IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BP: Не сме получавали предупреждения от САЩ относно „Роснефт“

Международният икономически форум в Санкт Петербург може да бъде бойкотиран от американския бизнес заради делото срещу основателя на фонда Baring Vostok

11:19 | 13.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британската енергийна компания BP, която притежава 19,75-процентен дял в „Роснефт“, не е получавала до момента предупреждения от Вашингтон във връзка с руското петролно дружество, заяви главният изпълнителен директор на BP Боб Дъдли пред репортери, цитиран от ТАСС. 

САЩ обвиниха „Роснефт“, че продължава да купува петрол от венецуелската PDSVA, на която бяха наложени санкции заради връзката ѝ с президента Николас Мадуро.

На въпроса дали е получавал предупреждения или уведомления от администрацията на американския президент Дъдли отговори категорично „Не, не съм“.

„Не съм чел, не съм чувал за подобно нещо и затова не мога да коментирам“, сподели той.

От руска страна отричат тяхната дейност да е свързана по някакъв начин с политиката, определяйки я като „чисто търговска“ и в полза на акционерите.

Дъдли също така потвърди плановете да присъства на Международния икономически форум в Санкт Петербург (SPIEF), който ще се проведе на 6-8 юни.

По-рано Financial Times съобщи, че американският посланик в Русия Джон Хънтсман може да бойкотира събитието заради ареста на основателя на инвестиционния фонд Baring Vostok Майкъл Калви, който е обвинен за присвояване на 2,5 млрд. рубли (37,5 млн. долара).

Говорител на американското посолство потвърди информацията пред руския всекидневник „Комерсант“.

Според Financial Times американските бизнес лидери също може да предпочетат да пропуснат събитието.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви пред репортери във вторник, че от Кремъл са наясно с притесненията на чуждестранните компании относно делото срещу Калви, но обеща, че подкрепата на руското правителство към чуждите инвеститори е „непоклатима“.

Във вторник външният министър на Русия Серегей Лавров определи атаките на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо срещу "Роснефт" като противоречащи на международното законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още