IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разследването на холандската прокуратура срещу Shell е към своя край

В същото време продължава и съдебното дело в Милано, където компанията, заедно с италианския енергиен гигант Eni, е обвинена в корупционни практики

11:59 | 01.03.19 г.
<p>
	Плаващата петролна станция на Shell OML 25 край нигерийското крайбрежие. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Плаващата петролна станция на Shell OML 25 край нигерийското крайбрежие. Снимка: Ройтерс

Съдебното разследване срещу британско-холандската енергийна компания Royal Dutch Shell Plc във връзка с подозрения за подкупи за получаване на лиценз за сондажна дейност в Нигерия наближава своя край, съобщава Bloomberg. 

Investor припомня, че през 2011 г. Shell и италианската Eni сключват споразумение с нигерийските власти за проучване на офшорно петролно поле, известна като Oil Prospecting License 245.

Договорите са били променени в полза на двете енергийни компании, което довежда до загуби от страна на Нигерия в размер на 5,86 млрд. долара, сочат изчисления на Global Witness.

Според организацията сделката е лишила страната от удвояване на годишния бюджет за образование и здравеопазване, като в скандала са замесени както бившият президент на Нигерия, така и агенти на МИ6 и ФБР.

“Информирани сме от холандската прокуратура, че навлизат във финалната фаза на своето разследване и подготвят заключение по въпроса“, споделят от Shell.

Двете европейски компании вече са обект на разследване и от страна на съда в Милано заради подозрения в корупционна дейност.

Според съда около 1,1 млрд. долара са били платени от Shell и Eni за уреждане на таксите около получаването на лиценз чрез подкупи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още