IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Устойчивото финансиране – един въпрос за 4 трлн. долара

Необходимо е сериозно пренасочване на капитала към развиващите се пазари, където той е най-нужен, предупреждават пазарни анализатори

12:52 | 22.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните фонд мениджъри, включително лидерите в тази област BlackRock Inc. и Amundi Asset Management, се сблъскват със сериозни препятствия, тъй като се стремят да вложат повече пари за устойчиви инвестиции на развиващите се пазари. Проблемите са налице - липса на общи глобални дефиниции, които биха улеснили идентифицирането на това какво може да се купува, пише Bloomberg.

Съществува дефицит в размер на 4 трлн. долара в инвестиции, необходими за решаване на проблеми като климатичните промени, изчисляват от ООН. Липсата на общи стандарти възпрепятства запълването на тази празнина, посочват от мениджърите на фондове, наред с емисиите на въглероден диоксид и недостатъчното сътрудничество между регулаторите в глобален план.

Много мениджъри на активи се насочват към създаване на критерии за устойчивост като база за техните стратегии. Предизвикателствата изобилстват дори и без проблемите, породени от липсата на глобални определения. Липсата на единно мнение относно отговорното инвестиране наскоро доведе до отстраняване на 11 служители от NN Investment Partners, холандски финансов мениджър с активи за 313 млрд. долара. 

„Капиталът трябва да стигне до мястото, където е необходим“, споделя Станислав Потер от Amundi Asset Management в кулоарите на конференция в Сингапур.

Финансовите мениджъри понякога се сблъскват с трудности по отношение на инвестициите в активи на развиващите се пазари поради „строгите ограничения в профила на риска, липсата на стандартна дефиниция за „зелено“ и неадекватните данни.

Отключването на потенциално огромно количество капитал би позволило на развиващите се икономики, каквито са повечето страни в Азия, да имат достъп до средства за развитие на сектори като здравеопазването, транспорта и образованието, както и за преход към по-екологични източници на енергия.

„Проблемът е, че този капитал не е в състояние да проправи път към развиващите се пазари главно поради дефиниции, данни, и най-вече поради несъответствие в нуждите от инвестиции“, споделя Даниел Клиър, ръководител устойчиво финансиране в HSBC Holdings Plc.

По неговите думи около две трети от инвестициите, необходими всяка година, трябва да се насочват към развиващите се пазари, но вместо това към тях отиват едва около 20%.

За да се подпомогнат финансовите потоци, много пазарни участници споделят, че т.нар. преходни облигации могат да помогнат да се развие едно отговорно инвестиране, особено в Азия.

Този вид дълг позволява на компаниите да се насочат към по-чиста енергия, за да получат достъп до капитала, и предоставя по-широк спектър от потенциални инвестиции.

Преходните облигации по същество осигуряват стабилна основа за онези емитенти, които все още не са готови да продават зелен или устойчив дълг.

„Разполагаме с дългосрочни средства от пенсионните фондове и трябва да осигурим пътя им към развиващите се пазари чрез нови инструменти за подкрепа на устойчивите цели“, посочва Джералдин Бъкингам, ръководител на звеното на BlackRock за азиатско-тихоокеанския регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още