IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Пенчев: Разрушаването на либералния икономически ред е пряк ефект от войните

И преди Първата световна война никой не вярваше, че може да избухне такъв голям и опустошителен конфликт, твърди експертът

21:00 | 05.05.22 г. 3
П. Пенчев: Разрушаването на либералния икономически ред е пряк ефект от войните

Историческият опит с двете световни войни показва, че те са тясно свързани с разрушаването на либералния икономически ред, което води до изолационизъм, срив на международната търговия и влошен стандарт на живот за обикновените хора. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Пенчо Пенчев, ръководител катедра "Политическа икономия" в УНСС.

„Преди първата световна война, светът преживява един от най-добрите периоди в развитието си в икономически план – висок растеж, стабилност на финансовата система, глобализация. Никой в света не вярва, че може да избухне голяма опустошителна дълготрайна война, защото това би било много неизгодно за високо развитите държави. Тези очаквания обаче не се сбъдват, светът се вкопчва в ужасяваща война и започва трайната тенденция за намаляването на ролята на Европа в икономиката на света“, обясни професорът. 

Войната води до катастрофални последствия за целия континент – както за държавите победителки, така и за победените. Има хиперинфлация, срив във външната търговия, нестабилност на валутите, а страните така и не успяват да се върнат към доброто старо време на стабилен растеж чак до 1945 г. Според проф. Пенчев причините за това са отчасти политически.

„Русия излиза от глобалната икономика след комунистическата революция. Това предизвиква реакция на континента под формата на фашизъм и националсоциализъм. Твърде много страсти са излезли на преден план като агресивен национализъм и при това положение не може да се очаква сътрудничество между отделните държави“, каза той.

Гостът добавя, че тази политическа нестабилност се отразява и на икономиката. „След премахването на златния стандарт държавите налагат строг капиталов контрол. Външната търговия се срива заради високите мита и изолационизъм на отделните страни“, смята той. Професорът прибавя, че се правят много опити за възстановяване на икономиката и диалога между страните, най-вече чрез Обществото на народите, но според него това се оказва „крайно неефиктивна организация“.

Вижте целия коментар вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 1 година
като прочетох заглавието реших че е имало някакъв период на свободна и безмитна търговия по целия свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
potentielle_energie
преди 1 година
По просто е да се изучава етика и морал чрез хиперинфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
KPABA
преди 1 година
Пенчо, Пенчо, просто е - не може вечно едни да бачкат а други да щракат с пръсти. В един момент балъка се усеща и безплатния обяд спира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още