Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Как да се разходват средствата от новия дълг?

Дългът е емитиран в ситуация, която не е много ясна и не е ясно за какво ще се харчат парите, коментира Красен Станчев

Как да се разходват средствата от новия дълг?

Снимка: Pixabay

Средствата от новия дълг да бъдат насочени към поддържане на платежоспособността на банковата система у нас, по-голяма прозрачност на държавните поръчки. Това каза икономистът Красен Станчев в предаването “Клуб Investor” по Bloomberg TV Bulgaria в коментар за емитирането на дълг в размер на около 5 млрд. лв. от българското правителство. Той заяви, че чисто технически сделката изглежда добра. 

“Дългът е емитиран в ситуация, която не е много ясна и не е ясно за какво ще се харчат парите. От друга страна, лихвите не са лоши”, посочи експертът, като отдаде това на натиска от разширеното парично предлагане на Европейската централна банка. 

Още по темата

Според него е удачно парите да бъдат насочени към поддържане на платежоспособността на банковата система у нас, предоставянето на по-голяма прозрачност на държавните поръчки, подбирането на проекти, които спестяват разходи - не само на България, но и на други страни, и имат дългосрочен напредничев ефект за стимулиране на нетрадиционни енергийни източници. 

Относно пазара на труда икономистът смята, че кризата в заетостта няма да е толкова тежка, колкото беше през 2008-2009 г., когато безработицата нарасна до 13% и остана такава за период от 2-3 години. Сега безработицата ще се удвои, което означава, че ще достигне до 8%.

Той посъветва бизнеса да не гледа икономическите данни от тази година спрямо миналата, а да ги сравнява спрямо по-ранни периоди на 2020 г. Той даде за пример външното търсене, като посочи, че поръчките отчитат спад от 20% през май, сега понижението е в размер на 41%. По отношение на вътрешното търсене Станчев заяви, че спадът на поръчките е бил 17-процентен през април, а сега е двоен - 34%. 

“Няма начин това да не се отрази на големи сегменти в българската икономика”, изтъкна той. 

“Има спад и във високите технологии, защото голяма част от техните услуги са свързани с търговия, с интернет реклама, със счетоводни услуги, с разплащателни услуги и т. н.”. 

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
БНБ: След кредитния мораториум може да се увеличат необслужваните заеми