IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Желязната Тереза Мей брани поста си със зъби и нокти

Дори сред консерваторите обаче се чуват все повече гласове за замяната ѝ и се обмислят промени на партийните правила за импийчмънт

19:19 | 08.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тереза Мей в парламента днес. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тереза Мей в парламента днес. Снимка: Ройтерс

Сряда не беше добър ден за британския премиер - отново: по време на седмичната си изява в парламента Тереза Мей беше призована открито да подаде оставка. „Не можеш да я обвиняваш, че не опитва всичко“, каза консерваторката Андреа Дженкинс по посока на министър-председателя. Но тя се провали, твърди Дженинс.

Сега според нея бил моментът да отстъпи и да направи път за някой друг. Но министър-председателят не беше впечатлена: ако тя била тя, сделката ѝ за Brexit отдавна щяла да бъде провалена.

„Победата на „Ливърпул“ ни показва, че когато всеки казва, че всичко е приключило, че европейският ви съперник ви е победил, че времето изтича, че е време да се признае поражение, ние можем все още да постигнем успех, ако всички се обединят", заяви премиерът под аплодисментите на членовете на своята Консервативна партия. С тези думи тя отговори на заядлив коментар на лидера на лейбъристите Джереми Корбин, който я посъветва да "вземе съвети от Юрген Клоп", харизматичния германски треньор на "Ливърпул" за това "как се постигат резултати в Европа".

Но не става дума само за Мей. Парламентаристите отхвърлиха споразумението за Brexit, което тя представи, три пъти. В резултат на това министър-председателят започна преговори с опозицията. Но те също са трудни. Всъщност преговорите трябва да приключат тази седмица. 

Но във вторник вечерта опозиционната партия заяви, че все още са далече от целта. Следващата среща трябва да се проведе в сряда вечер. Но много британци се съмняват, че ще се стигне до постигането на резултат. Този провал на самия процес по Brexit вече беше отразен и от местните избори през миналата седмица: консервативната управляваща партия отчете най-слаб резултат от десетилетия насам. А натискът върху министър-председателя се увеличава.

Според редица спекулации Тереза Мей ще съобщи на членовете на партията си тази сряда вечер кога планира да подаде оставката, която обеща още през март. По това време министър-председателят заяви, че ще подаде оставка, когато приключи първата фаза на преговорите по Brexit. Но не назова никаква конкретна дата.

След като Brexit се отлага, някои консерватори се опасяват, че премиерът може да остане начело на Англия до есента. Зад затворени врати изглежда се обмислят драстични стъпки, за да се обезвреди главата на правителството: според различни спекулации се обмислят промени в собствените партийни правила за импийчмънт.

Защото след като Тереза Мей оцеля при партиен вот на недоверие през декември миналата година, тя всъщност е имунизирана срещу нов опит в продължение на дванадесет месеца, пише в свой анализ Handelsblatt. Междувременно нараства броят на министрите, проявяващи интерес към нейния пост. В сряда сутринта държавният министър Андреа Лидсъм, която отговаря за парламентарните въпроси, също заяви по телевизията, че „сериозно обмисля“ да се кандидатира за позицията.

Освен това за поста се спрягат и имената на министъра на външните работи Джереми Хънт, вътрешния министър Саджид Джавид, министърът на земеделието Майкъл Гоув и министърът на развитието Рори Стюарт. Не бива да забравяме и други политици с апетит към позицията - бившият външен министър Борис Джонсън и бившият министър по Brexit Доминик Рааб.

Въпреки това, никой от потенциалните наследници не иска да застраши шансовете си, като публично настоява Мей да подаде оставка. Ако ръководителят на правителството все пак прочисти пътя за нов държавен ръководител, то консерваторите трябва да дадат предложения. При всяко гласуване се елиминира лицето с най-малко гласове.

След това решението между последните двама останали кандидати се взема на партийната база. На неотдавнашните избори през 2016 г. последните двама оценявани бяха Терез Мей и Андреа Лидсъм. Лидсъм обаче оттегли кандидатурата си.

Вижте още във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още