IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Стефанов: Цената на заема за "ЧЕЗ България" отговаря на пазарната

"Еврохолд България" няма да прави радикални промени в инвестиционната програма на "ЧЕЗ България"

17:20 | 04.08.21 г.
Васил Стефанов: Цената на заема за "ЧЕЗ България" отговаря на пазарната

Цената на заема, чрез който "Еврохолд България" придоби активите на CEZ Group в България, отговаря напълно на пазарната, коментира ръководителят "Сливания и придобивания" в дружеството Васил Стефанов пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той допълни, че през борсата "Еврохолд" е извършила една от най-големите сделки за набиране на публичен капитал в България - 80,5 млн. евро.

"Еврохолд България" придоби активите на чешкото дружество за сумата от 335 млн. евро - собствен и заемен капитал. В началото на седмицата обаче беше отправено и търговото предложение към миноритарните собственици на две от дружествата в пакета. С това стойността на сделката се увеличава до над 520 млн. евро.

Стефанов коментира още, че дружествата на CEZ Group у нас са били управлявани добре и нивото им на задлъжнялост е много ниско. При оценката на покупката в компанията са взимали предвид най-вече нетната стойност на активите и печалбата преди данъци и амортизации (EBITDA).

Новият собственик не смята да прави радикални промени по инвестиционната програма на дружеството, като основните акценти ще са подобряване на обслужването на клиентите и мрежата, както и интегриране на нови системи и технологии, разказа още Васил Стефанов. Програмата е 250-300 млн. евро в рамките на следващите 3 години.

С покупката на "ЧЕЗ България" "Еврохолд България" ще се фокусира в два бизнеса - застраховане и енергетика.

Целия разговор можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още