Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Ще увеличи ли ЕЦБ инфлационната си цел?

Всяка сериозна институция трябва да преосмисля политиката и целите си заради променящата се икономическа среда, смята проф. Стефан Петранов

Ще увеличи ли ЕЦБ инфлационната си цел?

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейската централна банка трябва да преосмисли политиката и целите си. Всяка сериозна институция трябва периодично да ги преглежда, защото светът е динамичен и се променя икономическата среда. Това каза проф. Стефан Петранов, ръководител на катедра "Икономика" на Стопанския факултет към Софийски университет, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Сегашната парична политика на ЕЦБ предполага тя да се стреми към постигането на инфлация в еврозоната до малко под 2%. Тази цел е заложена през 2003 г. Днес светът е много по-различен".

Според Петранов всички дискусии и обсъждания са в посока на увеличаване на инфлационната цел от 2%.

"Вероятно в резултат на обсъжданията, които ще завършат в края на годината, ще видим по-голямо или по-малко увеличение на инфлационната цел".

Той говори и за основните причини Европейската централна банка да не успява да постигне целта си за инфлацията.

"През последните години се наблюдават сравнително ниски цени на суровините. Също така има засилено производство и предлагане на стоки и услуги от развиващи се икономики с ниски производствени разходи".

Гостът заяви, че Китай, Бразилия, Индия са страни, които вече произвеждат голяма част от продуктите в света със сравнително ниски цени. "Важно е, че има много силен технологичен прогрес. Това води до висока производителност, което също увеличава предлагането. А това води до ниски темпове на увеличаване на цените, тоест ниска инфлация", допълни проф. Петранов.

"Методологията за изчисляване на ръста на потребителските цени в еврозоната е същата като методологията в целия ЕС и тази в България".

По думите му цените на наемите се движат паралелно със заплатите. Но цените на жилищата изпреварват цените на наемите.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Николай Нанков: Затварянето на фабриките за чипове отвори огромна дупка