IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еквадор се е опитал да даде на Джулиан Асанж дипломатически пост в Русия

Британското външно министерство обаче не е приело Асанж за дипломат

10:18 | 22.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2017 г. Еквадор е дал на основателя на Wikileaks Джулиан Асанж дипломатически пост в Русия, но той е бил отхвърлен, след като Великобритания е отказала да му даде дипломатически имунитет, сочи правителствен документ на Еквадор, разгледан от Ройтерс.

Проваленият опит предполага, че еквадорският президент Ленин Морено ангажира Москва да реши ситуацията на Асанж, който прекара в посолството на Еквадор шест години, за да избегне арест от британските власти.

Случаят е разкрит в писмо от Министерството на външните работи на Еквадор до представител на властите, който е поискал информация за миналогодишното решение на Еквадор да предостави гражданство на Асанж.

На 19 декември миналата година Еквадор одобри “специално назначение в полза на господин Джулиан Асанж, така че той да може да изпълнява функциите си в Еквадорското посолство в Русия”, сочи писмото, изпратено до Паола Винтимила.

“Специално назначение” се отнася до правото на президента на Еквадор да посочва политически съюзници за определен брой дипломатически длъжности, дори и те да нямат дипломатическа кариера.

Но в писмо от 21 декември британското външно министерство посочва, че не приема Асанж за дипломат и “не смята, че господин Асанж се ползва от всякакви привилегии и имунитет според Виенската конвенция”, гласи писмото, позовавайки се на британска дипломатическа нота.

Скоро след това Еквадор се отказва от решението си, сочи писмото.

Британските власти заявиха, че ще арестуват Асанж, ако напусне посолството, което означава, че би трябвало да бъде приет за дипломат, за да може да пътува до Москва.

Адвокатите на Асанж в САЩ и Великобритания не са отговорили на запитванията за коментар по въпроса. Имейл, изпратен до редакционната поща на Wikileaks, също е останал без отговор. Еквадорското външно министерство не е открито за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 5 години
Русия има ли посолство в Англия? - Има. Вдига се дипломатически въртолет, прелита от едното до другото посолство, взема някого, и се прибира. Край. Да си го вземат после ингилизите /ДГД!/ от автомобила на руското посолство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още