IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша отрече да е готова на компромис с ЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан потвърди, че обвързването на върховенството на закона и европейските средства за страните членки е неприемливо

14:54 | 04.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Полша отрече слуховете, че е готова на компромис в спора си за бюджета на ЕС на стойност 2,2 трлн. долара и пакетът от спасителни мерки заради коронавируса, след като Унгария, която също наложи вето, заяви, че няма да отстъпи, ако Брюксел не смекчи позицията си за обвързването на разходите с придържането към демократични ценности, предава Bloomberg.

Времето изтича за одобряването на финансирането, което е от жизненоважно значение за страните членки, за да избегнат двойна рецесия, но изявленията на двете страни в петък подкопават надеждите за сделка на срещата на върха идната седмица.

Източноевропейските страни, които са нетни получатели на европейски средства за развитие, променящи икономиките им след рухването на комунизма, многократно влизаха в сблъсъци с блока през последните години заради спазването на върховенството на закона, което ги излага на потенциално намаляване на финансирането при новите условия.

Полша потвърди ангажимента си да подкрепи Унгария в противопоставянето на всяко предложение, което нарушава интересите на двете страни. Вицепремиер във Варшава намекна в четвъртък, че декларация от лидерите на ЕС как интерпретират спорния механизъм за върховенството на закона може да разреши проблема.

„Полша запазва позицията си в нейната цялост. Това е ясно изразено и в съвместната декларация на Полша и Унгария“, заяви говорителят на правителството Пьотър Мюлер в Twitter.

Междувременно унгарският премиер Виктор Орбан потвърди, че обвързването на разходите с демократичните норми е неприемливо. „Унгария иска двете неща да бъдат отделени“, заяви той.

Пакетът от мерки за стимулиране на икономиката трябва да бъде приет до края на годината или блокът ще прибегне до извънреден бюджет, а ветото на Будапеща и Варшава концентрира усилията върху намирането на работещо решение.

Лидерите на ЕС трябва да проведат среща на 10 декември под председателството на германския канцлер Ангела Меркел, чиято страна пое ротационното председателство на ЕС. Планът им е да изключат Унгария и Полша от спасителния фонд на стойност 750 млрд. евро, като на практика им отнемат правомощията да спират притока на помощ към изпадналите в затруднение икономики на континента.

„Ако те не спазват правилата на нашата игра на европейско ниво, ще минем без тях“, заяви Манфред Вебер, ръководител на Европейската народна партия в ЕП, пред Bloomberg TV.

Форинтът поевтинява

До този момент инвеститорите дават сигнал, че очакват ЕС да намери начин за разрешаване на проблемите с бюджета. Но Унгария и Полша може да бъдат изключени от общия бюджет за 2021-2027 г. от 180 млрд. евро и от спасителния фонд.

Форинтът поевтинява с 0,3% спрямо еврото в петък, което е най-слабото представяне сред валутите на нововъзникващите икономики.

Макар че Унгария и Полша наричат постановката за върховенството на закона атака срещу суверенитета им, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че остава оптимист за намиране на решение.

„Наистина се надявам, че през идните няколко дни ще можем да разрешим затрудненията, пред които сме изправени. Изразено е безпокойство. Има опасение, че механизмът може да бъде използват по произволен начин. Трябва да видим дали можем да успокоим умовете на хората“, каза той в Брюксел.

Но полският премиер Матеуш Моравецки заяви, че страната му няма нужда от парите на ЕС и може да заема средства самостоятелно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
SPART
преди 3 години
Аплодисменти за Унгария и Полша!Докато Унгария е част от империя на европейски хегемон и позицията й има исторически корени,то поляците са млада държава на 102 години и дава пример на едни други с над "1300" години минало никога не в състояние да отстояват националните си интереси - обора на Европа,както казваше навремето Мадлин Олбрайт!Мъка,мъка господа,че няма да има пари за усвояване до 2027 г.А двете държави използваха еврофондовете да натрупат мазнинка,докато нашто толуп строеше магистрали към Нищото,къщи за тъщи и деЦки площадки между панелки и хрущчовки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още