IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристите в света са се увеличили с 4% през първото полугодие

Те са достигнали 671 млн. души, което е с 30 млн. души повече спрямо същия период на миналата година

21:03 | 09.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Броят на международните туристи се е увеличил с 4 процента в световен мащаб през първата половина на 2019 година, като основен принос имат Близкият изток и Азиатско-тихоокеанският регион. Това съобщи днес Световната организация по туризъм (СОТ), цитирана от AFP.

След растеж от 7 процента и 6 процента съответно за 2017 и 2018 година увеличението на броя на туристите "е напът да обърне историческите тенденции и съответства на прогнозата за растеж от 3 до 4 процента" за 2019 година, подчертава СОТ в комюнике.

Данните на международната организация с централа в Мадрид сочат 671 милиона туристи за първото полугодие, което е с 30 милиона повече спрямо същия период на 2018 година.

СОТ обяснява този стабилен растеж със "здрава икономика, по-достъпни пътувания по въздух, по-добра въздушна свързаност и по-голямо улесняване на (издаването на - бел. ред.) на визи". Организацията обаче предупреждава за въздействието, което оказват върху доверието, "по-слабите икономически показатели, продължителната несигурност около Брекзит, търговското и технологичното напрежение, както и геополитическите предизвикателства".

Първото шестмесечие е било особено положително за Близкия изток (+8 процента) и Азиатско-тихоокеанския регион (+6 процента). Европа е с увеличение от 4 процента благодарение на американските, китайските, японските туристи и идващите от Залива.

Африка (+3 процента) и Америките (+2 процента) отчитат по-умерен растеж, като вторият регион е особено засегнат от спад с 5 процента на южноамериканския пазар заради трудностите на Аржентина.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още