IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екатерина Захариева: България е на първо място в Европа по жени в науката

Световната икономика днес е със 160 трлн.долара по-бедна, защото жените по света все още не са напълно равни с мъжете, каза Кристалина Георгиева

14:02 | 01.03.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

България е на първо място в Европа по жени в науката и по жени, които са студенти в IT сектора. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева по време на форум „Жени, бизнес, законодателство 2019“, организиран от Световната банка.

„Много важно е жената да се приема като равна и да не се налага да полага толкова много усилия, за да преодолява предразсъдъци. Горда съм ,че България е в челните места по индекса равноправност. Но вярвам, че е важно да променим не само законите, но преди всичко мисленето и манталитета. Не трябва да продължаваме да имаме усещане, че някои от професиите са резервирани за мъже. Гордея се, че съм втората жена външен министър в България, но много държави в Европа не са имали жени външни министри“, коментира Захариева, цитирана от Агенция Фокус.

Според нея в момента от 28 държави в ЕС само четири имат за външни министри жени, а страната ни е на първо място по студенти жени в IT сектора (33%). 

Световната икономика днес е със 160 трилиона долара по-бедна, защото жените по света все още не са напълно равни с мъжете - това аз го наричам един от най-скъпите решими проблеми, с които човечеството се сблъсква, каза от своя страна главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева по време на форума.

Според нея през последните 10 години са се извършили реформи в 131 държави, но днес все още средностатистическата жена в света има само ¾ от правата на мъжа, като най-назад е Близкият изток, където жената има по-малко от 50% от правата на мъжа.

„По отношение на неравенството в заплащането България е над средното ниво в Европа,м като разликата в заплатите на мъже и жени е около 14%. Това, което остава у нас, е да изравним правата в пенсионното законодателство. Очаква се това да се случи през 2037 г.“, каза още Георгиева.

При стартирането на глобалния индекс на Световната банка, измерващ по над 30 критерия равенството между половете в над 180 държави, преди 10 години, нито една от държавите не успя да получи максималните 100 точки. Към момента отличниците в показателя са 6 (Белгия, Дания, Франция, Латвия, Люксембург и Швеция), а България се нарежда сред първите 30 държави с резултат от 93,75 точки. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Мария Маврудиева, изп. дир. на Съвета на жените в бизнеса.

"Дамите са на ръководни постове у нас обаче заемат предимно по-ниски управленски позиции, трябва да се предостави шанс на тези жени да подобрят уменията си, да повярват в талантите си и да се развиват“, каза още тя.

Вижте още във видеото.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
ivancholak
преди 5 години
Наука? Къде видя в БГ наука? В БАН, в Унитата ли?тез прошляци съвсем за канарчета ни взеха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 1
LaCosta
преди 5 години
В моя коментар няма нищо сексистко. Аз съм твърдо за равноправие на половете, но истинско равноправие, т. е. във всяка една сфера да се насърчава проникването на най-качествените, най-подходящите за конкретната дейност личности, БЕЗ ОГЛЕД НА ТЕХНИЯ ПОЛА, а не механично равноправие - миньорите са 99% мъже, значи трябва да изхвърлим половината мъже и да назначим на тяхно място жени, които е най-добре да вземем от художествената гимнастика, а пък на миньорите да дадем възможност да станат гимнастички. Сексистка е точно горната статия и плиткоумните изказвания на външия ни министър, която представя навлизането на единия пол на определени позиции като изключителен успех. По този начин тя подтиква обществото да дискириминира мъжете и за тяхна сметка да лансира жените, т. е. РЕАЛНАТА дискриминация на мъжете е нещо прекрасно, защото по този начин се борим с МНИМАТА дискриминация на жените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
Miraka
преди 5 години
Може би за това е и на позледно място по наука :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
majnata
преди 5 години
Йебем ти науката !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Ех, исках аз да пусна първият ceкcистки коментар в темата, но ме изпревариха... Шегувам се. Но това, че България е на първо място в Европа по жени в науката ме навежда на мисълта, че е на последно място по мъже в науката. Защо ли е така? Сигурно защото в науката няма кинти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 0
LaCosta
преди 5 години
"България е на първо място в Европа по жени в науката."Какво означава на първо място по жени? Ако искате да си напишете малко по-грамотно и по-разбираемо тази невероятно важна новина, трябва да напишете "на първо място в Европа по ПРОЦЕНТ жени в науката". Гордея се, че съм втората жена външен министър в България, но много държави в Европа не са имали жени външни министри, коментира Захариева, цитирана от Агенция Фокус.Да, и аз съм много горд като българин за този невероятен успех на България - жена външен министър! Нечуван успех! Тежко и горко на всички останали европейски държави, които не са били споходени от това рядко щастие! Със сигурност това е причината на тези страни да им е така зле, а пък на България така да и е подобряло! Предлагам да назначим двойно повече жени министри в правителството, за да ни се подобри двойно цветущото положение! Даже ако може в правителството и парламента да инсталираме само жени, за да завоюваме първо място не само в Европа, но и в света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още