IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралия обвинява ЕС за бавната ваксинация срещу коронавируса

Страната е получила едва 700 хил. от договорените 3,8 млн. дози от ваксината Oxford/AstraZeneca заради ограниченията на износа

12:49 | 07.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Lucasz Sokol/Bloomberg</em></p>

Снимка: Lucasz Sokol/Bloomberg

Премиерът на Австралия обвини ограничените доставки на ваксини от Европа за затрудненията с ваксинацията на населението срещу коронавирус, заради което той се изправя пред нарастващо обществено недоволство.

Скот Морисън заяви, че недостигът на ваксини и „строгият контрол на износа“, въведен от Европейската комисия (ЕК), са довели до това Австралия да получи само 700 хил. от договорените 3,8 млн. дози от ваксината Oxford/AstraZeneca, съобщава онлайн изданието Euractiv.com.

Неговото правителство, което получи глобални похвали за успешното овладяване на местната епидемия от коронавирус, изостава сериозно от графика си за ваксинация на населението. Първоначално правителството искаше да приложи 4 млн. дози до края на март, но вместо това е направило около 850 хил. Това предизвика нарастващи критики, които Морисън се опитва да успокои с изявленията си.

"Просто обяснявам на австралийската общественост, че проблемите с доставките са това, което ни ограничава, особено през последните месеци, за всеобщо пускане на ваксините“, коментира той.

„Това не е спор. Това не е конфликт. Това не е аргумент. Това не е сблъсък. Това е просто факт“, допълва той.

Съобщава се, че Австралия е получила 1 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, която прилага на работници на първа линия в борбата с вируса. Властите обаче разчитаха силно на ваксината на AstraZeneca – внос и местно производство, за да проведат масова ваксинация.

Проблемът се появи миналия месец, когато Италия блокира износа на 250 хил. дози от ваксината на AstraZeneca. Тогава Морисън заяви, че това няма да повлияе на цялостния план на Австралия за ваксинация.

Оттогава обаче се проведе по-широк дебат в цяла Европа за това дали да се изнасят ваксини, когато страните от ЕС също се борят с вируса и не им достигат ваксини. Това доведе до допълнително задържане на доставки.

Морисън заяви в сряда, че през нощта е бил успокоен от изявления на служители на ЕС, че исканията за износ на AstraZeneca се обработват.

Морисън заяви, че все още очаква отговор на ЕС по спешна заявка за 1 млн. дози от ваксината на AstraZeneca да бъдат пренасочени към съседна Папуа Нова Гвинея, където случаите на Covid-19 тревожно нарастват.

В началото на пандемията Морисън се хвалеше, че Австралия ще бъде „в предната част на опашката“ за ваксини след множество сделки с AstraZeneca, Pfizer и Novavax. Общественото разочарование от действителността обаче се натрупва и предизвиква гняв у хората и държавните служители, натоварени с администрирането на голяма част от програмата за ваксинация на Австралия.

„Австралия сериозно изостава от графика с въвеждането на ваксините“, коментира опозиционният лидер Антъни Албанезе. „Скот Морисън трябва да спре да се преструва, че няма за къде да бързаме. Ваксинациите са нашият билет за нормализиране и правителството трябва да действа“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още