IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aramco е сигурна, че ще възстанови загубеното производство до края на септември

Компанията ще възобнови добива на 5,7-те млн. барела дневно, заяви главният изпълнителен директор Амин Насър

15:30 | 21.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Саудитската петролна компания Saudi Aramco е категорична, че ще успее да възстанови производството си на петрол до предишния му капацитет до края на този месец, съобщава Bloomberg.

Компанията ще възобнови добива на 5,7-те млн. барела дневно, заяви главният изпълнителен директор Амин Насър, имайки предвид количеството, което беше изгубено след атаката с дроонове срещу обекти на производителя от миналата седмица.

„Ще продължим да изпълняваме нашата мисия за осигуряване на енергията, от която светът се нуждае“, заяви Насър в послание до своите служители по повод националния празник на Саудитска Арабия. По думите му Aramco не е пропуснала нито една доставка до свои клиенти.

Атаката срещу мощностите на компанията възпрепятства добива на 5% от световните доставки и половината от добива на Саудитска Арабия. Това е и най-голямото единично внезапно сътресение на глобалните петролни пазари в историята. Това накара трейдърите да се притесняват за това колко време ще отнеме на страната да възстанови производството си.

Във вторник по време на пресконференция Насър заяви, че производството ще е възстановено до септември. Въпреки това е възможно да отнеме повече време – поне до ноември, преди страната да се съвземе напълно, посочи на свой ред саудитският министър на енергетиката принц Абдулазис бин Салман в рамките на същото изказване.

Цената на международния бенчмарк Брент поскъпна с 6,7% през петте дни до петък – най-големият седмичен ръст от януари насам. От своя страна американският сорт West Texas Intermediate отчете най-големият си седмичен скок в цената от юни.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп – ключов съюзник на властта в Рияд, обвинява Иран за нанесения удар.

Междувременно по-рано в събота стана ясно още, че Aramco е ангажирала банките UBS Group и Deutsche Bank за своето първично публично предлагане, съобщават източници на Ройтерс. Това е сигнал, че компанията продължава по план с изпълнението на листването въпреки атаката.

Aramco се е спряла на девет банки през последните седмици, съобщават още запознатите, като според тях и други финансови институции ще бъдат избрани за по-малки роли в най-голямото борсово IPO.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още