IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще коригира ли поведението на водачите системата бонус-малус

Очаква се още в първата година да има по-малко катастрофи, каза Емил Марков от Института за пътна безопасност

09:49 | 21.11.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

До месец трябва да стане ясно дали окончателно ще бъде въведена системата "Бонус-малус", според която примерните шофьори ще плащат малко по-малко за "Гражданска отговорност", а за рисковите водачи цената може да скочи с 400%. 

Идеята се дискутира месеци наред, но сега вече Комисията за финансов надзор завърши окончателното си предложение. Идеята е шофьорското досие да се попълва през следващата година, а от 2021 системата да заработи. 

"Системата е за коригиране поведението на водачите. Това предложение не е само за корекция на цените, но и за безопасността", посочи Емил Марков от Института за пътна безопасност в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.  

По думите му се очаква още в първата година да има по-малко катастрофи и ранени - една от големите цели на промяната. "Няма такова нещо като двойно наказание, идеята е да има повече справедливост при плащането. На всички е ясно, че пътищата са зле, има какво да се коригира в системата", коментира той.

Председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов подчерта, че "Гражданската отговорност" е застрахователен продукт, а не възпитателен.

"При този нов прочит не виждаме нищо ново. Носим си отговорността, когато нарушаваме Закона за движение по пътищата... или така търсим начин да пълним джобовете на застрахователите?! Държавата да си оправи пътищата", призова той.

Още вижте във видеото.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
пасъм
преди 4 години
Трябва да има малус само ако застраховател е платил заради теб, а не защото си превишил с 10 км/ч на някой прав участък с ограничение 60
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още