондовете), който е за преодоляване на негативните ефекти, породени от моментната икономическа ситуация в страната. За подпомагане дейността  на малките и средни предприятия в страната в икономическата криза, свързана с пандемията от COVID-19, Първа инвестиционна банка подписа споразумение за портфейлна гаранция с Фонд на Фондовете, съобщиха от кредитната институция.

Новият финансов инструмент се нарича „Портфейлна гаранция с таван на загубите за преодоляване на последствията от COVID-19“ и е финансиран със средства от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 г.

Кредитите ще бъдат отпускани при изключително благоприятни условия -  намаление от минимум 25% от стандартните изисквания за обезпечение или от цената на кредита, като е възможно прилагането и на комбиниран подход. Освен гаранционно покритие по кредитите, финансовият инструмент предвижда и предоставяне на лихвена субсидия към крайния клиент при определени условия. Гаранциите по схемата са безплатни за кредитополучателите.

Компаниите могат да разчитат на подпомагане в две направления: инвестиционни кредити с възможност за гратисен период по главница до 24 месеца и заеми за оборотни средства с възможност до 12 месеца гратисен период по главница, включително кредити за преодоляване на финансови затруднения, които са предизвикани или утежнени от епидемията от COVID-19.

Осигуреното финансиране е със срок от 12 до 120 месеца, за оборотно финансиране до 60 месеца, като няма ограничение за размера на всеки заем.  

Споразумението подписаха главният изпълнителен директор на ПИБ Никола Бакалов, изпълнителният директор Чавдар Златев, а от страна на Фонд на фондовете – изпълнителният директор Александър Георгиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още