IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет може да поиска 1 млрд. долара компенсации за блокадата на Суец

Сумата е приблизителна оценка на загубите, свързани с транзитни такси, нанесени щети и други разходи, заявиха от Suez Canal Authority

18:04 | 01.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Египет може да поиска около 1 млрд. долара компенсации заради блокирането на Суецкия канал за почти седмица.

Сумата е приблизителна оценка на загубите, свързани с транзитни такси, щети по морския път по време на опитите за връщане на контейнеровоза Ever Given на вода и разходите за оборудване и наемане на персонал, заяви главният изпълнителен директор на държавната компания Suez Canal Authority (SCA), която управлява Суецкия канал, Осама Рабие.

Той обаче не уточни от кого ще бъдат поискани средствата.

„Това е правото на държавата“, посочи той, като добави, че инцидентът е нанесъл вреда и върху репутацията на страната. „Тази държава трябва да получи дължимото ù“, допълни той, цитиран от Bloomberg.

Дългият 400 м кораб Ever Given, който е собственост на японската компания Shoei Kisen Kaisha Ltd., се оказа блокиран почти напречно на Суецкия канал на 23 март в южната част на водния път, препречвайки движението по него за шест дни.

Тайванската компания Evergreen Marine Corp., която ползва под наем плавателния съд, обяви в четвъртък, че не носи отговорност за забавяния на товари, които транспортира.

„Почти няма шанс да се иска от нас да платим компенсация“, каза президентът на Evergreen Marine Ерик Шие по време на брифинг в Тайпе.

Shoei Kisen от своя страна ще обсъди възможността за компенсации с Suez Canal Authority, но засега няма да дава подробности, заяви говорител.

В момента Ever Given и неговият товар се намират в Горчивото езеро край Суецкия канал. Въпреки че те биха могли да бъдат задържани от Египет, ако въпросът с компенсациите стигне до съда, то това е много малко вероятно, каза Рабие.

Междувременно стана ясно, че до петък вечер или събота ще бъде разчистено задръстването от кораби, струпали се край Суецкия канал, докато той бе блокиран, каза още управителят на Suez Canal Authority в отделно интервю за египетска телевизия.

Според агента на Evergreen в Египет Мохамед Баха едва ли ще има финансови спорове между неговата компания и властите.

„За 40 години не е имало нито едно дело за спор между SCA и Evergreen“, посочи той в интервю. „Всички ние уважаваме правилата на SCA“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още