Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Какво трябва да знаем за "абсолютната давност"?

Давността не влиза в сила автоматично, предупреди юрист

Какво трябва да знаем за "абсолютната давност"?

Снимка: БГНЕС

От 3 юни 2022 година влиза в сила т.нар. "абсолютна давност", като тя ще важи само за физически лица и то в случаите, когато задължението не е отсрочено или разсрочено. Така например задълженията към колекторски фирми също отпадат при изтекла 10-годишна давност. Това обясни пред БНР Десислава Филипова, юрист, председател на фондация "Център за европейска интеграция на България и за защита правата на човека".

"Когато се подписва едно споразумение, човек трябва задължително да се консултира със специалист, защото и за обикновената давност практиката да платиш разсрочено или отиваш на съд се прилага често от кредитори, предимно от "Топлофикация". Предлага се на лицето, което има дълг, да му отсрочи или разсрочи задължението. Задълженото лице вижда в това предложение възможност да облекчи положението си и го приема, без да се замисли, че реално по този начин губи правата си", каза юристът. 

Още по темата

Филипова посъветва да не се подписва такова споразумение преди консултация с адвокат.

"Когато кредиторът покани задълженото лице да подпише споразумение - аз ще те облекча, няма да те съдя, няма да ги претендирам на куп, дай ще ги разсрочим. В този миг, в който това задължение се разсрочи, по силата на изричната разпоредба на закона давността в тази хипотеза няма да се прилага, а кредиторът вече си е преодолял разписаното правило в закона“, уточни още юристът.

Филипова даде и друг пример – когато задължението се отсрочва. „Разбираме се кога да се отсрочи дадено задължение, тогава давността пак не се прилага. За случаите, в които има длъжници, при които има висящи дела или изпълнителни дела, Висшият адвокатски съвет е сезирал Конституционния съд, който да се произнесе дали за тях също трябва да важи давността и дали това е справедливо и законно. Защото кредиторите имат очаквания да се спазва законодателството до приемането на закона за абсолютната давност. Това важи в голяма сила за поръчител, който е платил голям чужд дълг, и ако законът се приложи тук, този поръчител си губи правата срещу главния длъжник, той е заплатил чужда сметка", каза експертът.

Филипова подчерта, че давността не влиза в сила автоматично - лицето трябва да се обърне към съда с искане да се прогласи, че давността вече е приложена, ако него го съдят кредитори. Той трябва изрично да се позове пред съда за тази абсолютна давност, трябва да възрази, че не дължи поради това, че давността вече е изтекла.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
8
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Защо 03.06.2022 г.? Нали закона влиза в сила 6 месеца след обнародване, следователно 2021 г.???

Още от Бюджет и финанси
Нина Стоянова: За 6 месеца плащанията през RINGS са нараснали с 30%