IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch Ratings: Проверката в ББР все още не е засегнала рейтинга ѝ

Ако обаче бъдат установени съществени нарушения, репутационните щети могат да натежат, посочват от агенцията

20:45 | 08.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ББР</em></p>

Снимка: ББР

Рейтингът на Българската банка за развитие (BBB/положителен) не е засегнат от разследването на българското Министерство на икономиката за практиките на кредитиране на банката, обявиха от рейтинговата агенция Fitch Ratings.

"Основното ни очакване е, че склонността на правителството да подкрепя банката няма да се промени", пише в прессъобщението на агенцията. "Ако обаче бъдат установени съществени нарушения, репутационните щети могат да натежат върху способността на банката да изпълни мандата си за развитие или да привлече международно финансиране, което може да има умерени отрицателни последици за рейтинга в средносрочен план", се казва в позицията.

От Fitch Ratings дават кратка информация какво точно се проверява в банката и какви персонални промени в надзорния ѝ съвет са направени.

От рейтинговата агенция предупреждават, че ако бъдат установени загуби, които засягат капитала на ББР, а държавата не ги покрие, или ако се стигне до намаляване дела на отпуснатите от нея заеми с държавни гаранции или свързани с държавата кредити, то не е изключено в средносрочен план рейтингът ѝ да бъде понижен с една стъпка под този на България (BBB/положителен).

От Fitch смятат, че правителството ще подпомага ББР, защото тя е държавна, финансирането и кредитирането ѝ в значителна степен са гарантирани от държавата, а и през нея  правителството може да изпълнява определени политики.

Агенцията припомня, че съгласно регулациите на ЕС българското правителство е ограничено във възможността да предоставя извънредна помощ на ББР, още повече че няма ясно разделение между ролята ѝ да провежда политики и да извършва търговска дейност.

Очакването на Fitch е, че държавата ще действа изпреварващо и ще предотврати евентуално рухване на банката.

Investor.bg припомня, че икономическият министър от служебното правителство Кирил Петков назначи проверка на най-големите експозиции на банката - към фирми, които имат преки или косвени връзки с бизнесмените Делян Пеевски, Кирил Домусчиев, Румен Гайтански, Георги Самуилов.

След оповестяването на тези имена се стигна до отстраняването на двама членове на надзорния съвет и промяна на състава на одитния комитет на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
С постоянно източване - към фалит. Което е по-зле, прикрит от държавата технически фалит - с парите на данъкоплатците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още