IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

IRENA: Ускоряването на енергийния преход увеличава икономическия ръст с 2,4%

За ограничаване на глобалното затопляне са необходими 33 трилиона долара, но ползите ще надхвърлят тези разходи, смятат в агенцията

22:27 | 01.07.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ускоряването на енергийната трансформация може да защити околната среда, но ще доведе и до увеличаване на иконоческият ръст с 2,4% през следващото десетилетие, сочат анализите на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA).

Агенцията очаква създаването на до 122 млн. работни места в сферата на енергетиката, ако бъде постигната целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5°С до 2050 година.

Възобновяемата енергия ще даде препитание на около 1/3 от всички заети в енергетиката, или около 43 млн. души. Секторът ще бъде подкрепен от възстановянето на глобалната икономика от коронакризата, посочват още от IRENA.

Отказът от въглищата и ограничаване на инвестициите в петролни и газови проекти ще насърчи работата по новите технологии, които ще помогнат за изпълнението на екологичните цели. Според оценките на организацията са нужни допълнителни 33 трилиона долара до 2050 година за подобряване на енергийната ефективност, както и за възобновяемите енергийни източници, енергийните мрежи, водород и различни иновации. Но ползите ще бъдат повече от направените разходи.

Като се вземат предвид ползите за климата, намаляването на замърсяването за човешкото здраве и другите позитиви, то всеки вложен долар в енергийния преход ще донесе между 2 и 5,50 долара ползи, или между 61 трилиона и 164 трилиона долара до средата на това столетие.

"Енергийният преход ще доведе до икономически преход", категоричен е ръководителят на агенцията Франческо Ла Камера. Според него трансформацията е нова възможност за възстановяване на икономиките и намаляване на бедността.

"Всяка държава ще може да направи това, което е най-добре за нея, но общо заедно ще трябва да бъдем сигурни, че всички страни и региони могат да получат ползи от глобалната енергийна трансформация за устойчив и по-справедлив свят", казва още Ла Камера.

Публичното финансиране ще бъде от ключово значение за промяната. То може да привлече и частните инвестиции като очакванията са до 2050 година частният сектор да инвестира 780 млрд. долара в екоинициативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
У Калифорния е кат в С. Корея с енегрийния преход и "глобалното затопляне" .... :)) Тия малoyмните от Тъквестоpо почнаха с "Глобалното Затоляне" Юли щот Май месец беше 10 градуса и ако беха пуснали такава статия Деляната щеше да отнесе до 9 коляно псувни макар че кво и пречи и са ..... Света просто виде че такова нещо не съществува .... и нема ви се получи ама ич ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
California Begs For More Electricity As Shift To Renewable Power Leaves State In The Dark
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
htttps://wxw.zerohedge.com/markets/california-begs-more-electricity-shift-renewable-power-leaves-state-reeling
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Увеличава го защото енергийният преход е излишно скъп. На това му се вика пирова победа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
*** = deбилite
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
За ограничаване на глобалното затопляне са необходими 33 трилиона долара, но ползите ще надхвърлят тези разходи, смятат в агенцията > Аз смятам, че *** по света са в повече от възможностите на цивилизацията да ги асимилира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още